De Ziua Pământului în Parcul Natural Comana

Ieri, 22 aprilie, a fost Ziua Pământului și am sărbătorit-o unde altundeva decât în natură, la pădure în Comana. În Comana am mai fost toamna trecută când am vizitat Mănăstirea Comana și celelalte biserici vechi din zonă, Moara de Hârtie și atelierele de meșteșugărit, plus timp liber la iarbă verde lângă Balta Comana sau Delta Neajlovului cum i se mai spune (despre acestea voi povesti într-un alt articol).

De data asta am ales pentru ziua de ieri un traseu turistic la Fântâna cu Nucu și Memorialul Vlad Țepeș, în speranța că o să găsesc mărgăritar înflorit (dar nu numai pentru asta) și o vizită la Casă Memorială Gellu Naum care din păcate nu se poate vedea.

La Comana am ajuns cu microbuzul pe care l-am luat de la CFR Progresul. Firma de transport se numește C&I, prețul unui bilet dus este de 8 lei. Orarul curselor îl gășiți pe site-ul firmei, deși nu se prea respectă orele care apar acolo… Am coborât în centrul comunei unde am făcut un scurt popas de o cafea și pentru cumpărături pentru picnic în pădure, după care am luat-o la pas urmând indicatorul către Parcul de Aventură și Fântână cu Nucu. La 250 m de indicatorul respectiv, pe partea dreaptă, se află Casa Memorială Gellu Naum dar care v-am spus, nu se poate vizita. Mi-am continuat drumul, circa 10-15 minute de mers pe jos; am ajuns la Parcul de Aventură de unde și începe traseul turistic către Fântâna cu Nucu, un traseu foarte frumos prin pădurea de un verde crud și frumos acum, lung de circa 3,5 km și marcat cu cruce roșie.

Silvoterapie, tree hugging, birdwatching, plus strâns vreo 2 plase de gunoaie (pet-uri și plastice)… așa am sărbătorit Ziua Pământului 🙂

La destinație… Fântâna cu Nucu și Memorialul Vlad Țepeș (care de fapt, urmează să fie construit în apropierea zonei unde a murit domnitorul în urma bătăliei din decembrie 1476 cu Basarab Laiota).

Referitor la Fântâna cu Nuc, legenda spune că la moartea voievodului, mii de izvoare au lăcrimat din pământul înroșit de sânge și tot locul s-a umplut de ghimpi nemaivăzuți pe aceste meleaguri. După ce trupul domnitorului a fost înmormântat la Mănăstirea Comana, călugării au săpat o fântână cu apă limpede și binecuvântată. Astăzi locul poartă numele de Fântâna cu Nucu și este împânzit de ghimpi, plante care se găsesc în zona Mării Mediteranei și care formează aici o zonă – rezervație naturală protejată – Rezervația de ghimpe din cadrul Parcului Natural Comana. Eu una nu am văzut ghimpii 🙂 … dar nu-i nimic voi mai explora și altădată Comana și îi voi descoperi.

La 200 de metri de Fântâna cu Nucu, se află un observator ornitologic de unde se poate admira fauna din zonă.

La întoarcere, am urmat același traseu, am făcut un popas de picnic în pădure și am strâns pet-uri din pădure.

În Comana ar mai fi o rezervație de mărgăritar și una de bujori pe care vreau să le văd. Și mi-ar mai rămâne de făcut o plimbare cu barca sau cu caiacul în Delta Neajlovului ca să fiu mulțumită pe deplin 🙂

Comana este foarte frumoasă, ai multe de făcut și de vizitat, dar a fost atât de promovată în ultimul timp încât a devenit foarte aglomerată, ceea ce cred eu că nu-i un lucru bun (consecințe: gunoaie, poluare, perturbare ecosistem etc ). Consider de asemenea, că ar trebui impuse niște restricții în ceea ce privește accesul mașinilor în pădure. Adică, frate, dacă tot vii la pădure și vrei aer curat și verdeață, parchează-ți mașina, dă-ți curul jos din ea, plimbă-te, fă mișcare, ascultă păsărele și liniștea pădurii și închide naibii casetofonul cu manele! Altfel, stai acasă și ascultă muzică câtă vrei sau du-te în parc dacă ți-e lene să mergi 2-3 km pe jos!

Advertisement

One thought on “De Ziua Pământului în Parcul Natural Comana

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.