Relaxare și distracție cu jocurile de societate oxygame

Sufrageria… camera specială a copilăriei. Nu am cum să uit vitrina cu bibelouri, biblioteca mare și zdravănă din lemn de bună calitate, cu multe cărți (mai există și acum o parte din ea, dar e pe la țară), canapeaua cu măsuța pentru cafea, teancul de casete, televizorul – cutia magică din care ne vorbeau oameni, pe care era așezat un mileu și peste el un pește de sticlă. Sufrageria era locul unde toți ai casei ne strângeam în fața televizorului în fiecare seară, ca să ne uităm la Tezaur folcloric, Teleenciclopedia sau Telecinemateca. Pe vremea aia nu existau telefoanele mobile și calculatoarele care să ne dezbine. Cei din generaţia 30+ ştiu foarte bine cum arăta copilăria noastră înainte de revoluție și imediat după. În weekend-uri, în concedii, de sărbători sau la aniversări, pe vremea când nu exista internetul, sufrageria era locul unde ne adunam cu toții acasă, vecini, prieteni, rude și socializam în stilul de atunci: la un remi, la o șeptică, o canastă, table sau whist.

Mi-aduc aminte ce nebunie era cu remi și cu șeptica mai ales. Părinții mei cu vecinii de la trei făceau adevărate campionate, uneori ii prindea și dimineața în sufrageria noastră sau în cea a vecinilor. Toate serile parcă erau trase la indigo: cărți de joc, ness și țigări (scrumiere pline ochi de  chiștoace). Nu era familie în care să nu existe o pereche de cărți de joc și aceasta de cele mai multe ori se afla în posesia părinților care jucau până uitau și de noi. Când lăsau cărțile și treceau la remi, ne jucam și noi copiii ba un kems, război, păcălici. Astea erau jocurile de societate de pe vremea aia, un fel de board games cum le numim azi în era englezismelor, board games rudimentare sau dacă vreți, strămoașele board game-urilor actuale. Erau multe… din ce-mi mai amintesc eu așa, vag: “Nu te supăra, frate!”, Piticot, țintar, șahul chinezesc, scrable, tabinet, toci. Mai târziu a apărut și Monopoly. Acestea erau odată cele mai populare jocuri de societate nelipsite la petrecerile de familie. Cam așa ne petreceam timpul liber și noi, copiii, în lipsă de altceva, atunci când nu eram pe afară la joacă.

Vremurile trecute au un farmec aparte, ele nu se vor întoarce, mă bucur însă că am avut o copilărie curată, fără calculator, facebook și messenger. Jocurile din acea perioadă au și ele un farmec de neegalat și chiar dacă s-a încercat readucerea lor la viață, parcă nu mai sunt la fel, cel puțin pentru mine. Și oricum au apărut o grămadă de jocuri noi de societate care sunt apreciate de generația actuală de copii, dar și de adulți. Sunt jocuri de masă, pe tablă, gen Monopoly, cu piese, zaruri, mai sunt card-game-urile, cu carduri sau jocuri bazate pe multă improvizație, role playing games, tot felul de planșe de joc cu poveșți, orașe și civilizații în miniatură, cu personaje fantastice, aventuri, monștri, capcane, comori, misiuni, jocuri care presupun interacțiune și dezvoltă diverse aptitudini și totodată, generează adevărate războaie la mesele de joc.

În ultimul timp, fenomenul board games a luat amploare și în România. A fost o perioadă în care jocurile de societate au fost uitate, dar acum au revenit. În marile orașe există numeroase localuri dedicate acestui tip de divertisment cu jocuri de societate moderne, localuri unde se încing spiritele și unde au loc partide antrenante între prieteni. Mai există și categoria pasionaților de jocuri de societate care strâng acasă sute de jocuri de colecție. Sunt oameni pentru care jocurile de societate nu sunt doar o distracție, ci o pasiune și în același timp o investiție pentru că unele jocuri pot să coste și câteva sute de lei, dar asta nu reprezintă o problemă pentru pasionați. Pentru cei mai mulți dintre noi, jocurile de societate sunt un mod de a ne relaxa, de a uita de probleme, de a ieși din situații de criză sau de a adăuga puțină joacă în viața serioasă de adult.

Jocurile de masă se adresează tuturor categoriilor de vârstă și sunt o modalitate excelentă de a petrece timp frumos împreună cu familia sau cu prietenii. Pe lângă distracția și bucuria oferită, acestea ne aduc o serie de beneficii mai ales dacă jucăm în mod regulat. Jocurile de societate stimulează creativitatea și îmbunătățesc funcționarea creierului, atât la copii cât și la adulți; ajută la reducerea stresului inducând o stare de bine prin râs și distracție, ne țin departe de lumea digitală care ne acaparează din ce în ce mai mult, ne ajută să fim mai răbdători, să fim mai încrezători în noi înșine, să stabilim obiective și totodată, ne ajută să ne apropiem de alți oameni și să întărim relațiile cu aceștia.

