Săptămâna trecută m-am înscris voluntar la o plantare în Cheia, Prahova.
M-am trezit sambata dimineata cu noaptea-n cap și am plecat cu entuziasm la Cheia la plantare. Cu Asociația Oxigen. Nu știam unde exact plantăm, nu știam care era situația. Când am ajuns mi s-a făcut rău când am văzut dezastrul. Nu mai fusesem de 2 ani și am avut un șoc când am văzut că nu mai era pădurea pe care o știam eu. Cei care au făcut drumeții pe acolo, știu locul. E cel de la ieșire din Cheia, spre Brașov, de unde încep traseele spre Vf. Gropșoarele și Ciucaș. Am crezut inițial că s-au făcut defrișări și m-am dus repede la inginerul silvicultor care urma să ne coordoneze să-l întreb ce s-a întâmplat cu pădurea. Am aflat că în februarie 2020, au fost aici fenomene meteo extreme, vânt de 200 km/h care a doborât pădurea de brădet întinsă pe câteva zeci de hectare. A arătat și la știri, mi-a zis inginerul. Eu nu știam, nu auzisem, nu văzusem nicio știre. Dezastrul se întinde de la șosea până la poiană, pe partea stângă, o suprafață destul de mare. Acum se exploatează acolo.
Ce e ciudat e că pe partea dreaptă nu au fost doborâți copacii. Am văzut și pe partea aia un gol, dar cred că acolo s-a tăiat. Am căutat apoi pe net știrea și filmări din zonă imediat după furtună și într-adevăr a fost prăpăd. Părerea mea este însă că dacă nu erau goluri în pădure (adică arbori tăiați de mâna omului) nu se crea vârtejul ăla devastator. Acum nu știu, poate greșesc.
De parcă nu erau de ajuns drujbele, mai trebuia și un fenomen de ăsta extrem.Tot mai dese astfel de fenomene extreme în ultima vreme… Am văzut și în Bucegi ceva asemănător, la fel am fost șocată când am văzut golurile imense pe munte și cunoscând locul cum era înainte.




















