Recomandare de weekend: La cules de verzituri prin pădurile din jurul Bucureştiului

12042715_1352446384781208_5517528520425699570_n

Pentru că primăvara e sezonul verdeţurilor şi e musai să le consumăm ca să ne vitaminizăm şi să mai atenuăm din astenia de primăvară, vă recomand o plimbare prin pădurile din jurul Bucureştiului, ocazie cu care faceţi şi mişcare, vă bucuraţi de verde şi de florile de primăvară, vă relaxaţi (bonus: terapie cu păsărele, sunetele naturii) şi culegeţi şi verzituri de primăvară, buruieni, cum le numesc eu: leurdă, untişor, urzici (pe la marginea pădurii), păpădie. Desigur, puteţi face şi un picnic.

Untişorul e cam trecut acum, a înflorit, dar încă mai găsiţi proaspăt răsărit. Unii spun că ar fi toxic atunci când face floare, alţii nu, cred că depinde şi de organism. Despre leurdă se spune că după ce înfloreşte, îşi mai pierde din proprietăţi, dar nu e toxică. Urzicile le găsiţi cam peste tot, la marginea pădurilor, lângă lacuri, bălţi, pe marginea drumurilor, la deal şi câmpie; de preferat ar fi să fie culese din locuri nepoluate şi nu din oraş, pentru că în zonele poluate, conţin plumb.

1236584_1333104163382097_5284882568083129777_n

12924481_1352446464781200_6440042953309142336_n

12421723_1352457901446723_1636569446_n

12524408_1352446608114519_4260187637837644588_n

Puteţi începe cu pădurea Băneasa, care e cea mai aproape, aşa cum am făcut şi eu. E plină de untişor şi pe alocuri leurdă (lângă poligon mai mult). M-am întors acasă cu câteva plase bune de leurdă şi untişor. Pe lângă pădure am cules şi nişte frunze de păpădie pentru salate. Urzici n-am găsit, dar nici nu le-am căutat prea mult. Plănuiesc să culeg în zilele următoare şi nişte flori de păpădie ca să fac sirop. Şi nu mă dau bătută până nu găsesc şi urzici. Mai e puţin şi o să apară şi ciupercuţele.

521288_629771670382020_1079606536_n

12523869_1352446578114522_1645468670004803150_n

10274118_1333104590048721_7844219414236944805_n (1)

11180622_1350238305002016_8211618599299953315_n (1)

12920418_1352446441447869_4932516419095792076_n

12799270_1333104503382063_5464186123662948702_n

12814673_1333104536715393_5219698240535409505_n

 

 

După ce am păscut, a doua zi am trecut la treabă, de data asta în bucătărie. Din untişor am făcut o mâncărică pe care am pregătit-o la fel ca spanacul şi stevia (o ceapă călită în puţin ulei, adăugat untişorul înăbuşit şi mărunţit şi la sfârşit un pic de usturoi şi bulion şi alte condimente, după preferinţe). De asemenea, l-am pus în salate, cu leurdă, cu salată verde, ridichi şi ceapă verde. Din leurdă am făcut o supă cremă, dar recomand a fi consumată proaspătă ca să-i simţiţi gustul usturoiat şi ca să-şi păstreze proprietăţile (e un foarte bun detoxifiant) şi mi-am făcut şi sucuri verzi, în combinaţie cu salată verde (nu e tocmai grozav la gust sucul, dar e foarte benefic pentru sănătate). Din frunzele de păpădie, am făcut salată cu ceapă verde, usturoi, nuci, ridichi.

Mie-mi plac mult pastele cu verdeţurile astea de primăvară.

 

Azi, spre exemplu, am făcut o nebunie de salată din leurdă, untişor, păpădie, salată verde, lobodă, ceapă verde, ridichi, roşii plum, nuci şi brânză.🙂

12919246_1352457514780095_1421846083_n

În viitorul apropiat, plănuiesc să fac drumeţii în pădurile Snagov, Căldăruşani, Râioasa, Pustnicu, Bragadiru, Comana.

 

 

 

Posted on 29 March 2016, in Pe unde am mai umblat..., Recomandari and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: