Porți deschise la Castelul Vlad Tepeș

Castelul Vlad Țepeș din București (Parcul Carol) este deschis o dată pe an sau de două ori, de Ziua Eroilor (17 mai) și de Ziua Armatei, parcă (25 octombrie). Sâmbăta ce tocmai a trecut a fost deschis publicului pentru vizitare în intervalul orar 10.00-14.00.

Nu am avut ocazia să-l vizitez până acum, deși am trecut de multe ori pe lângă el, la plimbare fiind prin Parcul Carol, însă sâmbătă s-a nimerit să fiu în București și cum nu am avut altceva în program, m-am dus să-l văd. De văzut, nu am văzut prea multe, pentru că fiind sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și implicit fiind birourile angajaților acolo, nu se poate vizita în interior decât o foarte mică parte, respectiv, se urcă o scară interioară și se ajunge sus pe o terasă de unde se poate vedea o panoramă a Bucureștilor. Cu toate acestea, a fost o vizită  interesantă.

 

Ziua Eroilor a fost sărbătorită cu un program de fanfară prezentat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, scurte reprezentaţii din opera dramaturgului Ion Luca Caragiale susţinute de Trupa de teatru a Liceului teoretic Waldorf, coordonată de actorul Mihai Răzuş și un concert susţinut de elevi de la şcoli de artă din capitală. De asemenea, un exerciţiu demonstrativ la instrucţia de front executat de Detaşamentului Drill Team al Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, o expoziție foto, cântece patriotice și tradiţii militare româneşti ce au prins viaţă, în cadrul evenimentului, prin prezenţa la activitate a membrilor Asociaţiei Tradiţii Ostăşeşti care au purtat uniforme şi echipament specifice Primului Război Mondial (marcând astfel și Centenarul Primului Război Mondial).

 

Deși este o copie a cetăţii Poenari din județul Argeș, Castelul Vlad Țepeș din Parcul Carol, are un farmec aparte prin aspectul medieval dat de zidurile de cărămidă roșie și turnul de apă care acum este în renovare. A fost construit în 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, când pe Câmpia Libertății, a fost organizată Expoziția Generală Română, scopul inițial al construcției fiind crearea unui turn de apă care să alimenteze această expoziție. Dar cum arhitectura construcției nu corespundea cerințelor estetice ale regelui Carol, s-a găsit imediat o soluție ingenioasă de a masca rezervorul de apă și astfel a luat naștere castelul pe care-l putem vedea în zilele noastre.

Castelul Vlad Țepeș a avut mai multe funcții: corp de gardă pentru o unitate militară (1940), apoi camerele au fost transformate în dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajarea parcului Carol, iar după anii 1990, edificiul a fost utilizat drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care asigura paza la câteva bănci din capitală. Din septembrie 2004 este sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Castelul Vlad Țepes se află pe stradă Candiano Popescu nr.6 din București, în imediata apropiere a Parcului Carol .

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s