Grecia vs. Turcia

Duminică, 14 aprilie, la Târgul de Turism din București

Începe Conferința Grecia vs. Turcia.

Reprezentanții oficiali ai ambelor țări își vor prezenta ofertele pentru sejur 2019 aducând totodată argumente cu privire la avantajele unei vacanțe la ei în țară. Un fel de război greco-turc, dar nu cu arme de foc sau cu sulițe și spade. La sfârșit avem haleală și băutură, meniu tip bufet, cu specific grecesc și turcesc. Se lasă cu ouzo, rachiu, tzatziki, baclava, suberek, kebap.

Am vrut să vin la târgul de turism pentru că nu știu unde să merg vara asta în concediu. E deja aprilie, cam târziu să fac planuri de vacanță, dar poate găsesc aici o ofertă bună. Vreau la mare, alta decât Marea Neagră… una mai curată, fără alge și… mai turcoaz. Undeva unde nu am mai fost, dar să fie accesibil ca prețuri și distanță. Vreau relaxare, dar și un pic de aventură, drumeții, obiective turistice. Care o fi oare cea mai frumoasă destinație de vacanță??

Mă gândeam la Grecia sau Turcia, de asta am și venit la conferință pentru că nu mă pot decide care dintre ele. Sunt accesibile amandoua și aproape de casă. Ambele au locații de vis, plaje cu nisip fin, mare turcoaz și papa bun. Pe de o parte, aș zice Grecia. Nu găsești la turci atmosfera din tavernele grecești. În plus, au siturile istorice și splendidele insule. Și parcă e mai ieftin în Grecia. Și mai sigur. Îmi place mai mult cultura Greciei, nu degeaba i se spune leagănul civilizației europene. Și mâncarea e mai bună, e mai light. Da, dar turcii au aromele lor îmbietoare și mai multe sortimente de dulciuri!!!

În Grecia e liniște! La turci e agitație…

Pe de altă parte, la greci am fost de mai multe ori atât pe continent cât și pe insule. La turci nu am fost decât la Istanbul și chiar dacă am ajuns pe Insula Prințului unde sunt câteva plaje micuțe, era aprilie și nu era vreme de plajă.

… darrrrrr, mi-e tare dor de Grecia!!!

– Kalimera!

Reprezentantul Greciei ne face o scurtă prezentare, un pic de istorie, un pic de cultură, tradiții, ne vorbește despre obiectivele turistice importante, stațiuni la mare și munte. Pe fundal se aude muzică grecească. Deja mă văd pe tărâm grecesc, pe o insulă cu nisip fin auriu, la umbra unui pin mediteranean. În fața mea, Marea Egee cea turcoaz și liniștită. Savurez un frappe grecesc și mă simt extraordinar.

Mi-amintesc vacanța de vara trecută din Thassos….

Mă văd în hamac, contemplând… Când deodată, aud o voce stridentă care-mi strivește corola de minuni și amintiri grecești. E reprezentantul Turciei… İyi günler! (Bună ziua!)

Precipitat, cu un debit verbal nemaintalnit, își face și el prezentarea. Mai face câte o glumiță râzând șmecherește. În spatele lui, o turcoaică cu forme voluptoase dansează din buric unduindu-și șoldurile generoase pe melodia lui Tarkan.

Îmi plac ritmurile turcești.

Oynama þýkýdým þýkýdým
Ah yanar döner, a-acayipsin

………………………………………………

Lumea e în delir. Începem să dansăm cu toții.

După ce se încheie bairamul, începe și “războiul”. Grecul ne povestește despre insulele minunate pe care le au, despre Creta, cea mai mare insula a Greciei, o veritabilă bijuterie turistică și despre alte insule cu plaje fabuloase: Cicladele, Santorini, Rhodos, Halkidiki, Corfu. Despre Porto Katsiki, Mytros o plajă sofisticată din Insulele Ionice sau Elafonisos, sublimă cu albastrul intens al marii și nisipul alb-rozaliu.

(Adevărul e că Grecia impresionează la capitolul plaje…)

Reprezentantul grec ne mai amintește de Meteore, Muntele Athos, Atena și Acropole, Olimpia, oracolul de la Delphi. Și ne invită apoi să urmărim o prezentare video.

E rândul turcului acum. Începe prin a ne spune că Turcia se află în top 5 al celor mai vizitate țări de pe glob. Ne povestește de Capadokia și Pamukale, de orașul antic Effes și de oracolul din Didima, locuri pe care nu le vezi nicăieri altundeva. Apoi face o scurtă incursiune în Constantinopolul de altă dată: Istanbulul, cel mai mare oraș al Turciei, singurul oraș din lume aflat pe două continente. Ne vorbește puțin despre Catedrala Sfânta Sofia și despre Palatul Dolmabahce, de Strâmtoarea Bosfor. Cine nu a auzit de Troia, de Piscina Cleopatrei, de Laguna Albastră sau de superbele stațiuni Kusadasi, Antalia, Alanya, Kemer, Bodrum?

Nu se lasă mai prejos și menționează și el câteva plaje de o notorietate incontestabilă: Patara, o plajă de o frumusețe extraordinară, cu un nisip foarte fin, o zonă protejată unde își depun ouăle broaștele țestoase; Side, plaja virgină sau Olimpos, o plajă micuță și retrasă, cu o frumoasă pădure de pini, în apropierea căreia se află ruinele unor temple romane.

Apoi, ne pune un filmuleț video.

Turcul își continuă pledoaria. Ne vorbește de climă, amintindu-ne că Turcia este o destinație pentru orice perioadă a anului, dar pentru baie în mare și plajă, intervalul iunie-septembrie e ideal, cu temperaturi plăcute, ploi rare.

Grecul sare și ne zice că și la ei e la fel, ba câteodată în insulele mai îndepărtate poți să faci baie și plajă chiar și în lunile mai și octombrie. În continuare ne prezintă câteva oferte de vacanțe, aducând un argument în favoarea Greciei și anume serviciile si cazarea mai ieftină.

Turcul intervine: Da, dar noi avem all-inclusive. Ne prezintă apoi câteva resorturi minunate din Antalya și ne vorbește despre serviciile de lux oferite turiștilor.

Reprezentantul grec vine însă cu un argument în favoarea conceptului de demipensiune și anume faptul că turistul are mai mult timp pentru plajă sau explorat împrejurimile și nu stă stresat că vine ora prânzului și trebuie să se întoarcă la hotel.

Conferința se apropie de final. Reprezentanții celor două țări ne împart broșuri cu ofertele de vacanță vara 2019 și ne invită să vizionam expozițiile cu fotografii din Grecia și Turcia și să degustăm produsele tradiționale.

Mă așez mai întâi în colțișorul turcesc, pe niște perne, la o cafea turcească cu rahat. Ar merge și o narghilea… M-am hotărât unde merg: Turcia, pentru că la ei nu am fost niciodată la plajă și am ales o vacanță cu Christian Tour în Antalya.

 

Articolul este un exercițiu de imaginație și este înscris la Spring SuperBlog 2019.

Surse foto & video: Arhiva personală

Foto galerii: christiantour.ro

 

 

 

 

 

Advertisements

2 comments

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s