Cum a devenit Bucureștiul un oraș exotic…

Poate nu știați că în București, în Parcul Tineretului, trăiește o familie de papagali “Micul Alexander” care s-au adaptat climei noastre și rezistă cu bine iernilor noastre, ierni care oricum nu mai sunt ce-au fost… Au fost văzuți și în Parcul Carol și se pare că ar fi vreo 6, eu am surprins 4. Dar cine știe câți or fi…

Și poate că nu aș fi aflat de ei dacă nu eram voluntar la Societatea Ornitologică Română. În al treilea an de voluntariat la SOR, m-am ocupat de alimentarea hranitorilor din parcul Kiseleff de data aceasta (Herăstrău, Cișmigiu în anii trecuți), acțiune încheiată săptămâna trecută odată cu încălzirea vremii, căci de acum păsările sunt pe cont propriu, trebuie să se descurce și singure să-și procure hrană. Despre proiectul SOR menit să ajute păsările cântătoare să supraviețuiască iernii într-un mediu urban ostil pentru ele, am scris aici: Bucurestiul prinde aripi.

Am aflat de papagalii din Tineretului din postările pe grupul SOR de pe facebook ale voluntarilor care se ocupă de alimentarea hranitorilor de acolo și incercam de ceva timp să-i găsesc și să-i fotografiez. Se pare că și-ar petrece mult timp pe insulița din parc și iarna sunt abonați la semințele puse în hrănitori de voluntarii SOR, deci șansele sunt mult mai mari să-i vedem atunci când e frig și vin să se hrănească.

Într-o plimbare prin Parcul Tineretului pe care am făcut-o la începutul lui martie (când încă mai era zăpadă), tocmai cu scopul de a-i găși, i-am văzut în vârful unui copac din apropierea unei hrănitori. 4 erau. Stăteau la soare :).

 

Am făcut câteva poze și mi-am continuat plimbarea. Îmi luasem câteva semințe și boabe ca să le dau păsărilor de pe lac (rațe, gâste, pescăruși) și m-am dus spre locul unde se adună ele. La sfârșitul plimbării, am vrut să fac un om de zăpadă și am căutat un loc mai drăguț. Am trecut din nou pe la hrănitoarea cu pricina și surpriză: papagalii erau acolo, la masă. Am reușit să le mai fac câteva poze, nu au stat prea multcăci s-au speriat de ceva/cineva, poate chiar de mine și au zburat departe, nu i-am mai văzut.

Se pare că Bucureștiul nu ar fi singurul oraș mare în care papagalii s-au aclimatizat. Și în Londra, unde clima este mult mai rece, în parcuri pot fi întâlniți mult mai mulți papagali care vin să mănânce chiar din palmă. În sud-estul Angliei s-au adunat în jur de 30.000 de papagali, majoritatea în regiunea Londrei, aici fiind cea mai mare populație de papagali prezentă într-un mediu urban din afara arealului natural. Parcurile londoneze sunt bine populate cu ei.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s