Primăvara este anotimpul bucuriei, al reînnoirii și al purificării și perioada ideală pentru a ne curăța organismul de toxine. Putem începe o cură de detoxifiere cu trufandale de sezon (verdețuri) pe care le găsim în piețe sau ni le putem lua singuri, gratis, de la Mama Natură.
Dar anotimpul renașterii nu aduce cu sine doar floricele, soare, verde crud și bunătăți cu clorofilă multă, ci și curățenia de primăvară sau de Paște, care ne dau fiori multora dintre noi. Așadar, primăvara, nu doar ne curățăm corpul, trebuie să ne curățăm și casa, să o împrospătăm, că așa-i frumos și așa-i datina la noi.
Curățenia de Paște – o tradiție
Curățenia generală este un obicei foarte vechi, întâlnit în mai multe culturi. La noi românii, este o tradiție, nu doar o necesitate. Facem curățenie generală toamna, de Crăciun, de primăvară sau de Paște și toți membri familiei participă. Chinezii își curăță casa înainte de venirea noului an, pentru a alunga ghinionul și evenimentele neplăcute din anul care tocmai se încheie, iar evreii își curăță casa înainte de Paște pentru a nu-l jigni pe Dumnezeu. Facem curățenie în casă, în curte, în grădină, la birou, pe stradă.
Eu mi-am făcut curățenia de primăvară la început de martie, dar îi dau cu repeat pentru că vine Paștele. De Paște vreau să fiu curată la trup și la suflet, dar și casa să-mi fie curată și luminată pentru a avea un an frumos și senin, conform superstiției românești.
Săptămâna Patimilor
Încă de mică asociez Paștele cu ideea de curățenie și curățire, de înnoire. Mamaie și maică-mea erau maniace când era vorba de curățenie, în special de sărbători.
Curățenia de Paște începea lunea în Săptămâna Patimilor. Înarmate cu mături, bătătoare de covoare, cârpe, perii și soluții de curățare (clor, leșie, săpun de casă, oțet, spirt și ce mai era pe vremea aia) ale mele femei intrau în priză și se porneau la curățenie. Munceau pe brânci amândouă până cădeau late seara.
La țară, mamaie (odihnească-se-n pace!) scotea totul afară din casă la curățat și la aerisit și așa scotea și relele din casă. Maică-mea nu se lăsa mai prejos: scos, bătut și frecat covoare, dat perdele jos și spălat geamuri, șmotru toată casă. Era nu doar Săptămâna Patimilor lui Hristos, ci și săptămâna patimilor mamei și bunicii mele, dar și noi ceilalți pătimeam (eu, soru-mea și taică-miu) pe lângă ele pentru că trebuia să le ajutăm evident. Mie nu-mi plăcea deloc faptul că toată casa era întoarsă cu fundul în sus în săptămâna aia și maică-mea la fel… Și era așa până venea duminica Paștelui când se mai liniștea, îi mai treceau nervii, dar era obosită ruptă după atâta curățenie și pregătiri de Paște pentru că nu doar făcea curat lună, ci pregătea și mâncare cât pentru o pomană cu n-șpe feluri de mâncare și prăjituri. Și în prezent face la fel.
Multă vreme am urât ideea de curățenie generală, asta până pe la vreo 20 și ceva de ani. După vârsta de 30, am început s-o văd cu alți ochi și am devenit și eu un soi de maniacă în ale curățeniei. Deh, se mai schimbă omu’. Dar oricum nu sunt la nivelul lor, adică nu așa grav ca maică-mea și bunică-mea.
Și cum mai e puțin până la Paște, am intrat și eu în priză (oarecum), dar la mine va fi un fel de „saptălună” a patimilor pentru că eu nu fac în ultimul moment curățenia ca să fiu epuizată de Paște, ci fac mai din timp, mai pe îndelete, mai organizat și mai calm. Pentru că mai trebuie să merg și la serviciu, să fac cumpărături, mâncare, să vopsesc ouă, să scriu pe blog și mai vreau să mă și plimb că-i primăvară și frumos afară. Și mai ales vreau să dorm!
Cum nu e Paște fără miros de cozonac în casă, nu e nici Paște fără curățenie generală.
A venit acea perioadă din an când domnii ar prefera să mai rămână peste program și să lucreze suplimentar la serviciu decât să vină acasă să găsească casa întoarsă pe dos și o gospodină cu nervi. Sau să-i sune prietenii să iasă la o bere în oraș. Nu știu dacă al meu soț gândește la fel (tind să cred că nu, dar nu se știe niciodată), cert este că mă ajută și face tot ce-i spun fără să crâcnească, chiar dacă nu mai sunt iubita lui cea sexy mirosind frumos a parfum și-acum miros a soluție de curățat aragazul. Nici când mi s-a terminat soluția de geamuri și-l trimit să-mi cumpere alta, nu comentează, deși e căzut la datorie, prăbușit de oboseală. „Mai ia și ceva dulce dacă tot te duci la magazin. Și niște verdeață. Și suc. Aa, și niște fructe.” (îi mai zic eu)
Sunt în hainele de scandal, mi-am prins părul într-un coc de cucoană, m-am înarmat cu ustensile și soluții de curățenie și la treabă! Cățelul s-a ascuns într-un colț și nu mai zice nici mrr.
