9 paduri pe langa Bucuresti unde ne putem relaxa

Ieri a fost Dragobetele, unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi romanesti. Pentru omul arhaic, Dragobetele insemna inceputul primaverii, ziua in care natura se trezeste la viata, pasarile incep sa ciripeasca mult, sa-si aleaga perechea si sa-si construiasca cuiburi. Primele flori de primavara deja au aparut, in curand o sa infloreasca si o sa infrunzeasca copacii, iar caldura soarelui si culorile crude de primavara vor readuce bucuria plimbarilor in natura. E frumos si iarna cand e zapada, mai ales la munte, dar parca-i mai frumos primavara cu verde crud si floricele multicolore.

Va propun in continuare 9 locuri (paduri) in apropiere de Bucuresti pe unde ma plimb si ma relaxez eu si in acelasi timp fac si silvoterapie cu sunetele si culorile naturii. Primavara gasesc prin padurile din apropierea Bucurestiului toporasi, ghiocei, viorele, ciupercute urechiusa babei, branduse, leurda, untisor, urzici si alte minuni ale Mamei Natura. E o bucurie atat pentru trup, cat si pentru suflet.

1. Padurea Baneasa

Padurea Baneasa se afla chiar in Bucuresti si reprezinta cel mai intins spatiu verde de pe teritoriul administrativ al Bucurestiului, fiind cam de 3-4 ori mai mare decat Parcul Herastrau sau Tineretului. A tot fost ciopartita in favoarea cartierelor rezidentiale, dar sa speram ca nu o vor defrisa de tot pentru ca Bucurestiul are nevoie de un plaman verde.

2. Padurea Mogosoaia – Chitila

Este o padure micuta aflata in Ilfov pe care daca o traversezi incepand din Chitila, ajungi la Mogosoaia. In zona se mai afla un lac si un parc dendrologic despre care am mai scris pe blog aici: Parcul Dendrologic Chitila. Tot in Chitila se mai poate vizita Fortul 1 Chitila.

3. Padurea Snagov

Padurea Snagov este o arie protejata de interes national din judetul Ilfov, aflata pe teritoriul administrativ al comunei Snagov, cu numeroase specii importante de flora si fauna. Din pacate si ea scade ca suprafata de la an la an, in urma defrisarilor abuzive.

In zona se afla si lacul Snagov (superb cand sunt nuferii infloriti), precum si  numeroase obiective turistice (manastiri si monumente istorice unele in ruina, altele functionale), printre care Manastirea Snagov spre exemplu, una dintre cele mai frumoase si vechi manastiri ilfovene, monument istoric de arta feudala din Tara Romaneasca, ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran.

4. Padurea Boldu – Creteasca

Se afla in Voluntari si este cunoscuta pentru Balta Vrajitoarelor despre care se spune ca exista inca de pe vremea lui Vlad Tepes si ca aici ar fi fost decapitat acesta. Istoricii nu confirma insa acest lucru. Se mai spune ca aici se aduna vrajitoarele de Sfantul Andrei sau de Sanziene ca sa faca vraji.

5. Padurea Cernica

Padurea Cernica se afla in estul Bucurestiului, iesind prin Pantelimon si este un loc preferat de bucuresteni si ilfoveni pentru picnic si gratare. Din nefericire, acestia lasa multe gunoaie in urma lor :(. Aici cred ca am vazut cele mai multe gunoaie in natura. Pacat, pentru ca este un loc frumos si accesibil, aproape de capitala. Tot aici se afla Lacul Cernica si binecunoscuta Manastire Cernica. Mai exista aici si un parc de aventura: Extrem Park Cernica (eu m-am aventurat odata aici si am ales un traseu cam dificil pentru mine, trebuia sa-l fi ales pe cel pentru copii 🙂 )

Nesimtitii nu dispar niciodata, desi sunt biodegradabili.

6. Padurea Pustnicu

Aceasta se afla tot in estul capitalei, cumva in continuarea Padurii Cernica. Aici se afla un renumit popas turistic unde vine multa lume: Casa Pustnicu. De asemenea, se mai poate vizita Manastirea Pasarea aflata pe malul lacului Pasarea si vizavi de padure. In apropierea manastirii se afla niste stejari seculari.

7. Padurea Raioasa

Este o padurice micuta aflata in Sabareni, la marginea orasului Buftea. Si aceasta se taie ca la balamuc de hotii din Sabareni.

8. Padurea Comana

Padurea Comana se afla in judetul Giurgiu si este o arie protejata de interes national, rezervatie naturala. Este superba si este preferata mea dintre toate. Sunt multe obiective de vizitat prin zona. Aici se afla Delta Neajlovului, Manastirea Comana, o rezervatie de bujori, un parc de aventura si multe altele. Am scris pe blog mai demult despre Parcul Natural Comana, aici: https://chestiuniserioase.wordpress.com/2018/04/23/de-ziua-pamantului-in-parcul-natural-comana/ si aici: https://chestiuniserioase.wordpress.com/2019/03/13/la-fotografiat-de-flori-de-primavara-pe-valea-gurbanului/.

9. Padurea Bolintin

Padurea Bolintin se afla in judetul Giurgiu si este declarata sit Natura 2000. Este o zona continentala aflata in lunca inferioara a raului Arges si este impadurita cu stejar, gorun, carpen, cer, salcie, plop alb. Importanta si interesanta este fauna cu specii precum vidra de rau, tritonul cu creasta, buhaiul de balta cu burta rosie, aflate pe lista rosie a IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii). Aici am avut ocazia de a face mai demult un studiu de biodiversitate cu colegii si profesorii de la Facultatea de Ecologie si Protectia Mediului. A fost o experienta frumoasa si interesanta.

 

Daca mai stiti si alte paduri in apropiere de Bucuresti, astept comentariile voastre.

Nu uitati sa imbratisati un copac cand mergeti primavara asta la padure!

 

 

 


4 thoughts on “9 paduri pe langa Bucuresti unde ne putem relaxa

  1. Foarte interesant si placut articolul, mi-au placut si pozele! Ar mai fi si Padurea Dudu, foarte aproape de Bucuresti, in N-V-ul capitalei.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.