10 locuri de vizitat in apropiere de Bucuresti

Pentru cei care locuiesc in Bucuresti (dar nu numai), astazi vin cu un articol prin care le propun cateva locuri si obiective turistice de vizitat in apropiere de capitala. Unele dintre ele sunt vizitate recent, deci poze proaspete, altele le-am vazut mai demult.

1. Conacul Udriste-Nastruel si Biserica Sfanta Treime din Herasti

Conacul se afla in localitatea Herasti, judetul Giurgiu, la aproximativ o ora de mers cu masina din Bucuresti. Dateaza din 1664 si a fost construit doar din piatra slefuita adusa din Bulgaria, de catre fratii Nasturel, carturarul Udriste Nasturel si Cazan Postelnicul Nasturel. In 1831 conacul a intrat in posesia principelui sarb Milos Obrenovici a carui sotie, Maria, zice-se ca ar fi fost amanta lui Alexandru Ioan Cuza.

L-am descoperit toamna aceasta, la sfarsit de octombrie cand am facut o excursie rapida la Giurgiu.

Conacul cu o suprafata de aproximativ 700 de metri patrati, a suferit in anul 1931 un incendiu, iar in 1949 a intrat in custodia comunistilor care l-au restaurat. In prezent este proprietate privata, nu mai apartine statului, dar ramane in continuare monument istoric.

O doamna care probabil se ocupa de ingrijirea conacului (impreuna cu alte persoane pe care le-am vazut in curtea conacului), ne-a facut un scurt ghidaj al locului, dar nu am aflat cine este proprietarul, probabil e secret. Ne-a zis doar ca este un tanar afacerist, ca a facut nunta aici anul trecut si ca urmeaza ca locul sa fie spatiu de expozitii, evenimente culturale si altele.

Conacul nu este mobilat sau decorat, urmeaza sa fie. Singura piesa de mobilier este un pat primit cadou de miri 🙂

In imediata apropiere a conacului se afla o biserica la fel de veche, ce poarta hramul Sfintei Treimi.

Stema familiei Udriste-Nasturel (se poate vedea in pridvorul bisericii, pe dreapta)

Mormantul familiei Nasturel

2. Orasul Giurgiu: Portul, Cetatea Giurgiului si Turnul cu ceas

Ramanem tot in judetul Giurgiu si ajungem in municipiul judetului unde vizitam in primul rand Portul Giurgiu.

Giurgiu se afla la doar 60 de km de Bucuresti.

Ca mai toate porturile de la Dunare, nu arata prea grozav, dar o plimbare pe faleza Dunarii nu strica. Am avut parte de o zi insorita de toamna si a fost frumoasa plimbarea.

In centrul orasului putem vedea Turnul Ceasornicului, simbol al orasului si monument istoric valoros ce dateaza din secolul XVIII, din timpul ocupatiei otomane, cand turcii au ridicat un foisor inalt de 22 de metri pentru a putea supraveghea imprejurimile.

Tot in municipiul Giurgiu am vizitat Cetatea Giurgiului, mai exact ruinele ei, ca nu a mai ramas mare lucru din ea. Mai este cunoscuta sub denumirea de Cetatuia lui Mircea cel Batran si este un sit arheologic situat pe o ridicatura de pamant ce candva a fost inconjurata de apa pe toate partile, acum nu mai este.

Prima mentiune a cetatii dateaza din 23 septembrie 1403, pe vremea lui Mircea cel Batran cand cetatea avea rol defensiv impotriva turcilor. Aceasta are o istorie destul de zbuciumata fiind cucerita de turci si recuperata de domnitorii Tarii Romanesti de mai multe ori si ajungand in secolul XIX sa fie furata din ea bucata cu bucata si folosita in constructii 😦

3. Ansamblu arhitectural de la Brebu

O adevarata comoara se afla in judetul Prahova, la numai cativa km de Campina si la 115 km de Bucuresti, o bijuterie arhitectonica de secol XVII: Curtea Domneasca sau Casa de la Brebu a domnitorului Matei Basarab.

Voiam sa o vizitez mai demult, dar acum i-a venit randul, toamna aceasta. Am ramas placut impresionata de frumusetea locului. Biserica este foarte frumoasa, muzeul, parcul din spatele curtii domnesti, lacul, privelistea. Absolut superb si mai ales toamna!

Construirea acestei cetati manastiresti se datoreaza lui Matei Basarab care a vizitat aceste meleaguri prahovene in 1642. Acesta a inceput constructia, dar a fost terminata de Constantin Brancoveanu.

Am luat si catelul cu noi si ne-am jucat cu el in parc. Este permis cainilor.

Curtea Bisericii

Lacul Brebu

4. Valea Doftanei

Ramanem tot in Prahova si din Brebu mergem cu masina circa 15-20 km si ajungem pe Valea Doftanei.

Valea Doftanei e frumoasa in orice anotimp, dar toamna e mirifica.

Noi am facut de data aceasta doar un popas la Barajul Paltinu. Altfel, Valea Doftanei inseamna mai mult de atat si sunt multe de vazut, plus multe posibilitati de drumetii.

5. Babele sau Trovantii de la Ulmet

Am mai vazut trovanti la noi in tara, in Costesti-Valcea si Breaza-Prahova, dar cei de la Ulmet (Buzau) mi se par cei mai spectaculosi, iar privelistea cu Muntii Buzaului este de vis.

Trovantii de la Ulmet nu sunt chiar aproape de Bucuresti, dar nici foarte departe, la 160 de km.

Pe valea Balanesei, la un kilometru de satul Ulmet (com. Bozioru, Buzau), se gaseste un spectaculos microrelief de trovanti, cunoscuti sub numele de “pietre vii”. Trovantii au forme bizare si se spune despre ei ca ar creste din nisip. Insa din punct de vedere stiintific, acestia sunt niste depozite de nisip, stratificatii de gresii cimentate si modelate in timp de vant si ploi.