În concluzie, dacă vreți să vă relaxați și să vă distrați și în același timp să vă bucurați și de alte beneficii pentru sănătate și viață în general, făceți-vă o obișnuință în a vă juca cât mai des. Iată rețeta pentru un weekend perfect în familie sau cu prietenii!

Se ia:

– una bucată joc de societate

– una bucată prieten (sau doi, trei, câți vreți… sau familia)

– una bucată voie bună.

Se adună toată lumea în jurul tablei/mesei de joc și se începe distracția! Indiferent ce joc de societate veți alege, cu siguranță vă veți simți grozav și veți petrece timp minunat. Iar dacă nu aveți nicio idee de joc sau nu știți ce să alegeți, vă recomand jocurile de societate oxygame. La oxygame găsiți foarte multe board games atât pentru adulți, cât și pentru copii, jocuri de logică, puzzle-uri şi multe altele.

Uite o sugestie: Port Royal și Extensia Port Royal: Doar încă un contract.

Port Royal jocul de bază, este un joc dinamic de cărți cu pirați, amirali și domnițe, în care nu doar norocul te va ajuta să reușesti, ci și o bună strategie și munca grea că doar afacerile nu se fac așa ușor în portul Caraibelor. Devii comandant de nave și îți etalezi abilitățile de negustor.

Jocul Port Royal conține 120 de cărți dintre care 60 de cărți de personaje, 50 de nave de culori diferite, 6 expediții și 4 majorări de taxe. Pe verso cărțile au inscripționate câte un galben reprezentând avuția fiecărui jucător cu care poți procura beneficii importante pe parcursul jocului care te pot duce la victorie. Poate fi jucat de 2 până la 5 jucători cu vârsta de peste 8 ani.

Extensia Port Royal aduce noi aventuri, noi contracte care trebuie finalizate contra-timp, fie individual, fie în colaborare cu ceilalți jucători. Extensia cuprinde 18 contracte, 14 personaje noi, 10 nave, câte două din fiecare culoare și 15 cuburi, câte trei din fiecare culoare, care vor marca îndeplinirea contractelor de către fiecare jucător. Pe lângă cărțile în plus la jocul de bază, noutatea extensiei este că poate fi jucată atât competitiv cât și cooperativ sau solo.

Un alt joc pe care vi-l recomand este Ligretto, un joc de cărți de iuțeală fizică, dar și intelectuală, care se joacă simultan de către toți jucătorii. Jocul se desfășoară în mai multe runde, scopul fiind acela de a fi primul care-și termină teancul Ligretto și de a acumula cât mai multe puncte pentru a câștiga partida.

Pachetul Ligretto include 160 de cărţi (4 seturi a câte 40 de cărți – câte un set pentru fiecare dintre cei 4 jucători) și poate fi jucat de 2 până la 4 jucători. Dacă ai toate cele trei cutii Ligretto de culori diferite, pot juca până la 12 persoane. Vârsta minimă recomandată este de 8 ani.

Vă mai recomand Qwirkle. Un joc antrenant, cu reguli ușoare, dar captivant, în care trebuie să-ți plasezi cât mai strategic piesele de joc pentru a nu-i oferi adversarului posibilitatea de a-și însuși punctele tale. Jucătorii trebuie să formeze sau să extindă rânduri care fie au toate aceeași formă, fie au toate aceeași culoare.

Qwirkle conține 108 piese de joc și poate fi jucat de 2 până la 4 jucători, cu vârsta minimă de 6 ani.

Iar pentru cei care vor să se joace singuri: Rubik, celebrul cub care-ți antrenează și-ți ascute mintea. Ce-mi mai storceam creierii să-l rezolv…. Niciodată nu am reușit să-l fac pe toate fețele. Aș putea încerca acum, poate reușesc să-i dau de cap.

Când înveți să faci un cub Rubik, observi îmbunătățiri pe mai multe planuri: memorie, atenție, mai multă răbdare, flexibilitate, capacitate sporită de a lua decizii și de a rezolva probleme.

 

Vi le recomand cu drag pe toate cele patru jocuri și mi-ar face plăcere să-mi spuneți și voi ce alte jocuri bune ați mai jucat cu prietenii și de ce v-au plăcut.

Articol înscris la Spring SuperBlog 2019, proba nr. 12, sponsor oxygame – cutia.ro

Advertisements

2 comments

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s