Fusion Arts & Urban Garden Party la Palatul Noblesse

Palatul Noblesse este o clădire monument istoric datând din 1881, care a fost complet restaurată, consolidată și amenajată și redată patrimoniului cultural și arhitectural bucureștean.

În prezent, Palatul Noblesse este sediul biroului de arhitectură de interior Studio Insign și al showroomului exclusivist, Noblesse Interiors, fiecare încăpere fiind amenajată pentru a fi locul ideal pentru evenimente exclusiviste, corporate, culturale, mondene sau cursuri de perfecționare. Sălile sunt decorate în diferite stiluri precum clasic, eclectic, luxury sau industrial design și sunt dotate cu echipamente audio performante.

Ieri seară, Palatul Noblesse – Lifestyle Palace și-a deschis porțile și grădina de vară pentru o seară plină de surprize, cu expoziții de artă & design, workshop-uri, prăjituri și băutură la discreție pentru vizitatorii care i-au trecut pragul, evenimentul făcând parte din proiectul Fusion Arts 2018, un eveniment conex al Romanian Design Week.

Iar în seara aceasta, între orele 19.00-1.00,  Asociația Culturală Noblesse prezintă în cadrul proiectului Fusion Arts, a treia ediție Urban Garden Party, o petrecere în aer liber pentru iubitorii de arte și frumos. În grădina palatului vor avea loc  concerte live, proiecții, live performance; de asemenea se poate admira expoziția de artă și design din interiorul palatului pe care eu am văzut-o ieri seară în cadrul evenimentului Arts after work: Noaptea alba Studio Insign. Intrarea este liberă!

Cum spuneam, clădirea a fost complet restaurată. Arată foarte frumos, elegantă, modernă decorată cu mobilier și obiecte rafinate, iar în grădină este o plăcere să stai să savurezi un cico, o bere sau ce vrei tu, mai ales pe seară când se simt miresmele lunii mai.

Iată ce am văzut acolo în câteva fotografii…

Scurt istoric al Palatului Noblesse

Palatul Noblesse situat pe strada Sfinților, la nr. 7, sector 2 (la 5-6 minute de Teatrul Național), este o veche clădire cu influențe balcanice, franceze și britanice,  ce a avut un farmec inegalabil la vremea ei, în Bucureștiul secolului al XIX-lea. Aceasta a fost salvată de la uitare și degradare renăscând din nou acum.

În 1881, se solicită eliberarea autorizației de construcție pentru o casă situată la acea vreme la numărul 75, pe strada Sfinților, iar ahitectul care a desenat toate planurile casei este Alexandru Săvulescu, cel care a realizat și actualul Muzeu Național de Istorie al României.

“Clădirea de dimensiuni mari uimește prin coloane, elemente decorative și stil. De o frumusețe incontestabilă, este singura de acest gen care s-a mai păstrat în zonă, fiind o marcă a vremurilor demult apuse, fapt ce o încadrează ca monument istoric, clasa B. O analiză detaliată, arhitecturală, a planurilor inițiale ale acestei case scoate în evidență faptul că arhitectul a fost influențat de casele boierești, dar se remarcă și o serie de elemente clasice. Tocmai de aceea, casa se înscrie într-un stil eclectic, la fel ca toate lucrările marelui arhitect. Este o casă cu parter înalt, cu încăperi bine delimitate, cu tavane înalte și ferestre mari, cu o arhitectură ușor austeră, un pic rigidă, dar frumoasă tocmai datorită acestor elemente. Pereții acestei clădiri au fost martori la serate diverse, la petreceri unde se aduna numai lumea bună a Bucureștiului acelor vremuri, la povești de dragoste triste și vesele.

Anul 1903 aduce o serie de schimbări pentru eleganta reședință din Strada Sfinților. Multe dintre elementele arhitecturale sunt înlocuite, aceste modificări fiind realizate de antreprenorul L. Scmidt pentru noul proprietar al imobilului, Leonid Berkowitz. Noul proprietar era o binecunoscută figură a Bucureștiului de început de secol XX, fiind proprietarul băncii care îi purta numele, din zona Lipscani. Anii 1900 se caracterizează, în arhitectură, printr-un stil care pune accent pe formele curbe, liniile sinuoase și pe motive de inspirație vegetală, observându-se o influență art nouveau, fiind vizibilă deschiderea către cultura franceză a acelor vremuri. L. Schmidt a intervenit și la structura casei, pe care o recompartimentează total, pentru a-i fi pe plac noului proprietar.

De o elegantă și o frumusețe incontestabilă, păstrând un farmec aparte al unor timpuri de mult apuse, casa intră în proprietatea Partidului Comunist Român și începând cu anul 1950 până în 1988 găzduiește Cercul Copiilor sectorului 2. Chiar și în aceste condiții, se păstrează într-o stare bună, structura nefiindu-i distrusă de trecerea timpului.” Mai multe informații despre Palatul Noblesse, găsiți pe site: https://www.palatulnoblesse.ro/ sau urmăriți pagina de facebook.


Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.