Au diverse forme, dupa cum vedeti: sfere, ovoide, alungite, zoomorfe (reptile, pasari, melci) sau antropomorfe (rachete, farfurii, topogane, coloane).

Trovantii de la Bozioru fac parte din Geoparcul “Tinutul Buzaului”, un teritoriu de interes geologic si ecologic ce aspira la titlul de Geoparc UNESCO.

6. Portul Oltenita

Se afla la doar 65 de km de Bucuresti, adica la o ora si jumatate de mers cu masina.

La fel ca portul Giurgiu si celelelate porturi la Dunare, arata deplorabil, dar daca vreti sa vedeti Dunarea si malul bulgaresc cu orasul Turtucaia, merge de o plimbare.

 

Orasul bulgaresc Turtucaia

7. Manastirea Pissiota

Manastirea Pissiota este o manastire ortodoxa de maici aflata in comuna Poienarii Burchii, Prahova si se afla la doar 50 de km de Bucuresti.

Ctitorul manastirii este un inginer grec, pe numele sau Nicolae Pissiota. Acesta a parasit meleagurile Greciei stabilindu-se in Romania unde a pus bazele unei afaceri – o antrepriza de constructii.

Manastirea a ctitorit-o impreuna cu sotia sa, Zoe, chiar pe mosia lor, in anii 1928-1929, dupa proiectul arhitectului Ioan Giurgea si imbina stilul clasic bizantin cu cel renascentist italian.

Este un loc deosebit, linistit, unde cu siguranta va veti simti bine. Eu m-am simtit foarte bine.

Se mai poate vizita in curtea manastirea un muzeu cu colectii bisericesti.

8. Manastirea Ghighiu

Sfanta Manastire Ghighiu, cu hramul Izvorul Tamaduirii, se afla in judetul Prahova, la circa 70 de km de Bucuresti.

A fost ridicata in anul 1817, pe terenul donat de Mariuta Rafoveanca monahului Agapie, care cauta loc pentru construirea unui schit. Manastirea si biserica s-au inaltat pe vremea voievodului Ioan C. Caragea, mitropolit fiind in acea vreme IPS Nectarie. Insa cele mai vechi marturii despre acest locas dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea cand e mentionata existenta vechii manastiri a logofatului Coresi si a sotiei sale.

Manastirea are o istorie zbuciumata. In timpul epidemiei de holera din 1892, spatiile gospodaresti ale manastirii au fost transformate in casa de doctorii, iar in timpul primului razboi mondial, trupele germane au transformat manastirea in fabrica de conserve, distrugand chiliile si alungandu-i pe calugari. Mai multe incendii au distrus manastirea de-a lungul timpului: in 1906, 1909, 1922, 1945 si 1946, iar in 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost bombardata. Restaurarea a inceput in anii 1954-1958.

Manastirea este protejata prin lege ca monument istoric de arhitectura si arta. O icoana exceptionala se afla in manastire, Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul in brate (secol XVI), daruita de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis din Siria, la 25 februarie 1958.

Este si un parculet frumusel in spatele manastirii; se ajunge dupa ce parcurgi o alee mai lunga. Sunt acolo spatii de joaca pentru copii, banci, foisoare. Puteti admira de asemenea strutii, porumbeii, rozatoarele si alte animalute pe care le cresc acolo oamenii manastirii.

9. Targoviste: Curtea Domneasca si Parcul Chindia

In 2 ore jumatate putem ajunge in Targoviste, oras aflat la 82 de km fata de Bucuresti. Aici sunt mai multe obiective turistice de vizitat, muzee, dar le voi enumera acum doar pe cele pe care le-am vizitat (revizitat) recent toamna aceasta: Curtea Domnesca si Parcul Chindia.

Orasul Targoviste era pe vremuri capitala Tarii Romanesti, iar Curtea Domneasca dateaza inca de pe vremea lui Mircea cel Batran, din anul 1417.

Este un complex de fortificatii medievale, ce a avut rol defensiv si de resedinta pentru mai multi voievozi ai Tarii Romanesti: Vlad Dracul, Vlad Tepes, Petru Cercel, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, Gheorghe Ghica si altii.

Parcul Chindia se afla in imediata apropiere a Curtii Domnesti. Este frumos mai ales toamna, zic eu.

10. Manastirea Dealu

O asezare monahala este mentionata documentar in anul 1431, cel mai probabil manastirea initiala fiind intemeiata de catre Mircea cel Batran. In forma ei actuala, a fost reconstruita din temelie in perioada 1499-1501 si ctitorita de catre Radu cel Mare.

Este un loc deosebit incarcat de istorie si cultura, una dintre cele mai vechi manastiri din tara. Aici, calugarul Macarie a dat lumii prima carte tiparita in spatiul romanesc. Tot aici, intr-un sarcofag de marmura se afla capul lui Mihai Viteazu. Langa se afla un alt sarcofag cu osemintele lui Radu cel Mare. Si tot aici a functionat Liceul Militar Nicolae Filipescu al carui elev a fost Regele Mihai.
De vazut! Am fost profund impresionata de frumusetea locului.
Aici se afla capul lui Mihai Viteazul.

Manastirea Dealu este o manastire de maici situata pe un deal din apropierea orasului Targoviste. Exista si un punct de belvedere pe acest deal, in apropierea manastirea de unde se poate vedea orasul Targoviste sau se pot face drumetii.

Cam astea au fost azi propunerile de excursii in apropiere de Bucuresti, urmeaza si altele, in alte articole din viitorul apropiat. Totodata, astept recomandarile voastre 🙂
Advertisement

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.