Desigur că aș putea plăti pe cineva să facă toată treaba asta, la fel cum mi-aș putea cumpăra drobul și ouăle roșii de la market sau aș putea comanda tortul de la cofetărie, dar o gospodină zeloasă nu face niciodată așa. Nimeni nu face curățenie la fel ca mine și nimeni nu face cozonaci ca ai mei. În plus, îmi place la maxim sentimentul de la final, când totul miroase a curat și a nou și când am meniul gata de Paște. Da, știu, sunt o masochistă, dar ăsta-i spiritul sărbătorilor.
Ar fi fain să am o baghetă magică și pac, să fac rapid curățenie și mâncare de Paște evitând oboseala, dar nu am. Încerc totuși pe cât posibil să diminuez efectele negative ale procesul de curățenie. Astfel apelez la ajutoare (soțul meu) și mai am și alte ajutoare de nădejde în casă: aparate de curățat inovatoare. Încă mai folosesc unelte primitive de pe vremea bunicii (gen mătură și făraș), dar acum am la dispoziție aparate profesionale pentru o curățenie igienică, care mă ajută foarte mult la murdăria dificilă, spre deosebire de bunică-mea sau de maică-mea care făceau bube pe mâini și li se lua efectiv pielea de la atâta frecat și spălat, plus dureri de spate și picioare.
Tips & tricks pentru o curățenie WOW în casă
Cheia unei curățenii eficiente este organizarea, de aceea înainte de a trece la acțiune, îmi fac un plan. Organizarea, ordinea și curățenia care contează, merg mână-n mână.
Înainte de a intra în „profunzimile” curățeniei, apelez la câteva trucuri de organizare pentru a face curățenie mai rapid și mai ușor.
1. Fac un inventar al sarcinilor, întocmesc o listă și prioritizez în funcție de complexitate, astfel că încep cu sarcinile dificile și termin cu cele mai simple.
2. Scap de surplus, de lucrurile nedorite: obiecte stricate sau care nu-mi mai sunt de folos, haine uzate sau haine pe care nu le mai port. Pe cele aflate în stare bună, le donez.
3. Lucrez organizat prin metoda 360 de grade, adică încep curățenia într-un punct și merg în cerc terminând în același punct. Astfel, nu-mi scapă din vedere anumite locuri. De asemenea, curăț de sus în jos, de la tavan, partea de sus a mobilei către podea. Nu ies dintr-o cameră până nu am transformat-o într-o farmacie.
4. Nu fac totul singură, ci împart treburile cu soțul meu.
5. Acționez multitasking, în sensul că fac mai mult activități în același timp pentru a economisi timp și pentru a fi mai eficientă.
Spre exemplu, în timp ce șterg praful sau fac alte chestii, bag o mașină de spălat sau pun soluție în anumite locuri ca să se înmoaie murdăria.
6. Îmi iau măsuri de prevenție.
Previn acumularea murdăriei folosind produse speciale, spre exemplu, pentru combaterea calcarului, a mucegaiului și a petelor de pe inox. Și am trucurile mele: apă oxigenată pentru îndepărtarea mucegaiului, ulei mineral pentru a preveni petele de pe inox, oțet alb pentru dizolvarea calcarului.
O altă măsură de prevenție este întreținerea curățeniei. Dacă fac curat mai des, mi-e mai simplu apoi la curățenia generală.
7. Mă asigur că am tot ce-mi trebuie pentru o curățenie WOW: aparate și soluții de curățat. Iar pe parcursul procesului de curățare, le păstrez la îndemână ca să nu mă plimb aiurea prin casă după ele.
Inventarul aparatelor și soluțiilor de curățare
Pentru că de Paște fac o curățenie în profunzime a casei, am nevoie de aparate performante cu tehnologii inovatoare și soluții de curățare eficiente.
Curățenia de întreținere este în general superficială și unele zone rămân necurățate. Voi curăța acum în amănunt zonele dificile și greu accesibile precum zona din spatele mobilei, colțurile ascunse, aragazul, cuptorul, rosturile, faianța, geamurile și elementele textile: covoare, canapea, scaune tapițate. Iar pentru asta am nevoie de aspiratorul cu injecție-extracție, de aparatul de curățat cu abur și de aparatul de curățat geamuri.
Aspiratorul Kärcher SE 4001 spray – extracție curăță adânc în fibrele suprafețelor textile (covoare, tapițerie / mobilier tapițat, saltele, draperii de perete, scaune auto). Apa și detergentul sunt pulverizate adânc în suprafețele textile, sub presiune și îndepărtate împreună cu murdăria dizolvată.
