Pentru ca ni s-au cam restrans libertatile in ultima perioada, dar libertatea de a iesi in natura inca o avem, va propun cateva idei de trasee lejere pe munte, pentru incepatori, care pot fi facute chiar si de copii, nu necesita nu stiu ce conditie fizica sau experienta pe munte si sunt practicabile in orice perioada a anului chiar si iarna.
Miscarea face bine la fizic, iar natura face bine si la fizic si la psihic. Si trebuie sa ne mentinem psihicul sanatos mai ales in perioada asta, sa fim pozitivi (nu cu covid!) si optimisti. Nu-i asa? In plus, in varful muntelui nu trebuie sa purtam masca, nu este aglomerat, deci nu suntem in pericol. Respiram aer curat si daca e soare, asimilam vitamina D (vitamina soarelui) atat de importanta pentru organism, pentru mentinerea sanatatii sistemului osos si a unui sistem imunitar puternic.
Traseele pe care vi le propun in continuare sunt trasee pe care le-am facut eu, fie de curand, fie mai demult, pot fi parcurse in orice anotimp si sunt in Valea Prahovei, in Bucegi si Sucarpatii Prahovei si in Brasov.
1. Breaza – Dealul cu Trovanti – Crucea de pe Gurga
Traseul este foarte lejer, l-am facut de curand, in noiembrie, chiar de Sfantul Mihail si Gavril cand mi-am facut cadou o excursie de ziua mea de nume. L-am facut special pentru culorile de toamna pentru ca si noiembrie este darnic din punctul asta de vedere nu doar octombrie cel care lasa ”pe dealuri covoare galbene si rosii”, cum bine zice G. Toparceanu.
Am mers cu trenul la Breaza si cu ajutorul google maps am urmat drumul indicat si am ajuns la Dealul cu Trovanti. Traseul nu este marcat pana la trovanti (sau cel putin, pe unde am fost eu, nu era marcat) si se face prin oras in mare parte, pe stradute si ulite, apoi incepe urcusul la un momentat dat, un urcus lin, nesolicitant.
Un punct de belvedere inainte sa ajung la trovanti
In drum spre dealul cu trovanti, am gasit acest superb copac de un galben epatant. Nu am putut sa nu ma pozez cu el ca sa-l am ca amintire, mai ales ca mi-a luminat drumul
Odata ajuns la trovanti, ai parte de o priveliste frumoasa care este si mai spectaculoasa toamna.
Trovantii mai sunt numiti pietre vii si sunt formatiuni geologice de forme diverse, cele mai multe sferice. Sunt de fapt niste gresii sferice care iau nastere prin cimentarea nisipului. Trovantii se formează precum bulgarii de zapada, pe pante, în prezenta apelor dure, bogate in carbonati de calciu sau magneziu. Cimentarea nisipului la trovanti se face prin apa calcaroasa. Trovantii sunt raspanditi in zonele de deal/podis pentru ca acolo exista panta, nisip si liantul dat de prezenta calciului.
Trovantii de la Breaza au forme bizare si au fost botezati de localnici cu nume haioase: Strajerul, Burtica, Burtosu, Gemenii.
La trovanti apar niste indicatoare, iar traseele indicate sunt marcate.
Eu l-am urmat pe cel care ajunge la crucea de pe Dealul Gurga (dunga rosie), dupa care am coborat pe o poteca in oras.
Inainte de cruce, am trecut prin satul Ograda, un satuc idilic scaldat intr-o lumina calda de toamna la ora la care am ajuns eu acolo, apoi am poposit pe Varful Gurga Mare (743m) de unde am vazut o super panorama asupra orasului Breaza si a imprejurimilor.
Crucea de pe Gurga este o miniatura a celei de pe Caraiman si este inchinata eroilor din Breaza care si-au dat viata pentru independenta si libertatea tarii. De aceea, Dealul Gurga mai este numit si Micul Caraiman.
Cand am ajuns in oras, am mai dat o tura prin Parcul Brancoveanu pentru cateva poze de toamna si am revazut Castelul Brancoveanu inca aflat in paragina.
2. Sinaia – Manastirea Sinaia – Cota 1400 m – Schitul Sfanta Ana
De la Gara Sinaia se urca usor catre centrul orasului, apoi spre Manastirea Sinaia. Se continua urcusul prin oras urmand indicatorul pentru Telegondola. Traseul spre cota 1400 nu este spectaculos, e mai mult pe sosea si exista riscul sa te intalnesti cu ursul. Dar, de la cota 1400 la Schitul Sfanta Ana, este un drum frumos prin padure care toamna este superb datorita culorilor autumnale.
Manastirea Sinaia
Belvedere Manastirea Sinaia
Spre Schitul Sfanta Ana
Schitul Sfanta Ana
Exista si un punct de belvedere pana sa te abati pe drumul catre schit.
De la cota 1400 m se poate continua traseul catre cota 2000 sau la Varful Furnica care este mai solicitant sau se poate urca cu telegondola. Daca este senin, se vede o superba panorama asupra vaii prahovene si din nou, repet, toamna, peisajul este de vis.
Muntii nostri imbracati in haine de toamna
Cota 2000
Catelusa mea intr-unul din rarele momente cand sta si ea la pozat 🙂
Pozele sunt recente, din toamna asta, la sfarsit de octombrie.
Dupa ce am coborat de la Cota 2000 am dat o tura prin parcul din Sinaia care este superb toamna.
