Mutatul in casa noua printre cele mai stresante “activitati”!

Da…asa este! Conform statisticilor, se pare ca mutatul intr-o locuinta noua este printre cele mai stresante activitati din viata unui om, pe langa casatorie si sarcina. Nu este tocmai placut sa stai sa-ti strangi catrafusele, sa le impachetezi, sa le cari, sa le despachetezi, sa le aranjezi apoi in noua casa si tot asa. Haos, nervi, stres… un calvar! Si eu stiu foarte bine acest lucru pentru ca am trecut de atatea ori prin asta. Been there, done that!

Si copiii sunt afectati de mutat, pana si animalele, pentru ca se se ataseaza de locuri, de obiecte, nu e deloc usor nici pentru noi, nici pentru ei.

Ultima data pentru mine, mutatul a fost sport extrem. Inafara de faptul ca am avut de carat foarte foarte multe lucuri, de la haine, carti, plante, pana la electronice, electrocasnice si mobila, am avut si de renovat noua locuinta pentru ca arata ingrozitor (apartament vechi, demodat, fara imbunatatiri, cu un linoleum infect, baia nu mai zic in ce hal arata – chiuveta, gresie, wc  sparte, tot felul de autocolante si cruci lipite pe pereti, pereti nevaruiti de-un secol, usa de la intrare antica si de demult de abia se mai tinea in balamale  s.a.m.d). Ce sa mai… am avut o groaza de lucru, a fost o perioada grea, dar a trecut…

Cateva imagini din apartamentul groazei (ca sa va dati seama cat am muncit acolo si in ce hal arata cand ne-am mutat):

    

Ideea este ca in situatii de genul asta, sa nu intram in panica, sa nu disperam ci sa ramanem calmi, sa ne gandim, sa ne organizam (din timp) si atunci totul va parea atat de simplu. Uite cateva sfaturi pentru ca mutatul intr-o casa noua sa nu se transforme in cosmar si intreg procesul sa mearga ca pe roate, fara dureri de cap:

1. Pentru inceput, gandeste-te si planuieste cine va transporta lucrurile, tu sau o firma specializata. Daca vei apela la o firma, atunci rezerva o masina din timp.

Trebuie sa mai stii ca exista si firme specializate in relocari si cu ajutorul lor vei scapa de toate neplacerile mutatului, insa trebuie sa dai ceva bani din buzunar. Preturile pentru mutare se fac in functie de marimea apartamentului, de cantitatea de lucruri transportate, de mobilier, de etajul de la care se face relocarea, precum si in functie de distanta dintre cele doua locuinte. Este o operatiune rapida si sigura pentru ca firmele respective sunt echipate adecvat si totodata se ofera si o asigurare de raspundere civila, astfel beneficiarul va fi scutit de griji.

2. Organizeaza-ti bine timpul si apuca-te de impachetat din timp, nu lasa totul pe ultima suta de metri. Gandeste-te ce ai nevoie in noua casa, scapa de lucrurile inutile, arunca-le sau doneaza-le, cu siguranta sunt alte persoane care chiar au nevoie de ele.  Pentru impachetat, foloseste eventual cutii pe care eticheteaza-le ca sa-ti fie mai usor la despachetat (haine, incaltaminte, vase, lenjerie etc) si in nici un caz nu le imprastia prin casa… ordine si disciplina! 🙂 De asemenea, ai grija ca intr-una din cutii sa-ti pui lucrurile de care ai nevoie imediata. Mai poti folosi saci de plastic, genti de voiaj, trolere pentru transportat (mai ales pentru lucrurile fragile), nu doar cutii (pentru cutii ai nevoie si de un scotch ca sa le lipesti).

3. Verifica toate locurile din casa, toate sertarele in care ar mai putea fi lucruri, ca sa nu uiti ceva. Si nu-ti lasa lucrurile la intamplare, pe strada sau pe holul blocului, nesupravegheate, ca s-ar putea sa ramai fara ele.

4. Actele importante (buletine, certificate de nastere, facturi, pasapoarte) pastreaza-le intr-un dosar pe care sa-l tii la tine. Nu poti risca sa-l pierzi…

5.  Imagineaza-ti cum va arata noua casa si gandeste-te cum sa aranjezi lucrurile inainte de a te apuca de treaba. Fa curatenie inainte de a-ti pune totul in ordine si aeriseste casa!

6. Cumpara-ti din timp cele necesare pentru noua locuinta: covoare, perdele, draperii, pres intrare etc. Apeleaza la un magazin online de gen, mai ales daca nu ai timpul necesar si nici chef sa umbli prin magazine, dupa o zi grea la serviciu.

