Ce mai vizitam pe langa Bucuresti: Balta Vrajitoarelor

Am fost la Balta Vrajitoarelor sa fac niste vraji, dar nu prea mi-au iesit. E posibil sa nu fi rostit eu incantatiile potrivite sau cel mai probabil, de fapt mai mult ca sigur, e doar o balta oarecare :). Nu are nimic infricosator, horror, nici macar misterios, dar hai sa zic ca poate toamna (caci era toamna cand am vizitat-o) cu ale ei culori ruginii sa-i fi dat o tenta mai intunecata, enigmatica.

Am mers la misterioasa balta de curiozitate si pentru ca se afla pozitionata intr-o padure, am zis “de ce nu”, imi prinde bine o plimbare in natura la aer (mai) curat, desi recunosc, m-a atras locul dupa ce i-am citit legendele pe net si am vrut sa vad daca e vreun gram de adevar in tot ce se zice si daca chiar e o balta blestemata. In realitate, este doar o balta oarecare care insa mi-a dat ceva de furca pana am ajuns la ea. Timp de cateva ore m-am invartit in jurul ei ca s-o gasesc.

La o prima cautare pe google, am dat Padurea Boldu – Creteasca unde se afla situata celebra balta si pentru a ajunge acolo am luat din Bucuresti un autobuz catre Voluntari, am coborat prin centru parca si de acolo am mers putin pe jos, circa 20 minute. Am gasit padurea, am bantuit prin ea dar nu am gasit balta. Pe google mai gasisem si niste coordonate ale baltii dar care nu au fost corecte si ma tot invarteam in cerc. Intr-un final am renuntat, am zis ca probabil nu se afla acolo si am mai cautat detalii pe net. La o alta cautare pe google, mi-a mai aparut o balta a vrajitoarelor la circa 2 km, in Stefanesti. Am mers si acolo, am intrat intr-o padurice mica si la un moment dat, am ajuns la un gard destul de inalt. Nu m-am dat batuta si am sarit gardul :)) insa degeaba, am mai mers putin si din nou alt gard, proprietate privata, asa ca am vrut sa renunt. Am sarit gardul inapoi si am mai petrecut putin timp in padure, timp in care am mai sapat putin pe net :)). Intamplator am gasit un filmulet video postat de un baiat, in care era filmat traseul pana la balta. Asa am constatat ca balta cea blestemata se afla in padurea in care fusesem prima data. M-am intors inapoi si am urmat traseul indicat in filmulet si astfel am reusit s-o gasesc.

Balta Vrajitoarelor se afla deci in Voluntari, in padurea Boldu – Creteasca, o ramasita a Codrilor Vlasiei. De la sosea (soseaua Bucuresti – Stefanesti) se merge circa 15-20 de minute prin padure, pe o poteca larga, iar la un moment dat pe partea stanga, se afla balta.

Dupa acest video m-am ghidat >>>

Palpitant a fost pana am gasit-o, insa odata ajunsa acolo, am descoperit ca este un loc banal ce nu are nimic infricosator precum se spune. Un ochi de apa cu diametrul de cativa metri (5-6 metri).

Atmosfera de toamna a facut-o sa para mai interesanta, in rest nimic notabil…

Balta Vrajitoarelor – Legende

Despre Balta Vrajitoarelor se spune ca ar fi o balta blestemata, de temut si ca in ciuda dimensiunilor mici si a aparentelor, se pare ca peticul de apa ar fi un loc in care se intampla lucruri inexplicabile, un loc in care forte din alte lumi isi fac prezenta. Se mai zice ca aici vin vrajitoarele in preajma anumitor sarbatori cand potrivit superstitiilor se deschid porti catre alte lumi (Sanziene, Sfantul Andrei, Sfantul Gheorghe) si ca orice vraja, blestem rostite pe malul baltii, se implineste negresit. Oamenii mai spun ca aici au loc fenomene ciudate, furtuni, fulgere din senin si ca animalele refuza sa bea apa din balta.  O alta ciudatenie ar mai fi faptul ca aceasta nu seaca niciodata, nu se modifica, nu se extinde si nu se micsoreaza indiferent ca ploua mult sau e seceta.

Mai exista o legenda conform careia balta nu ar avea fund si ca orice obiect aruncat acolo, dispare fara urma. In realitate sunt doar nascociri, am aruncat un bat acolo si nu a disparut :)). Si tot cu un bat i-am verificat fundul… are fund :). Legat de acesta legenda, se mai zice ca dupa cutremurul din ’77, autoritatile comuniste au aruncat aici tone de moloz care au fost inghitite de micuta balta.

O alta legenda mai spune ca aici ar fi fost ucis si decapitat Vlad Tepes, dupa ce a fost tradat de boieri, insa nu exista nicio dovada istorica, nefiind stabilite cu exactitate data si locul mortii voievodului.

 

Advertisement

One thought on “Ce mai vizitam pe langa Bucuresti: Balta Vrajitoarelor

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.