Secretul unei veri răcoroase

Căldură mare, mon cher, zilele astea! Și când mă gândesc că săptămâna trecută eram la mare și ce bine era… Nu puteam să fiu acum la mare în săptămâna asta caniculară?! Offff!

Eu vara nu dorm…

Fac parte din categoria aia de persoane care tolerează foarte prost căldura, sunt rea de căldură cum se zice în limbajul popular. De altfel, studiile spun că femeile nu tolerează așa bine căldura comparativ cu bărbații, mai ales când e și umiditate scăzută.

Limita de toleranță la mine este 32 de grade, ce sare de 32, e crimă și pedeapsa. Fac urat și devin chiar insuportabilă pentru cei din jur. Chiar dacă mă hidratez corespunzător și evit să stau în soare, mă simt foarte obosită, simt că nu am aer, mă dor mușchii, am crampe musculare, furnicături în corp, insomnii, dureri de cap și câteodată probleme digestive (nu, n-am covid). Mai am momente când mă simt deprimată și-mi vine să plâng. Ieri le-am avut pe toate. Oribil! Noaptea, pur și simplu mă zvarcolesc în pat de pe o parte pe alta și abia reușesc să ațipesc câteva minute ca să mă trezesc apoi de parcă aș fi captivă într-un cuptor încins. Și nu eram așa rea de căldură. Cam de vreo 6 ani sunt așa. Nu știu cum și de ce am devenit așa intolerantă.

Nici cățeaua mea nu tolerează prea bine căldura…

Până acum, cam în fiecare vară am reușit să fentez canicula. Am fugit ba la mare, ba la munte. Ei uite că anul ăsta nu mi-a ieșit schema și m-a prins canicula în București unde e cel mai greu de suportat. De vreo 3 zile mă târăsc (la propriu) prin casă, nu mai sunt în stare să fac nimic, sunt leșinată. Ajung acasă și zac. Stau mai mult la serviciu ca să nu prind fierbințeala aia de după-amiază (la serviciu am aer condiționat), dar degeaba, că afară e cald până pe la 9 seara. Acasă nu am aer condiționat, am tot amânat cumpărarea lui tocmai pentru că evadam din București când erau zile de-astea fierbinți (mai puțin anul ăsta) și nu prea am simțit din plin căldura sufocantă și mai ales să fie zile la rând. Când m-a mai prins câte o zi – două prin București câte un val de ăsta de căldură excesivă, mi-am pus în aplicare trucurile mele de răcorire. Sunteți curioși să le aflați?

Cum mă răcoresc eu vara. 11 trucuri pentru zilele toride.

  1. Mă feresc de soare cât pot de mult și evit să ies afară în intervalul 12.00-18.00.
  2. Mă hidratez cum trebuie. Atenție, nu cu bere, nu cu vin! Beau apă plată, cât de multă și încerc să transpir. Nu prea-mi iese, nu prea transpir de fel, din păcate. Zic din păcate pentru că transpirația e bună, elimină toxinele din corp și răcorește corpul. Poate și din cauza asta nu suport căldura. Dar voi faceți așa, beți apă cât mai multă, poate voi transpirați cum trebuie. De evitat alcoolul pentru că deshidratează.
  3. Mă stropesc cu apă cu ajutorul unui recipient pulverizator. Mă stropesc pe extremități (palme, tălpi, urechi), la încheieturile mâinilor și picioarelor, pe față, până la urmă pe tot corpul dacă situația e gravă. Sau mai bine mă duc și fac un duș rapid rece.
  4. Dorm dezbrăcată noaptea și folosesc lenjerie de pat din bumbac 100%. De asemenea, am pe pat un topper cu gel rece pentru efect de răcorire în timpul somnului.
  5. Folosesc metoda egipteană. Stropesc lenjeria de pat cu apă și apoi mă culc pe ea. E o senzație foarte faină.
  6. Țin ferestrele închise și acoperite pe timpul zilei.
  7. Evit gătitul în zilele toride. Mai bine zis: nu mai gătesc deloc.
  8. Mănânc mai puțin (și-așa nu prea mi-e foame când e cald) și optez pentru mai multe fructe. Oricum dimineața la micul dejun eu mănânc fructe. Mai mănânc câteodată după-amiază câte un fruct sau seara târziu dacă mi se face foame.
  9. Mă înconjor cu plante. Cât mai multe. Le ador.

Grădina mea 

10. Îmi creez singură un aer condiționat. Homemade. Ventilator am. Îi pun în față un bol cu apă și gheață, iar ventilatorul îmi va da în cameră un aer mai rece. Câteodată.

11. Merg la mall, la cinema să văd un film. Însă acum cu pandemia asta, nu am mai putut pune în practică.

De curând, pentru că omul cât trăiește învață, am aflat și alte trucuri de răcorire în zilele fierbinți. Și nu le țin doar pentru mine, vi le zic și vouă. Spre exemplu, să mănânc mai puțin sărat, să consum iaurt sau chestii condimentate. Iaurtul răcorește, iar condimentele irită sistemul digestiv făcând astfel organismul să transpire, iar transpirația dă senzația de răcoare. Sau: gel răcoritor cu aloe vera pentru corp, spray răcoritor cu mentă cu care să mă răcoresc stropindu-mi corpul (ceai de mentă răcit într-un recipient cu pulverizator). Alte idei: ceai de urzici răcit sau ceai de crizanteme de băut. Nici nu știam că se poate face ceai din crizanteme și fac pariu că nici voi nu știați. Trebuie să-l încerc.

Acum însă vreau să fiu sinceră cu voi. Trucurile de mai sus funcționează pe moment. Au efect de 15, 30 de minute, maxim o oră. Când ai o noapte întreagă în față și vrei să dormi și tu ca omu’ decent și nu poți din cauza caniculei și te trezești din oră în oră sau din juma’ în juma’ de oră, îți bagi picioarele în ele de trucuri de răcorire și pleci la mare sau la munte. Eu așa am făcut.

Amintiri din 2 Mai. Săptămâna trecută la mare.

Așa că… sfatul/trucul cu numărul…

12. Fugi la mare! Și răcorește-te, frate, așa cum trebuie! La malul mării nu se simte niciodată canicula.

Mă-ntorc la tine iar și iar, mare albastră

13. Fugi la munte! Acolo sunt întotdeauna cu cel puțin 10 grade mai puțin.

Evadare la munte într-o zi în care era cuptor în București

14. Bea o bere rece! Dacă se poate la malul marii. Da, știu că mă contrazic, că am zis mai sus evită alcoolul, bla bla bla, dar o bere rece nu a omorât pe nimeni.

Hai noroc!

15. Mănâncă o înghețată, două, trei, zece! Ce conținut ridicat de zahăr, ce aport de calorii, e varăăăăă, frate, măcar acum să mâncăm. Yummyyyy!

Iar când niciunul din sfaturile de mai sus nu te satisface pe deplin, ia-ți, domne, un aer condiționat. Nu te fac banii pe tine, dar canicula te face… neom. Nimic nu te răcorește mai plăcut ca un aer condiționat, hai să recunoaștem. Știu c-ai vrut să eviți o cheltuială, să te răcorești mai ieftin, să ai bani mai mulți de o escapadă la mare, așa am zis și eu, dar până la urmă ajungi la concluzia că tot îți trebuie un aer condiționat. Vezi schimbările climatice, încălzirea globală, mi-e să nu ajungem și noi că ciprioții sau grecii sau mai rău (Israel, Dubai și alte țări arabe) să nu mai putem sta fără aer condiționat în casă. Aia din Dubai au aer condiționat chiar și în stațiile de autobuz că leșină lumea, cade pe jos de cald.

Bărbată-miu când m-a văzut ce leșinată eram ieri dimineață, a zis că după serviciu se duce să-mi ia aer condiționat.

Poză cu cățeaua leșinată. Poză cu mine zombie nu pun că vă speriați.

Soțul meu n-are nicio problemă cu căldura, dar a zis că se duce să caute aer condiționat, o face pentru mine. Noaptea când eu mă zvârcolesc în pat și umblu somnambulă prin casă, el doarme buștean. Nu e corect. Vreau să fiu și eu bărbat, să transpir mult și să pot dormi și la 50 de grade cu plus.

I-am zis să nu streseze cu căutatul pentru că am găsit eu ceva fain de la E.ON România: Pachetul E.ON Cool, o soluție de răcire a casei (sau a biroului) ce conține un aparat de aer condiționat cu tehnologia Inverter, dar și servicii incluse pe toată perioada contractuală, cu plata în rate și avans 0, cu doar 113 lei/lună.

Ce mai sunt 113 lei în ziua de azi? Dacă intru un sfert de oră la cumpărături în super(hiper)market, i-am spart pe toți.

Sau, hai să fac mai bine un exercițiu de imaginație:

Cum mă răcoresc eu vara cu 113 lei

Pentru că nu fac nimic FSB, o să mă raportez la 2 inși, eu și soțul.

(FSB = Fără să știe bărbatul)

Deci, cum ne răcorim amândoi ca doi porumbei ce suntem, într-o zi incendiară de vară, cu 113 lei (6 metode):

1. Mergem la magazin și ne aprovizionăm frigiderul cu bere, suc, înghețată pentru o săptămână. Înghețatele pe care le cumpărăm cel mai frecvent costă 2-3 lei. Să zicem 3 lei înghețata, 6 lei pentru 2 inși/zi. Pentru o  săptămână: 42 lei. O bere la 500 ml costă 3 lei să zicem. 6 lei pentru doi inși, câte o bere pe zi, 42 lei/săptămână. Dacă mai luăm și niște suc natural de mere (preferatul meu) la 2 litri (aproximativ 15 lei bucata x 2), ăia sunt banii.

2. Ieșim în oraș prin parc la o plimbare romantică cu barca și la terasă apoi. Barcă de închiriat: 25-30 de lei ora. 2 frappe-uri: 30 de lei. Dacă ne luăm și 2 fresh-uri: 20 de lei. Dacă ne mai luăm câte o clătită uriașă de prin parc sau înghețată sau intrăm la o cofetărie, s-au dus 113 lei.

Plimbare romantică cu barca prin Herăstrău

3. Dăm o fugă până la munte. Escapadă la munte de o zi. La Bușteni, să zicem. Cu trenul, că-i aglomerat pe șosea pe Valea Prahovei. Biletele dus-întors pentru 2 inși cu tren regio: circa 80 de lei. Pachet ne luăm de acasă ce găsim prin frigider. Facem un traseu pe munte, picnic în natură cu ce avem în traistă, coborâm de pe munte și ne oprim la o terasă să bem și noi o bere ca oamenii să ne răcorim (10 lei). Poate și o înghețată de la magazin (6 lei). Ne mai luăm câte ceva de ronțăit pe tren (covrigi, biscuiți, chipsuri). Aia sunt banii.

4. Ne răcorim la ștrandul din cartier. În timpul săptămânii, intrarea este 30 de lei de persoană. Deci, 60 de lei pentru 2 inși. Ce mai cheltuim pe acolo: un frappe sau un fresh eu (15 lei), o bere – două beri soțul (să zicem 14 lei). Câteva cupe de înghețată și iar s-au dus banii.

5. O zi la scăldat în Dunăre, pe plaja ascunsă din Călărași. Luăm microbuzul până la Călărași (25 de lei biletul un drum, 100 lei 2 inși dus-întors). Pachet de acasă cu ce avem prin frigider. Ne răcorim în Dunăre și la o terasă, la o bere (13 lei).

6. Evadare de o zi în pădure. Sunt o grămadă de păduri pe lângă București și e mult mai răcoare în pădure decât în oraș. Vrem să facem și un picnic în pădure, așa că ne facem cumpărăturile la magazin (mâncare mai ușoară, de vară, ceva dulce și de băut): roșii (3 lei), castraveți (3 lei), brânză (10 lei), 4 ouă fierte (4 lei), somon (15 lei), ceapă verde (3 lei), pâine (5 lei), salată verde (3 lei), ridichi (3 lei), ceva dulce (eugenii, biscuiți, fursecuri) – 10 lei, bere și suc pe care le băgăm în geanta frigorifică (15 lei). Dacă mergem cu microbuz/autobuz, dus-întors 2 inși, am păpat banii.

Iată 6 metode de a ne răcori vara cu 113 lei. Într-o zi. Dar ce facem în restul timpului? Totuși, marea majoritate a timpului ne-o petrecem acasă sau la birou. De-aia pomeneam mai sus de pachetul E.ON Cool. Vezi în continuare ce înseamnă.

     Pachetul START de la 113 lei/lună

  • Aparat Yamato Avanti
  • 9000/12000/18000 BTU/h
  • Eficienţă energetică răcire A++
  • Eficiență energetică încălzire A+
  • Agent frigorific R32
  • Nivel zgomot redus
  • Încălzire la temperatură exterioară -15°C
  • Control inteligent prin Wi-Fi

     De ce să alegi pachetul E.ON Cool

  • Consum redus de energie datorită tehnologiei Inverter și economii la factură
  • Montaj rapid inclus în pachet și făcut de o echipă de tehnicieni autorizați
  • Alte servicii tehnice incluse în pachet: pe lângă montaj, ai asigurat și transportul, servicii de întreținere, curățare, igienizare și intervenții în caz de urgență 24/7.
  • Avantajos la plată: Nu-ți trebuie bani ca să plătești integral produsul, avans zero și zero cheltuieli neprevăzute pe toată perioada contractuală.

     Beneficiile folosirii aerului condiționat

  • Îmbunătățirea nivelului de confort la locul de muncă și acasă
  • Creșterea performanțelor la serviciu
  • Somn odihnitor noaptea
  • Nivel crescut de relaxare acasă
  • Mai puține insecte și mai puțini paraziți datorită temperaturii mai mici
  • Transpiri mai puțin și nu te deshidratezi
  • Un sistem curat și calitativ de aer condiționat, bine întreținut, îmbunătățește calitatea aerului din încăpere și ajută la eliminarea alergenilor externi (de exemplu: polenul).

În prezent, aerul condiționat nu mai este un lux doar pentru cei privilegiați sau pentru cei cu bani care și-l permit. Cu ofertele de pe piață (vezi pachetul E.ON Cool), oricine poate să se bucure de aer condiționat acasă.

Ați văzut ce efecte are asupra mea căldura excesivă și cum intelectul și fizicul îmi sunt afectate în mod negativ :). Aerul condiționat poate remedia aceste incoveniente. În contextul schimbărilor climatice și în condițiile în care verile sunt din ce în ce mai călduroase și sufocante, acesta a devenit tot mai necesar și face acum parte din viața tuturor, fie că vrem, fie că nu.

Un articol marca Blogal Initiative & E.ON România


One thought on “Secretul unei veri răcoroase

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.