Cazino Sinaia
3. Sinaia – Stana Regala
Pornind tot de la Gara Sinaia, am urcat spre centru orasului, apoi spre Manastirea Sinaia, continuand spre Crucea Molomot pana la indicatorul spre Stana Regala. De aici am urmat marcajul cu dunga albastra mergand pe Poteca Regala, un drum pietruit cu urcus lin, doar un pic solicitant ca efort.
Am facut acest traseu la inceput de vara, anul trecut, cand m-a prins o furtuna cu tunete si fulgere ce a durat cam o ora, chiar acolo la stana (din fericire am avut unde sa ne adapostim, in locul unei foste terase).
Am auzit ca este frumos primavara cand apar florile de primavara, dar zic eu ca e frumos in orice anotimp.
Aici se afla si Stancile Franc Joseph, iar poiana se afla la altitudinea de 1270 de metri.
Poiana Regala sau Stana Regala este de fapt o pajiste alpina si a fost unul din locurile preferate pentru plimbari ale Regelui Carol I si ale Reginei Maria.
4. Poiana Tapului – Cascada Urlatoarea – Busteni
Traseul spre Cascada Urlatoarea incepe in Poiana Tapului, chiar langa parc unde se afla un indicator spre cascada, marcat cu punct albastru. Este un traseu lejer, poate cel mai usor din Bucegi si se face in circa 45 de minute – o ora.
Cascada Urlatoarea se afla la altitudinea de 1100 de metri.
De acolo am continuat traseul spre Busteni, un traseu la fel de simplu, de o jumatate de ora, maxim 45 de minute.
Traseul l-am facut vara asta, intr-o zi ploioasa de iulie si, din pacate, am fost neplacut surprinsa sa vad ca portiunea Cascada Urlatoarea-Busteni a fost grav afectata de furtuni, multi copaci fiind doborati la pamant. Dupa ce ca se fac defrisari ca la balamuc, i-a mai doborat si natura 😦
5. Predeal – Trei Brazi – Poiana Secuilor
Incepand traseul de la gara sau din centru si mergand spre Brasov, se face stanga pe un drum asfaltat care duce pana la Cabana Trei Brazi (30-45 de minute) si de acolo, dupa un popas pentru poze sau poate o masa la restaurant, se poate continua drumul la Poiana Secuilor.
Fun Park Trei Brazi Predeal
Traseul l-am facut anul trecut, in ianuarie, fix de ziua mea, dupa o noapte si o zi in care ninsese ca-n povesti. Peisajul a fost de basm. La Poiana Secuilor am poposit la restaurantul de acolo si ne-am incalzit cu un vin fiert.
6. Brasov – Varful Tampa – Saua Tampei – Valea Cetatii
Pe Tampa, muntele care vegheaza Brasovul, am urcat de mai multe ori, fie pe jos, varianta pe Treptele lui Gabony, fie pe Drumul Serpentinelor, fie cu telecabina.
Muntele Tampa
Ultima data am facut un traseu toamna asta, la inceput de octombrie, pe Drumul Serpentinelor. De pe Varful Tampa am coborat in Saua Tampei, si apoi spre Brasov, pe la Iepure si prin Valea Cetatii.
Catelusei mele i-a placut foarte mult traseul :). E innebunita oricum dupa plimbari pe munte si prin padure.
Belvedere Tampa
Am gasit branduse de toamna.
Sus pe Tampa, se pot vedea ruinele Cetatii Brasov.
Saua Tampei
La Iepure
7. Brasov – Pietrele lui Solomon – Valea cu apa – Poiana Brasov
De la Livada Postei am luat autobuzul 50 pana la Pietrele lui Solomon si de aici am continuat pe jos plimbarea prin Valea cu apa.
Poiana Ciucas – loc de popas si gratare
Iarna trecuta am facut traseul, la sfarsit de februarie, inainte de starea de urgenta. E mai frumos vara cand e verde sau toamna. Dar am prins un pic de zapada mai sus si mi-a placut mai ales ca iarna trecuta a fost una saraca in zapada si oricum, o plimbare in natura e binevenita oricand pentru aer curat, miscare, etc.
De la Pietrele lui Solomon se poate ajunge destul de repede la Poiana Brasov existând mai multe trasee.
Am urcat cu telecabina pe Postavaru, dar din pacate era ceata si nu am putut vedea privelistea.
8. Brasov – Pietrele lui Solomon – Drumul Vechi al Poienii – Poiana Mare – Poiana Brasov
Tot de curand, toamna asta, prin octombrie, am facut si un traseu lejer din Brasov catre Poiana Brasov, pe poteca regala numita Drumul Vechi al Poienii. De la Livada Postei am luat autobuzul 50 pentru a ajunge la Pietrele lui Solomon si de aici am urmat prima poteca, usor spre drepta. Intr-o jumatate de ora cred ca am ajuns la Poiana Mare, apoi am mai mers un sfert de ora si am ajuns la Poiana Brasov.
Este un traseu lejer care se poate face in orice moment al anului. Cand am fost eu inca mai era verde padurea, dar cred ca la sfarsit de octombrie sau mai bine la inceput de noiembrie, este de vis sau iarna, cand e zapada.
Daca mai stiti trasee lejere pe munte, astept cu nerabdare sugestiile voastre in comentarii.
Superbe pozele si aveți curaj, nu gluma!