24 Martie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

 

Deși ziua e pe sfârșite, îmi doresc totuși s-o marchez printr-un un articol pe blog și totodată să vă aduc la cunoștiință că în 3 locații din București se strâng alimente neperisabile pentru bolnavii de tuberculoză.

Tocmai ce-am sărbătorit Ora Pământului cu un moment zen :), mulțumindu-i pentru cât de minunat și generos este, iar înainte de asta, am dat o fugă la Manasia Hub (una din cele 3 locații), unde am lăsat o plasă cu alimente pentru bolnavi. Tratamentul anti-tuberculos este foarte invaziv iar pacienții au nevoie să mănânce foarte bine. Sunt persoane fără adăpost sau fără venit, cărora le este foarte greu să ia tratamentul cum trebuie, dacă nu se alimentează corespunzător. Dacă vreți să îi ajutați și aveți prin cămară borcane cu gem sau zacuscă sau doriți să cumpărați pentru ei mâncare neperisabilă – conserve, dulciuri, suc, le puteți duce la următoarele centre de colectare:

– Manasia Hub, Str. Stelea Spătaru Nr. 13, zilnic după ora 17;

– PLAN’OR, Str. Aurel Vlaicu Nr 70, de luni până sâmbătă, după ora 15.00, telefon 0720783193;

– Centrul Psiho-social din cadrul Spitalului Clinic Victor Babeș, în zilele lucrătoare, până în ora 14 .

Alimentele pot fi duse oricând, nu există o dată anume până la care se strâng, deci nu doar azi, de Ziua Mondială a Luptei împotriva Tuberculozei, s-au colectat.

După ce am lăsat alimentele la Manasia Hub, m-am îndreptat spre Parcul Cișmigiu, în fața căruia s-a sărbătorit această zi. Clădirea primăriei capitalei a fost iluminată în roșu, iar ziua a fost marcată printr-o expoziție cu diferitele “fețe” ale acestei boli, expoziție realizată împreună cu foști pacienți.

 

”Fețele Tuberculozei este o expoziție care a pornit din dorința de a schimba mentalități, de a schimba felul în care oamenii îi privesc pe bolnavii de tuberculoză – boală a sărăciei, a celor marginalizați. În fapt, tuberculoza nu ține cont de situația ta materială, socială sau de ce mașină conduci. Bacilul nu îți cere buletinul, el atacă pe oricine intră în contact cu o persoană contagioasă. Aceasta este și povestea mea și a altor sute, mii de persoane. Vă invit să îi cunoașteți și ne fiți alături în lupta pentru eradicarea tuberculozei!” – spune Paula Rusu, jurnalist, fost pacient diagnosticat cu tuberculoză.

Evenimentul se înscrie în seria de acțiuni organizate la nivel mondial pentru marcarea zilei de 24 martie în rețeaua Stop TB Partnership și scopul său este acela de a aduce pe agenda publică problematica legată de diagnosticul, prevenția și tratamentul acestei boli. Tuberculoza este boala infecțioasă care produce cele mai multe victime la nivel global – peste 10 milioane de persoane au fost infectate în 2016 și s-au înregistrat aproape 2 milioane de decese. Este o ocazie pentru a trage un nou semnal de alarmă că fără o implicare politică asumată, consecventă și riguroasă, fără o finanțare pe măsura necesităților pacienților cu tuberculoză, nu vom putea face față acestui fenomen.

România înregistrează cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), furnizând circa 20% din cazurile de TBC raportate în UE, în condițiile în care deține doar 4% din populația UE. În 2016, în România, 1.100 de persoane au murit de TBC și aproape 13.000 au fost diagnosticate (cazuri noi si retratamente), majoritatea din rândul populației tinere şi active.
▻ Mai multe informații aici: https://stop-tb.ro/

Ziua de 24 martie marchează data la care, în 1882, dr. Robert Koch a uimit comunitatea științifică anunțând că a descoperit cauza tuberculozei: bacilul tuberculozei. La momentul anunțului lui Koch, tuberculoza făcea ravagii în Europa și America, cauzând moartea unei persoane din șapte. Descoperirea lui Koch a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea tuberculozei.
▻ Detalii aici: www.stoptb.org/events/world_tb_day/2018/whatis.asp

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s