Nici nu s-a încheiat iarna şi primele flori deja şi-au făcut apariţia prin zăpada semitopită. Mă plimbam ieri prin Grădina Botanică şi le-am văzut. Aconitele, cele mai curajoase flori, care împreună cu ghioceii înfloresc la graniţa dintre iarnă şi primăvară. Vestitorii primăverii!
Chiar dacă frigul şi zăpada nu par îmbietoare pentru nişte floricele aşa gingaşe, temperatura scăzută este ideală pentru aconite.
Aconitele (Eranthis) au flori galbene, iar frunzele stau ca un guler în jurul acestora. Cresc în grup şi sunt printre primele plante care înfloresc la începutul primăverii. Dacă iarnă este blândă, încep să înflorească chiar de pe la mijlocul lui ianuarie. Când copacii au înfrunzit, frunzele lor încep să se usuce.
Am zărit şi câţiva ghiocei. Încă nu şi-au deschis florile. Unii erau bobocei, iar alţii de-abia au străpuns zăpada. Vorbesc de Grădina Botanică, unde i-am văzut eu, pentru că în alte locuri, deja au înflorit.
Ghioceii (Galanthus nivalis) sunt plante cu bulbi, cu frunze lungi şi subţiri, de culoare verde închis şi flori albe ce apar câte una la fiecare bulb. Sunt originari din Europa şi Asia şi apar primăvara devreme, dar uneori şi pe la mijlocul sau sfârşitul iernii. Câteodată, ghioceii pot înflori chiar şi toamna târziu. Deşi au un aspect atât de fragil, sunt foarte rezistenţi la frig şi cu cât vremea este mai rece, cu atât îi vedem mai mult prin grădini, păduri, pajişti, la munte.
Aşadar, veşti bune :). Vine primăvara!
La Grădina Botanică încă mai e destulă zăpadă, dar probabil săptămâna aceasta o să se topească pentru că s-au anunţat temperaturi de peste 10 grade, aşa că, o să înceapă să apară şi mai multe floricele timpurii de primăvară.
Ieri am văzut multe raţe care zburau prin grădină. Cum lacurile au fost îngheţate aproape toată iarna, cel mai probabil erau în căutare de hrană şi de un ochi de apă. Erau câteva şi pe lacul îngheţat din grădină. Le-am aruncat câteva seminţe din porţia pregătită pentru cântătoarele mele din Parcul Cişmigiu (acesta fiind următoarea mea destinaţie din acea zi).