Delicii de mai cu flori de soc, flori de salcâm, cireşe şi căpşuni

13275527_1403522523006927_1144137869_o

Luna mai este luna mea preferată, pentru explozia de miresme şi arome, culori şi forme, pentru că este luna în care înfloreşte socul şi salcâmul, apar cireşele şi căpşunile, pentru că vremea se încălzeşte (deşi anul ăsta a fost un mai ploios), dar nu e nici foarte cald, pentru că totul e verde şi e cel mai frumos verde din an.

Şi pentru că încă mai găsim soc şi salcâm, vă propun nişte reţete uşoare şi aromate cu aceste flori frumoase: o prăjitură cu sirop şi flori de soc, gogoşele cu flori de salcâm sau cu flori de soc, dulceaţă de flori de soc. De asemenea, un clafoutis cu cireşe şi spumă de căpşuni, plus câteva băuturi răcoritoare.

13232900_521682088023587_3443266917585037338_n

Prăjitură cu sirop şi flori de soc

Ingrediente pentru blat: 200 gr. mălai, 3 ouă, 3 linguri de iaurt, 250 gr. unt, 100 gr. nucă măcinată, 250 gr. zahăr, sucul unei lămâi, coaja a 2 lămâi, un praf de copt.

Siropul: sirop de soc (100-150 ml).

Ingrediente pentru cremă: 200 ml iaurt gras, sirop de soc.

Decor: flori de soc (fără codiţe).

Blatul îl faceţi aşa: Mixati untul cu zahărul până devine o cremă, adăugaţi iaurtul, mălaiul, ouăle, nuca măcinată, praful de copt, zeama şi coaja de lămâie şi mixaţi în continuare până se face un aluat omogen. Turnaţi compoziţia într-o formă  rotundă de copt tapetată cu unt şi lăsaţi la cuptor (la 180 gr.) până se rumeneşte (circa 45′-1h). Când este gata, o scoateţi din cuptor şi o însiropaţi cu sirop de soc.

13274985_1403522089673637_1601781053_o

13275020_1403522063006973_1278290416_o

Crema: Amestecaţi iaurtul cu 4-5 linguri de sirop de soc (sau după gust şi preferinţe). După care ornaţi blatul.

Decoraţi cu flori de soc.

13275445_1403521999673646_273531150_o

E foarte bună servită rece. Aromată şi răcoritoare!

13288392_1403521899673656_947334370_o

13241489_1403521903006989_1297945265_o

13282357_1403521946340318_876698210_o

Siropul de soc îl faceţi aşa: Pentru circa 200-300 ml de sirop, aveţi nevoie de 5 flori de soc, 300 ml apă, o jumătate de lămâie, miere sau zahăr.

Treceţi florile de soc prin jet de apă rece, scuturaţi-le bine, stropiţi florile de soc cu zeamă de lămâie şi adăugaţi apoi 300 ml de apă fierbinte. Lăsaţi la infuzat câteva ore bune, după care, strecuraţi conţinutul, adăugaţi zahăr sau miere, după gust, şi puneţi pe foc până obţineţi un sirop (20′-30′).

 

Gogoşele cu flori de salcâm sau flori de soc

Foarte simplu de făcut şi foarte gustoase calde! Trebuie să faceţi o compoziţie de clătite din făină, lapte, un ou, zahăr dacă doriţi. După ce spălaţi florile (cu tot cu codiţe), le treceţi prin aluat şi le prăjiţi în ulei încins. Le scoateţi apoi pe un şerveţel absorbant şi le pudraţi dacă vreţi (eu le prefer fără). De asemenea, puteţi să le coaceţi în puţin ulei (doar unsă tigaia) şi obţineţi nişte clătite cu flori.

13150057_1388497341176112_272120103_n

13271424_1403521889673657_956614933_o

 

Am mai făcut şi o dulceaţă cu flori de soc. Din 300 de gr. de flori de soc mi-au ieşit 2 borcane de 400 şi unul mic. Am mai avut nevoie de o lămâie, 800 ml de apă şi 1 kg de zahăr.

Am spălat florile de soc, le-am desprins de pe codiţe şi le-am stropit cu zeamă de lămâie.

Am pus pe foc apa cu zahărul şi coaja de lămâie (fără partea albă) până s-a transformat într-un sirop. Siropul l-am turnat peste florile de soc şi am fiert la foc potrivit până am obţinut consistenţa dorită.

13282709_1403524329673413_1658248414_o

13288248_1403524356340077_1068315474_o

13288100_1403524339673412_1070953419_o

 

Neapărat să faceţi şi o limonadă cu flori de soc!

La un litru de apă eu storc 3 lămâi măricele, pun miere, câteva felii de lămâi şi 2 pălării de soc. Dau la frigider o jumătate de oră, după care strecor cu o sită florile şi servesc rece! Foarte aromată şi răcoritoare!

13288482_1403522113006968_164376537_o

Şi să nu uit de socată, poze n-am, dar am făcut vreo 15 litri. Am pus apă într-un borcan mare de 15 litri, 15 pălării mari de soc, 4 lămâi tăiate felii groase, zahăr şi miere (după gust), 15 boabe de orez pentru fermentaţie. Am lăsat câteva zile borcanul şi apoi am strecurat şi am pus socata în sticle la frigider.

 

Clafoutis cu cireşe

10487317_909148352444349_1805699247316573097_n

Este o reţetă franţuzească, o budincă cu fructe, merge cu orice fructe doriţi, dar cele mai potrivite sunt cireşele.

Aveţi nevoie de: câteva cireşe (200 gr.), 4 ouă, 300 ml lapte, 100 gr. făină, 100 gr. zahăr, esenţă de vanilie sau migdale.

Spălaţi cireşele, scoateţi sâmburii de la cireşe, ungeti forma de copt cu unt şi aşezaţi cireşele în tavă.

Pregătiţi aluatul amestecând toate ingredientele de mai sus până obţineţi un aluat curgător ca de clătite. Turnaţi aluatul în tavă, peste cireşe şi daţi la cuptor pentru circa 30-45 de minute (până se rumeneşte uşor). Se serveşte rece! Rapid şi delicios!

10325661_909148512444333_3352902890596595641_n

10462740_909148432444341_1204729031533034931_n

1607037_909148555777662_3081874852213384690_n

Spumă de căpşuni

Pentru 3-4 cupe aveţi nevoie de 2 albuşuri, 3-4 linguri de zahăr şi 200-300 gr. căpşuni (eu le pun la ochi).

Mixati albuşurile până se fac spumă, adăugaţi zahărul mixând în continuare până devine o spumă fermă ca de bezele. Mărunţiţi căpşunile cu blenderul sau cu cuţitul dacă vreţi bucăţele şi amestecaţi-le cu spuma. Se serveşte rece.

13288020_1403522239673622_118335775_o

 

Posted on 26 May 2016, in Bucatareala and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: