Cum economisesc eu energia. Idei simple care te vor ajuta să reduci costurile cu energia și să salvezi planeta.

Cred că fiecare om doreşte să trăiască într-un mediu sănătos, echilibrat, în care să existe o diversitate mare de plante, de animale, un mediu natural în care omul să se simtă acasă. Bineînţeles, omul ca să trăiască are nevoie şi de resurse, de hrană, de o casă, etc. Prinşi în cotidian, confruntându-se cu diverse probleme şi cu grija zilei de mâine, mulţi oameni uită că de fapt natura, pământul este casa noastră şi unii nu înţeleg, nu conştientizează importanţa ecologismului ca fundament al unei civilizaţii capabile să reziste în timp. Politicieni, chiar şi intelectuali se află într-o stare de iraţionalitate, ignoranţă şi indiferenţă când vine vorba de acest subiect. Ştiu, ecologismul nu este comod şi nici nu aduce beneficii imediate aşa cum ar vrea unii, de aici şi nepăsarea celor mai mulţi dintre noi. Pentru a fi ecologist, trebuie să ieşi din zona de confort şi să acţionezi, să adopţi un stil de viaţă care să vizeze şi altceva decât interesele pur personale, un mod de trai în colaborare cu semenii şi în armonie cu natura. Puţini sunt însă dispuşi să iasă din zona aceea de confort.

Cu toate acestea, în ultimul timp, interesul oamenilor pentru natură şi sustenabilitate, a crescut. Oamenii au început să înţeleagă şi să se intereseze de minunăţia asta de planetă pe care trăiesc şi care le asigură toate condiţiile necesare vieţii. Numai că stăm cam prost cu practica. Vorba ceea: “Teoria ca teoria, dar practica ne omoară.”

Resursele planetei sunt limitate

Conştientizarea felului în care se consumă resursele este o problemă de educare a populaţiei. Iar lumea conștientizează acum, ceea ce reprezintă un pas înainte. Lumea este conștientă de faptul că resursele planetei sunt limitate și că e nevoie de o eficientizare a acestora. Iar această eficientizare înseamnă atât economii în buget, cât şi o atitudine responsabilă faţă de mediu, faţă de planetă. Despre eficienţă energetică voi vorbi în continuare, despre economisirea energiei, despre reducerea costurilor cu energia.

V-aţi întrebat vreodată cât consumă un calculator, desktop sau laptop? Sau electrocasnicele şi alte electronice? Aparatele care stau în priză nefolosite (încărcătoare, sisteme audio, cuptor cu microunde, imprimantă, tv, etc)? Luați-vă o priză cu contor și măsurați!
Aveţi idee cam câtă energie irosiţi într-o lună? Ei bine, consumul poate să ajungă până la doua sute – doua sute şi ceva de KWh/luna, în condiţiile în care dispunem de aparatura menţionată mai sus, iar asta înseamnă foarte mult. Şi încă nu am luat în calcul energia termică… Iată de ce sunt necesare măsuri de eficientizare energetică, iar cele mai multe dintre ele sunt ușor de pus în practică. Spre exemplu, înlocuirea becurilor normale cu cele ecologice. Ce, e greu? Nu. Sau e greu să fii puțin atent la ce lași in priză? E greu să scoți din priză încărcătorul, laptopul şi alte aparate pe care nu le folosești? Eu zic că nu. Este însă comoditate și aș putea merge până la a zice că e și ignoranță.
Sursa foto: ames.ro
 Eficienţă energetică
Cu toţii ne dorim o casă confortabilă pentru că este locul în care ne petrecem timpul cel mai mult. “Acasă” înseamnă un loc primitor, confortabil, plăcut, care binedispune. Ca să ne simţim bine în casa noastră, nu doar mobilierul şi stilul de amenajare sunt importante, ci şi independenţa energetică. Acest lucru e valabil şi în cazul firmelor, birourilor, care ar trebui să se gândească serios la creşterea eficienţei energetice.
Sursa foto: auditul.ro
Ca o definiție, eficiența energetică este un termen larg folosit pentru a desemna multiple modalităţi prin care se pot obţine aceleaşi beneficii (încălzire, lumină etc.) folosind mai puţină energie. Implică deci, o utilizare raţională a energiei prin procese şi mijloace mai eficiente, economisire de energie şi implicit economisirea banilor, plus alte efecte benefice precum un nivel mai înalt de confort.
          Exemple:
 • Becurile economice.
 • O maşină eficientă de spălat rufe sau vase care foloseşte mai puţină apă.
 • Un frigider eficient care nu va îngheţa, va fi mai silenţios şi va rezista mai mult în timp.
 • O casă bine izolată care va fi mai călduroasă iarna şi mai răcoroasă vara. Izolând întregul exterior al casei (chiar dacă presupune o investiţie semnificativă), locatarii vor avea nevoie de mai puţină căldură şi de un sistem de încălzire mai ieftin, iar casa nu va avea nevoie decât de o treime din energie, recuperându-se astfel mai repede investiţia.

Cele mai mari economii se obţin atunci când se acţionează la nivelul întregii case, consumul de energie putând fi redus de 4 până la 10 ori faţă de o casă neizolată şi fără alte îmbunătăţiri.

Sursa foto: eSolar.ro

Cum putem reduce costurile cu energia?

Concret, iată câteva măsuri eficiente pentru a reduce costurile cu energia termică şi electrică, astfel încât să ne bucurăm de confort şi căldură fără ca bugetele noastre să fie afectate de valoarea facturilor (valabile şi în cazul persoanelor fizice şi în cazul companiilor):

1. Înlocuirea becurilor normale cu becuri ecologice care oferă acelaşi grad de iluminare. Totodată, prin folosirea acestora, cădura degajată este redusă şi implicit se reduce consumul de energie electrică utilizată de aparatele de aer condiţionat.

2. Monitorizarea permanentă a consumului de energie electrică la interior şi la exterior.

3. Instalarea unor senzori de prezenţă sau a unor temporizatoare, astfel încât să fie lumină numai atunci când sunt persoane în zonă sau iluminatul să fie întrerupt automat după trecerea unei anumite perioade.

4. Renegocierea contractelor cu furnizorii sau după caz, schimbarea furnizorului (în cazul marilor companii, clădirilor de birouri).

5. O soluţie alternativă ar fi instalarea de panouri solare pentru centrala termică.

6. Izolarea termică a pereţilor, a acoperişului, a ferestrelor şi a îmbinărilor ferestrelor cu garnituri autoadezive, asta însemnând o reducere cu până la 50% a costurilor de încălzire. În sezonul rece, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate reprezintă uneori mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură.

7. Ferestre energo-eficiente ce pot economisi până la 50% din energia termică pierdută prin ferestre. De asemenea, deschiderea ferestrelor pentru aerisire trebuie să se facă pentru scurt timp ca apoi să se poată încălzi rapid interiorul.

8. Realizarea instalaţiilor de încălzire cu personal autorizat şi numai după un calcul termic făcut în prealabil.

9. Interioarele nu trebuie încălzite la temperaturi mai ridicate decât este nevoie. Totodată, instalaţia de aer condiţionat şi cea de încălzire nu ar trebui să funcţioneze în acelaşi timp, în acelaşi spaţiu.

10. Izolarea conductelor de agent termic pentru a minimaliza pierderile de căldură, cu precădere în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (subsoluri, garaje, etc.), pentru a minimaliza pierderile de căldură.

11. Verificarea radiatoarelor, caloriferelor (să nu fie acoperite de perdele sau alte obiecte) şi aerisirea caloriferelor de câte ori este necesar pentru a favoriza schimbul de căldură între sursă şi aerul ambiental.

12. Setarea centralei termice la o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu fie necesară combinarea cu apă rece.

13. Este recomandat ca o dată pe an să se verifice filtrele de apă şi depunerile de calcar pe conducte, precum şi reglarea arzătoarelor pentru a se evita consumul de gaze.

14. Oprirea boilerelor pe gaz şi a flăcării acestora pe timpul verii pentru a evita risipa.

15. Folosirea de echipamente performante. Spre exemplu, înlocuirea sobelor sau a centralelor vechi neperformante cu centrale termice în condensaţie (randament aproximativ 98%), pentru a economisi energia până la 25% sau mai mult. Şi folosirea termostatelor de ambianţă, a robinetelor cu termostat pe calorifere, pentru o reducere cu până la 30% a costurilor de încălzire.

Pe lângă aceste măsuri, ar mai fi și altele, poate aparent banale pentru unii dintre noi, nesemnificative, dar care combinate cu altele și pe termen lung, pot avea un impact pozitiv atât asupra bugetului, cât și asupra mediului înconjurător. Sunt idei simple care îți pot reduce costurile cu energia, mai exact cu apa, gazul și curentul și care te ajută în același timp să salvezi planeta. Sunt idei pe care eu le-am pus și continui să le pun în practică, asta în cazul în care sunt cârcotași care vor să mă întrebe cum economisesc eu energia și cum salvez eu planeta înainte de a da sfaturi și indicații altora. Câteva dintre ele se regăsesc și în clipurile E.ON  publicate pe canalul lor de YouTube într-un playlist special de unde m-am inspirat și eu.

Sunt foarte multe modalități prin care poți economisi energie atât acasă, cât și la birou, iar pentru a le face cunoscute cei de la E.ON au lansat proiectul #EconomiiLaPuterea100, prin care și-au propus să-ți prezinte 100 de sfaturi care să te ajute să economisești energie. Acestea sunt împărțite pe categorii, în funcție de nevoile fiecăruia: cum să economisești energie în bucătărie, la gătit, cum să economisești apă, cum să folosești energia gratis din natură, cum să reduci consumul de energie folosind electrocasnice eficiente și în mod eficient sau cum să ai grijă de hainele tale și de mediu totodată.

Cum economisesc eu energia

1. Aprind becurile în cameră doar atunci când am nevoie de lumină. Nu las lumina aprinsă dacă nu e cineva în cameră. De asemenea, nu folosesc mai multe becuri mici într-o cameră, ci unul singur mai mare deoarece cantitatea de curent utilizată de mai multe becuri este mai mare decât cantitatea de curent folosită de un singur bec. În același timp, un bec mai mare este mai eficient ca luminozitate decât două becuri mai mici. Iar atunci când citesc seara, folosesc o veioză care are un bec de intensitate mai mică decât cel din cameră și care este numai bun pentru citit.

2. Scot din priză sau opresc tot ce nu folosesc: încărcătoare, televizor, calculator, laptop. La televizor nu mă mai uit de ani de zile (doar ocazional când sunt în vizite pe la alții), dar îl țin pentru musafiri.

Dacă te folosești de televizor, poți să-l programezi să se stingă singur în cazul în care obișnuiești să adormi cu el deschis. LCD-urile, televizoarele cu diagonală mare consumă mult și emană multă căldură produsă prin electricitate. Eu, în schimb, îmi pun seara înainte de culcare muzică de relaxare, de somn, la calculator, dar îl programez să se stingă după o oră.

Când sunt plecată de acasă pentru mai mult timp, scot toată aparatura din priză întrucât multe dintre aparate au funcţii de stand-by şi consumă curent în ciuda faptului că sunt oprite de la buton.

Sursa foto: economica.net

3. Curăț frigiderul o dată la trei luni. Îndepărtând murdăria, acesta va funcționa mai eficient.

Alt sfat: E bine ca frigiderul să stea într-un loc ferit de alte surse de căldură (aragaz, de exemplu) ca să funcționeze eficient. Și de evitat să-l ții deschis mai mult decât este nevoie atunci când te folosești de el.

4. La birou folosesc aerul condiționat doar dacă este absolut necesar (adică dacă mor de cald). Iar atunci când îl folosesc, închid ușile și geamurile pentru că în contact cu aerul de afară, se pierd multe grade. Acasă nu folosesc aer condiționat.

5. Iarna prefer să-mi trag pe mine o bluză mai groasă sau plapuma când dorm și să mai opresc caloriferele, decât să stau la tricou, la 30 de grade. Oricum nu mă odihnesc prea bine când e cald în casă.

6. Geamuri aerisite acasă. Nu stau cu draperiile trase la geam și cu becul aprins în casă tocmai ca să mă folosesc cât mai mult timp de lumina naturală și nu de cea artificială care îmi afectează vederea. Lumina naturală e mai sănătoasă.

7. Prefer dușurile scurte, decât o baie în cadă. Mai ales vara, când e cald. Dușuri scurte și reci (nu foarte reci, ci atât cât să mă răcorească). Reducând timpul petrecut la duș, îmi reduc și costurile cu energia. Opresc apa atunci când mă șamponez sau când folosesc gelul de duș.

Și încă ceva: capătul meu de duş are găuri mici. Un capăt de duş cu găuri mari nu are presiunea potrivită şi se pierde apă inutil.

8. Verific frecvent robineţii şi bateriile de apă din bucătărie şi baie ca să nu aibă scăpări de apă.

9. Atunci când folosesc mașina de spălat, aleg un program mai scurt, la o temperatură mai mică (30 de grade). Cu cât temperatura este mai mare și programul de spălare mai lung, cu atât se consumă mai mult curent și mai multă apă. De asemenea, pun în funcțiune mașina de spălat numai atunci când se strâng haine suficiente, nu doar pentru două tricouri.

10. Spăl vasele imediat după ce am mâncat. Dacă le las pe mai târziu, murdăria va fi mai greu de înlăturat și voi consuma mai multă apă. Iar atunci când curăț vasele cu detergent, opresc apa dându-i drumul la clătire.

11. Nu mă joc la cuptor atunci când gătesc pentru că o singură deschidere poate duce la pierderea a 20-30 de grade. Ș-apoi dacă am vreo prăjitură la cuptor, poate să dea înapoi și să nu-mi mai iasă așa cum trebuie.

12. Las mâncarea să se răcească înainte de a o băga la frigider.

13. Nu folosesc hotă. Aceasta consumă mult prea multă energie. Mai bine deschid geamul și se aerisește mult mai bine.

14. Folosesc electronice şi electrocasnice de tipul A sau A+. Acestea consumă mai puţină energie şi au un randament mai bun.

15. Fac curăţenie în casă cu ajutorul instrumentelor manuale. Sunt mai vintage eu așa… încă mă dau cu matură. Am ajuns eu la concluzia că e mai practică.

16. Gătesc mai mult, nu doar pentru o singură masă. Ei bine, asta nu o pun prea des în practică, recunosc. Deși gătitul des mă obosește și este și mai costisitor, câteodată procedez așa pentru că îmi plac meniurile cât mai diversificate și am observat că nu mănânc mai mult de 2 ori din același fel de mâncare. Rar fac asta. Încă mai lucrez la acest aspect al vieții mele.

17. Am redus volumul de apă din vasul de toaletă. Chiar nu e nevoie să trag toată apă din vas de fiecare dată când merg la toaletă!

 

Vă spuneam eu mai sus că m-am inspirat și din clipurile E.ON de pe YouTube. Acolo am găsit câteva idei de economisire a energiei pe care nu le-am pus încă în practică, pentru că nu știam că pot economisi și astfel, dar îmi doresc și cu siguranță le voi materializa pentru că nu sunt greu de aplicat. Voi le știați? Câteva exemple:

 • Să acopăr cratița atunci când gătesc pentru ca aburul să nu se răspândească și mâncarea să se facă mai repede. În felul acesta economisesc și energie. Eu de regulă gătesc fără capac, așa m-am obișnuit, să văd mâncarea, dar pot să mă și dezobisnuiesc și să adopt un obicei mai bun, benefic. Gătitul fără capac crește consumul de gaz de 3-4 ori. Am mai văzut într-unul din clipuri că tăiatul legumelor mai mărunt ajută ca acestea să se prepare mai repede și implicit economisești energie. Da, e logic, dar uite că nu m-am gândit niciodată la aceste aspecte.
 • Pentru a avea un consum optim de electricitate, trebuie să mențin temperatura frigiderului la minim 3 grade, iar cea a congelatorului la minim -15 grade.
 • Să păstrez congelatorul cel puțin trei sferturi ocupat. Cu cât este mai puțin spațiu gol, cu atât acesta este mai eficient. La fel și cu frigiderul, e bine să fie plin. Cu cât sunt mai multe alimente în frigider, în cazul în care deschid frigiderul, va intră mai puţin aer de afară și astfel frigiderul va funcţiona mai bine.
 • Să clătesc vasele cu apă rece, astfel voi economisi energia necesară încălzirii apei.
 • Să folosesc oală sub presiune pentru mâncarea ce necesită fierbere îndelungată. (Am o oală sub presiune pe care o țin degeaba într-o cutie, dar în curând o voi scoate de la naftalină.)
 • În cazul plitelor electrice, diametrul ochiului folosit e bine să fie egal cu cel al cratiței. Se pierde din energie dacă vasul este mai mic decât ochiul pe care se gătește.

Iată cum am adunat peste 20 de idei simple care ne ajută să reducem costurile cu energia și totodată să salvăm mediul înconjurător. Pe canalul YouTube al E.ON, cei care locuiesc la casă găsesc și idei de utilizare a energiei verde (energia solară, apa de ploaie). Panourile solare, dușurile solare, sistemele de irigații, plantarea de arbori și arbuști în partea de sud sau sud-vest a casei, toate acestea înseamnă economii la factura de electricitate și un consum mai mic de apă.

Cu siguranță că dacă aplici doar una din ideile de mai sus de economisire a energiei și a banilor, vei fi dezamăgit să vezi că nu au niciun efect și nu obții nicio reducere semnificativă a costurilor, dar aplicând mai multe și permanent, vei vedea beneficiile. Clar! Ai mai putea spune că ce faci tu are o contribuție prea mică, iar dacă ceilalți nu fac și ei la fel, nu are rost. Greșit. Într-adevăr, contribuția unei persoane este mică, dar cu cât suntem mai mulți care economisim, cu atât impactul va crește și mai mult.

Omul este cel mai mare consumator de energie, iar în zilele noastre ne este foarte greu să ne imaginăm viață fără energie electrică. Și puțini sunt aceia care se gândesc la modul în care este produsă energia. Știu doar că aceasta le oferă căldură și confort și nu-i mai interesează nimic altceva. Energia se obține prin arderea cărbunelui, a gazelor naturale, a petrolului în diverse centrale. Rezultatul este nu numai căldură și confort, ci și concentrații crescute de dioxid de carbon și implicit procese climatice ireversibile.

Sursa foto: Go4it.ro

Costurile de întreținere cu apa, gazul și curentul sunt costuri la care nu putem renunta, dar le putem ajusta. Putem căuta resurse pentru a le optimiza. O dată cu reducerea acestora, economisim bani și ajutăm planeta, contribuim la menținerea ei cât mai mult timp pentru copiii noştri.

Resursele planetei ştim cu toţii că sunt limitate şi chiar dacă momentul critic pare o chestiune îndepărtată, trebuie să ne preocupe faptul că urmaşii noştri vor avea de suferit din cauza modului în care noi gestionăm astăzi resursele existente.

Sursa foto: transilvaniareporter.ro

 

O campanie marca E.ON & Blogal Initiative

3 comments

 1. Excelent articolul, sper să fie citit de cât mai multă lume, aproape că mă gândesc să-l preiau integral pe blogul meu, doar ca să fie în cât mai multe locuri. Vorbești și faci multe lucruri nu foarte des practicate în România.

  De reciclare ai scris, dacă nu, nu scrii?

  • Multumesc!
   Am mai scris in alte articole mai demult, nu si in acest articol. Si reciclarea este un subiect care ma preocupa si ma revolta in acelasi timp. Ma revolta faptul ca in Romania nu se recicleaza sau se recicleaza prea putin.

   • Da, ai dreptate.
    Dar prin astfel de bloguri cum e al tău și oameni ca tine, care înțeleg că pot alege să distrugă mai puțin, se fac pași spre conștientizare.
    Mă bucură că măcar se scrie despre lucrurile astea, e un început.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s