Coacazul este un arbust originar din Asia, Tibet mai exact, dar de 400 de ani se cultiva si in Europa, aria de raspandire fiind foarte larga intrucat este rezistent si la temperaturi negative de pana la -32 grade Celsius.
Ca si compozitie chimica, fructele de coacaz rosu sunt similare fructelor coacazului negru, doar ca au o aciditate mai ridicata datorita acizilor organici (citric, malic si tartric).
100 g de fructe de coacaz rosu (asta insemnand 44 kcal din care 91% se resorb in organism) contin in medie: 39,8 mg calciu, 35 mg fosfor, 187 mg sodiu, 4,5 mg fier, 3,5 mg zinc, 1,5 mg cupru, 7 % cenusa, 7 % zaharuri, 1,2 % acizi, 0,7 % proteina, 3,8 mg clor, 0,01 mg % fluor, 0,06 mg % carotene, 0,04 mg vitamina B, 0,03 mg vitamina B2, 30 mg vitamina C plus cantitati deosebite de vitamina PP si B60.
Coacazele rosii se pot consuma atat in stare proaspata, cat si congelate sau in diverse preparate: gem, dulceata, marmelada, suc, sirop, compot, jeleu, in lactate, salate sau chiar vin si lichior. Sunt usor acrisoare consumate ca atare, iar cine prefera dulcele, poate ameliora gustul cu miere de albine.
Pentru cine doreste o cura cu fructe de coacaz rosu, e indicat a se consuma dimineata, pe stomacul gol dar si in cursul zilei. Sau in combinatie cu iaurt indulcit cu miere (125 gr. de fructe cu 200 ml iaurt). Nemaipomenit in sezonul rece este amestecul de coacaze rosii cu aspirina si zahar – o sursa remarcabila de vitamina C. La fel si sucul de coacaze rosii, sanatate curata! Este recomandat in cazul digestiei lenese, inapetenta, indigestii, tranzit intestinal lent, gastrita, obezitate, astenie, convalescenta, hepatita cronica, ciroza hepatica, dischinezie biliara, boli de piele. Este foarte folosit in dietele contra obezitatii, fiind un stimulent digestiv si drenor activ.
De asemenea, coacazele rosii pot fi folosite la diverse preparate culinare – prajituri, tarte – au un gust placut dulce-acrisor.
In continuare, va invit la o prajitura cu bezea si coacaze rosii care mie-mi place foarte mult.
Pentru blat e nevoie de 6 galbenusuri, 160 gr. de faina, 160 gr. de zahar, o jumatate de pliculet de praf de copt, 160 gr. unt la temperatura camerei.
Pentru spuma (bezea cu coacaze rosii): 6 albusuri, 500 gr. coacaze rosii, 400 gr. zahar, zeama de la o lamaie, un varf de sare.
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
Se adauga apoi, faina amestecata cu praful de copt, iar la sfarsit untul moale si se amesteca bine pana la omogenizare.
Compozitia se pune intr-o forma rotunda unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru 10 minute, timp in care se pregateste spuma.
Se mixeaza albusurile cu putina sare si cu zaharul pana se intareste astfel incat sa nu mai cada din castron daca este inclinat. Iar coacazele rosii se curata de codite, se stropesc cu zeama de lamaie si se adauga la spuma de albusuri.
Cand au trecut cele 10 minute, se scoate blatul din cuptor, se toarna spuma de albusuri si coacaze si se mai lasa la cuptor 30-40 de minute.
Cu acest articol m-am alaturat campaniei Blogchef.ro – Gatim ce poftesti!, in care Andreea Patrascu, Cetin Ametcea, Sebastian Bargau si Radu Bazavan se lupta pentru titlul de „Blogchef”, powered by BEKO
Ce bine arata, coacazele negre sunt foarte bune dar si cele rosii, cele rosii sunt mult mai sanatoase decat cele negre. E bine ca am in gradina, inca cateva zile si sunt bune de mancat.
trimite-mi si mie c
and se coc.te poop!!!!
Metoda alternativa pentru reparare ADN prin consumarea apei imprintate cu unde alpha, delta si theta. Oferta promotionala in Romania: 50% reducere pe http://AQUAlibrum.org