Sau ce poti face in Busteni atat iarna, cat si vara…
Cand zici Busteni sau orice alta statiune de pe Valea Prahovei, automat te gandesti la sanius si ski iarna si plimbareala de voie vara (asta daca nu esti un montaniard infocat si-ti place sa te cateri pe munte). Pentru cei mai comozi dintre noi sau cu posibilitati mai reduse de a face trasee grele prin Bucegi, exista si alte variante de petrecere a timpului la munte. In Busteni am fost de mai multe ori, in orice anotimp (e frumos oricand) si cam de fiecare data am descoperit cate ceva nou de facut sau un alt obiectiv turistic. Proaspat intoarsa din Busteni, vreau sa va propun cateva locuri pe care trebuie neaparat sa le vedeti daca ajungeti aici (asta in caz ca nu le stiti deja). Pe unele le-am revazut acum la ultima excursie, pe altele le-am vazut pentru prima data, spre exemplu Casa Memoriala Cezar Petrescu sau Manastirea Sfanta Treime. In continuare, 8 obiective turistice de vizitat in Busteni…
Mai putin cunoscut decat Pelesul, dar la fel de interesant ca acesta si cu o istorie impresionanta, Castelul Cantacuzino este un obiectiv turistic care trebuie vizitat neaparat daca ajungi in Busteni. Acesta a fost ridicat de Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel poreclit „Nababul“, datorita averii sale fabuloase. Se spune ca printul ar fi vrut sa paveze curtea si sa inveleasca acoperisul castelului cu monede din aur.
Castelul se afla la poalele muntelui Zamora, in cartierul cu acelasi nume si se ajunge usor la el, de la gara mergi cam 10-15 minute. Costa un pic cam mult biletul de intrare (40 lei), dar merita macar o data-n viata sa-l vezi. In curtea castelului sunt expuse niste opere de sculptura, iar de pe terasa acestuia se vede o super priveliste inspre Muntii Bucegi. De asemenea, daca te tin buzunarele poti sa iei masa la luxosul restaurant al castelului, Canta Cuisine.
2. Manastirea Caraiman
Este o manastire ortodoxa aflata in platoul Bustenilor, la poalele masivului Caraiman, o ctitorie noua ce poarta hramul Sfintei Cruci.
Si aici se ajunge usor. De la gara mergi circa 10 minute de la gara pe drumul ce duce spre Sinaia, iar la un moment dat faci dreapta acolo unde apare indicatorul spre telecabina din Busteni. De acolo inca 200 de metri si pe partea stanga, incepe urcusul spre manastire, pe niste scari. Este un urcus usor care poate sa dureze 10-15 minute. Poteca pe care pasesc pelerinii spre manastire parca este strajuita de Crucea de pe Caraiman.
3. Biserica Domneasca din Busteni
Sau Biserica Nasterea Maicii Domnului. Este inchinata Nasterii Maicii Domnului si a fost construita in anul 1889, de catre regele Carol I si regina Elisabeta, spre vesnica lor pomenire si a unicei lor fiice, Maria, decedata la o varsta mult prea frageda .
Biserica se afla chiar vizavi de gara.
4. Manastirea Sfanta Treime
Mergand 15-20 minute pe jos, de la gara spre Partia Kalinderu, deci urmand soseaua ce duce la Brasov, chiar pe partea cu gara, se afla o micuta manastire. Tot acolo se afla si un centru socio-pastoral, iar in obste vietuiesc trei maici.
5. Casa Memoriala Cezar Petrescu
Muzeul se află pe str. Tudor Vladimirescu, colt cu strada Cezar Petrescu si functioneaza din 1967. Se afla in apropierea Manastirii Sfanta Treime pe care am prezentat-o mai sus (la 5 minute de mers pe jos).
Scriitorul Cezar Petrescu a cumparat aceasta superba vila cu cerdac in 1937 și a locuit in ea pana-n 1961, cand a murit. Cladirea a fost construita in stil neo romanesc in anul 1918, de catre o familie de avocati si a fost folosita ca si casa de vacanta pana-n 1937 cand a fost cumparata de scriitor.
Mobila din muzeu este originala, piesele de mobilier si multe alte obiecte apartinand lui Cezar Petrescu. De asemenea, muzeul detine o impresionanta colectie de carti (cateva mii) apartinand autorului, unele fiind scrierile personale, celelalte achizitionate de catre acesta, multe dintre ele in limba franceza. Biletul de intrare costa doar 8 lei.
In weekend am vizitat si eu pentru prima data muzeul.
6. Cascada Urlatoarea
Cascada Urlatoarea se afla la o altitudine de 1100 de metri si are o cadere de 15 metri fiind spectaculoasa mai ales dupa ploi, cand debitul este mai mare. Traseul spre aceasta porneste de langa telecabina din Busteni, paralel cu aceasta, pana la liziera padurii de unde se face stanga, urmand traseul marcat cu bulina rosie. Despre cascada Urlatoarea am mai scris pe blog aici: https://chestiuniserioase.wordpress.com/2017/02/16/urla-tare-si-e-uda-cascada-urlatoarea/
7. Sfinxul si Babele
Iarna este dificil traseul spre Babele si cred ca e si interzis, dar se poate ajunge rapid cu telecabina, desi e cam scump. 35 de lei dus, 70 de lei dus-intors.
Eu am urcat o singura data la Babele, vara, dar as vrea sa ajung acolo si iarna.
Sfinxul din Muntii Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorata asemanarii sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind determinata de eroziunea eoliana. Format dintr-un bloc mare de piatra ce a capatat forma de astazi intr-un timp foarte indelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, masoara 8 metri in inaltime si 12 metri in latime.
Stanca cu infatisare de om priveste spre cercul de precesie al echinoctiilor, capatand conturul cel mai limpede la 21 noiembrie, cand apune soarele.
Sfinxul a fost fotografiat se pare, pentru prima data, in anul 1900, dar din fata, si nu din profil, asa cum apare in cele mai multe poze.
Alaturi de Sfinx se inalta grupul de stanci cunoscute sub numele de “Babele“. Ele au fost supranumite “Altarele ciclopice din Caraiman” fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii si lui Marte, zeuL razboiului si al agriculturii. Nici pana acum, nu s-a putut explica stiintific formarea acestora. Se crede ca apa, vantul, inghetul si dezghetul sunt principalii agenti modelatori, dar se are in vedere si alternanta rocilor, gresiilor si calcarelor de pe platou.
8. Vila Alunis din Busteni
Daca ajungeti la Busteni, va recomand sa va cazati la vila Alunis. Veti fi impresionati de panorama care se vede de acolo. Vila este situata in cartierul Zamora, astfel ca veti avea o splendida priveliste spre Caraiman.
In plus, va puteti scalda si relaxa la discretie, fie zi, fie noapte, in ciubarul aflat in curte, pus la dispozitie de pensiune.
Aici m-am cazat weekendul trecut si a fost totul ok. Curatenie, gazda primitoare (administratorul este foarte amabil), iar ciubarul si peisajul sunt de milioane. O noapte poate costa intre 150 si 250 de lei, eu am prins o oferta pe booking cu 153 lei pe noapte. Ca si inconvenient, as zice pozitionarea vilei destul de departe de partie, telecabina, centru, castel si alte obiective. Cel mai aproape restaurant este la 10 minute de mers pe jos, iar magazin la 5 minute.