Eu, spre exemplu, termin programul in jur de ora 18.30-19.00; pana la ora asta multe din magazine se inchid sau pana vizionez mai multe modele pentru a ma decide pentru care optez si pana ajung eu la ele, se inchid… Asta este una din marile mele probleme cand vine vorba de cumparaturi pentru casa. Si mai este o alta mare problema… problema transportului (ca doar n-o sa iau covorul in spinare si sa ma duc acasa, trebuie sa ma ajute cineva, nu?).

Ei bine, pentru astfel de situatii exista un magazin specializat, Atria – magazinul tau online de covoare, perdele, draperii si alte textile de casa.

Pe langa covoare, perdele si draperii, pe www.atria.ro gasesti si lenjerii de pat, prosoape, seturi patut bebe, tapiterii, perne decorative, fete de masa, presuri intrare, tablouri si postere, galerii si altele. Intra pe site si vezi toata gama de produse.

Uite un model de covor care mie imi place foarte mult, cu o textura ultramoderna si confectionat din fire matasoase. De o finete iesita din comun, covorul din colecta Matrix innobileaza orice incapere si se recomanda persoanelor care prefera un stil elegant si clasic. Inafara de asta este foarte usor de asortat datorita combinatiei culorilor bej si maro.

http://www.atria.ro/covoare/covoare-matrix-51242-2929.html

As asorta covorul cu aceasta perdea, o minunata organza bej decorata cu un fir plusat. Pentru a asigura o cadere placuta perdelei, materialul este dotat cu fir de plumb.

http://www.atria.ro/perdele/perdea-organza-xaren-bej-20.html

Pentru dormitor mi-ar placea covorul Carnival, de un rosu aprins, cu o textura moale si pufoasa. Gros si calduros, acest covor este un rasfat veritabil si merge foarte bine atat la o ambianta moderna, cat si la una clasica.

http://www.atria.ro/covoare/covoare-carnival-11-bordeaux.html

Si desigur l-as asorta cu aceasta perdea din material organza rosu, cu textura fina, o alegere excelenta pentru un dormitor modern.

http://www.atria.ro/perdele/perdea-organza-765-rosu-v8.html

 

Cand m-am mutat in casa noua, n-am avut pres la intrare :), iar acest pres de intrare Java Gel de la Atria ar fi fost perfect; e rezistent la apa, are suport anti-alunecare si are un mesaj atat de sugestiv…

http://www.atria.ro/presuri-intrare/java-gel.html

Si bineinteles ca la casa noua, ne trebuie si o lenjerie noua de pat, ca sa ne innoim cu totul, nu?

Eu as alege o lenjeria de pat din tesatura percale (compozitie: 60% bumbac si 40% poliester), foarte neteda si placuta la atingere care iti da senzatia de confort in fiecare anotimp.

http://www.atria.ro/lenjerii-de-pat/lenjerie-de-pat-mara-bordo-2-pers.html

Pe www.atria.ro gasesti o groaza de modele frumoase si pentru toate gusturile.

Iar pe pagina de Facebook, http://www.facebook.com/atria.ro, exista in permanenta tot felul de promotii si oferte pentru fani. Acolo gasesti o comunitate Atria unde poti cere sfaturi de la administratorul paginii sau de la ceilalti fani.

Si ca sa ne amuzam putin, asa ca de final :), iata cateva superstitii amuzante legate de mutatul in casa noua:

– Ia pisica cu tine atunci cand vrei sa-ti cumperi o casa noua si las-o s-o studieze ( cu riscul de a parea un/o ciudat(a) ). 🙂 Daca aceasta va dori sa paraseasca locuinta cat mai repede, inseamna ca este incarcata de energii negative si de ghinion si ai face bine sa n-o cumperi.

– Muta-te in casa noua intr-o zi de joi. Evita zilele ploioase si zilele de vineri si sambata

– Arunca sare in fiecare camera pentru a alunga spiritele rele, de asemenea, arunca si cateva monede in living pentru prosperitate. Sarea este considerata un simbol al norocului.

– Nu aduce matura cea veche in noua ta casa. Arunc-o! Altfel, aceasta iti va aduce numai ghinion si dezordine…

– Daca o pasare intra in casa ta, pe fereastra, e semn rau, asa ca alunga pasarea mai repede din casa. Insa daca o pasare isi face cuib pe acoperisul noii tale case, e semn de prosperitate.

🙂

 Articol participant la o campanie marca Blogal Initiative si Atria!




2 thoughts on “Mutatul in casa noua printre cele mai stresante “activitati”!

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.