Aspiratorul spray-extracție este perfect pentru casa mea întrucât am un câine, iar soțul meu suferă de alergii. Datorită tehnologiei inovatoare a duzelor, suprafețele curățate mi se usucă repede.
Aparatul are un rezervor de 4 litri, rezistent la șoc, transparent, ușor de umplut /golit și un spațiu de depozitare a cablului de alimentare și a accesoriilor. Are în dotare accesorii multiple putând fi utilizat ca un aspirator multifuncțional.
Pentru zonele dificile precum plită, cuptor, hotă, rosturi, baterii sanitare, faianță stropită de mâncare etc.) folosesc aparatul de curățat cu abur.
Aparatul de curățat cu abur Kärcher SC 4 EasyFix Premium curăță în întregime fără substanțe chimice și poate fi utilizat practic oriunde, chiar și pe covoare – datorită accesoriului de covor din dotare.
Curățarea profundă cu acest aparat elimină 99,99% din toate bacteriile obișnuite din casă, iar accesoriile sale extinse curăță temeinic chiar și cele mai mici locuri.
Reglarea în două etape a aburului poate fi ajustată optim la suprafață și la nivelul murdăriei, în timp ce rezervorul de apă permanent reîncărcabil permite curățarea neîntreruptă.
Totodată, SC 4 EasyFix Premium dispune de un compartiment integrat de stocare a cablului, un compartiment de depozitare pentru accesorii, precum și un spatiu de depozitare pentru duza podelei.
Foarte important acum în pandemie: la curățarea punctuală timp de 30 secunde la putere maximă cu aparatul de curăţat cu abur Kärcher 99,999% din virusurile anvelopate, cum ar fi coronavirusul sau gripa (cu excepția virusului hepatitei B) pot fi eliminate de pe suprafețele dure, netede din mediul casnic (germeni de testare: Vaccinia-Ankara-Virus, Modificat).
Curățarea geamurilor o fac cu acest aparat:
Aspiratorul pentru geamuri Kärcher WV 5 Plus N Black Edition este un dispozitiv alimentat de la baterie, care curăță geamurile fără efort, fără urme și fără picături. Datorită duratei extinse de funcționare a bateriei, geamurile se pot curăța timp mai îndelungat.
Mânerul moale al dispozitivului face ca WV 5 Plus să fie ușor manevrabil și ergonomic.
Accesorii incluse: distanțieri pe duza de aspirare pentru o mai bună curățare a geamurilor până la margine, duză îngustă de aspirare pentru geamuri cu vitralii, sticlă de pulverizare și lavetă de ștergere din microfibre pentru o curățare eficientă.
Ca și soluții de curățare folosesc soluții profesionale de la Kärcher, care curăță rapid și eficient cu consum redus de energie și mai puțină apă reziduală poluată.
Detergent pentru suprafețe
Detergent pentru sticlă
Soluție de curățare pentru întreținere
Și să nu uit, un alt lucru necesar la curățenie: mănușile de protecție.
9 pași pentru o curățenia WOW, care contează în preajma sărbătorilor
1. Eliberez dulapurile, spațiile de depozitare și debarasez tot ce mi-e inutil.
Aspir, curăț și igienizez apoi dulapurile și pun lucrurile înapoi în ordine. Niște rafturi și cutii tematice mi-ar fi de ajutor.
2. Curăț și igienizez aparatele electrocasnice: frigiderul, mașina de spălat, hota.
E bine să le îngrijesc pentru a le prelungi durata de viață și pentru a mă bucura la maxim de performanțele lor.
În timp se poate strânge multă mizerie în frigider sau în sertarul mașinii de spălat mai ales, stropi de mâncare pe hotă, asta însemnând germeni și bacterii de-alea rele.
3. Curăț în profunzime baia și bucătăria.
Aici se adună cei mai mulți germeni. Și dintre toate camerele, bucătăria este cea mai dificil de curățat. Dar mă ajută aparatul de curățat cu aburi.
Înainte să curăț baia, scot tot din ea și verific totodată dacă am cosmetice expirate sau lucruri pe care nu le folosesc. Igienizez bine vasul de toaletă, chiuveta, cada, dușul, faianța și gresia.
La fel procedez și în bucătărie. O eliberez de tot și verific dacă am produse alimentare expirate. Curăț bine aragazul, dulapurile și sertarele, faianța.
4. Spăl perdelele, covoarele, scaunele și canapeaua.
Cu perdelele e simplu, le bag la mașina de spălat.
Acum e simplu și cu restul deoarece folosesc aspiratorul cu injecție-extracție care mi le curăță rapid și profi.
5. Îndepărtez praful aspirând și curățând pereții, ușile și mobila.
2 thoughts on “Curățenie WOW de Paște”