Mărţişoare comestibile

Producţie 2016.🙂 Producţie mai veche, 2014-2015, găsiţi aici: https://chestiuniserioase.wordpress.com/2015/02/28/idei-de-aperitive-si-deserturi-simple-de-martisor/ şi aici: https://chestiuniserioase.wordpress.com/2015/03/07/alte-retete-in-ton-cu-primavara-tort-de-dovlecei-si-prajitura-floricele-pe-campii/

12790993_1323396651019515_1565466723787649699_n

Anul acesta de mărţişor m-am gândit să fac nişte cake pops, o provocare pentru mine. Deşi se fac relativ uşor, sunt migăloase şi necesită un pic de îndemânare (pe care am prins-o din mers) atunci când le îmbraci în ciocolată şi le ornezi. Şi am mai făcut nişte biscuiţi cu cremă. N-au lipsit nici aperitivele verzi🙂 : căpiţe de iarbă verde le-am numit eu şi ghiocei.

Încep mai întâi cu reţeta de cake pops. Cake pops sunt nişte prăjiturele mici pe băţ, care arată ca nişte acadele şi care se fac din blat (orice blat vrem) care se fărămiţează, dulceaţă ca să le lege, ciocolată ca să le îmbrăcăm şi ornamente colorate.

12512260_1323396784352835_7857319932814156899_n

Ingrediente: 350 gr. făină, 4 ouă, un pachet de unt, 200 gr. zahăr, 220 ml lapte, un pliculeţ praf de copt, 1-2 pliculeţe de zahăr vanilat, un borcan mic de dulceaţă (de care vrem, eu am pus de cireşe), 400 gr. ciocolată albă (sau neagră dacă vreţi, dar cu ciocolată albă şi ornamente colorate, sunt vesele), ornamente colorate (inimioare, biluţe, etc), beţe de acadele sau frigărui. Recomand folosirea ciocolatei de menaj, e mai fluidă când se topeşte.

Pentru început am preparat blatul astfel:

Untul tăiat bucăţi mici înainte, l-am mixat până s-a făcut cremă, am adăugat zahărul şi zahărul vanilat, am mixat în continuare, apoi ouăle pe rând, continuând să mixez, după care alternativ laptele şi făina amestecată cu praful de copt.

12767730_1323741400985040_1493094542_n

12767685_1323741527651694_1558476613_n

 

12769535_1323741494318364_1816626930_n

 

Am pus compoziţia într-o tavă de cuptor (orice formă doriţi) tapetată cu unt şi făină şi am dat la cuptor la 180 de grade, circa 30-40 minute, până s-a rumenit. E un blat foarte gustos care poate fi mâncat aşa simplu, fără creme. Eu m-am înfipt puţin în el.🙂

12788050_1323741520985028_1630181880_n

12784807_1323741564318357_1243685117_n

După ce s-a răcit blatul, l-am fărâmitat şi l-am amestecat cu dulceaţă. Dulceaţa are rolul de a lega firimiturile de blat, astfel încât să putem modela prăjiturelele.

12767582_1323696284322885_1296096434_n

12769479_1323696274322886_1952294832_n

12767577_1323696250989555_131148918_n

Cam aşa trebuie să arate.

12767278_1323696244322889_1814957140_n

Cu mâna am început să modelez prăjiturelele, de mărimea unei nuci sau un pic mai mari. Mi-au ieşit vreo 38.

12767261_1323696230989557_11394863_n

12782090_1323696237656223_1739473023_n

Le-am dat la frigider cam o jumătate de oră să se mai întărească. Am topit ciocolata albă pe bain-marie, după care am început să le ornez.

12803980_1323695894322924_1715873715_n

12784756_1323695880989592_1826241876_n

12804271_1323695847656262_492881933_n

Am înfipt băţul în biluţă, am dat-o prin ciocolată şi apoi am presărat deasupra ornamentele colorate. Eu am improvizat puţin, pentru că nu am găsit beţe de acadele şi am folosit nişte paie pe care le-am tăiat. Dacă se întăreşte ciocolata între timp, o mai puneţi în bain-marie.

12788256_1323695864322927_19816920_n

12767750_1323695877656259_1616144660_n

12804585_1323695787656268_681120797_n

12788208_1323695700989610_296930471_n

12804238_1323695740989606_1658927926_n

Sunt foarte foarte gustoase! Şi de efect, vesele.

12804530_1323695647656282_2090624793_n

12804450_1323696570989523_1858875755_n

12799296_1323396714352842_6565406169046427128_n

12782340_1323695590989621_1464442770_n

12782411_1323696457656201_1642194203_n

12814084_1323396864352827_7666388864591411463_n

12498459_1323695660989614_1270851562_n (1)

 

Mărţişoare biscuiţi cu cremă

Ingrediente pentru biscuiţi: 220 gr. făină, un pachet de unt, o linguriţă praf de copt, 2 linguriţe de cacao, un ou, 150 ml lapte bătut, 150 gr. zahăr, esenţă de vanilie, colorant alimentar roşu.

Ingrediente pentru cremă: 2 linguri de făină, 150 ml lapte, 120 gr. zahăr pudră, 150 gr. unt, un pliculeţ de zahăr vanilat.

12784431_1323695387656308_503864547_n

Am mixat untul cu zahărul până s-a transformat într-o cremă, după care am adăugat oul.

12782526_1323696314322882_1230280658_n

12784198_1323696304322883_93284463_n

12782081_1323696287656218_152518334_n

Făina am amestecat-o cu cacaua şi praful de copt, apoi am adăugat-o treptat, alternând cu laptele bătut, la compoziţia de unt şi ou. La sfârşit am adăugat colorantul alimentar şi esenţa de vanilie. Biscuiţii aş fi vrut să iasă roşii, dar ştiam că n-o să iasă aşa, pentru că am mai folosit colorant de la Dr. Oetker şi s-a colorat de fiecare dată roz. Poate ştiţi voi vreun colorant mai bun…

12782465_1323741544318359_1240806824_n

12784261_1323741550985025_657731359_n

12769457_1323712457654601_1999339091_n

Cu linguriţa am luat din compoziţie şi am pus grămăjoare într-o tavă întinsă de cuptor. Mi-au ieşit vreo 90 şi ceva. Se lasă la cuptor la 180 de grade, pentru 15 minute.

12788008_1323712447654602_1740544058_n

12803976_1323712440987936_1450935794_n

12804221_1323698377656009_1124732775_n

Crema se face aşa:

Se amestecă făina cu laptele şi se pune pe foc, amestecând continuu până se îngroaşă.

Untul se mixează cu zahărul pudră şi zahărul vanilat până rezultă o compoziţie cremoasă, spumoasă. Iar când s-a răcit crema de lapte, aceasta se adaugă la compoziţia de unt şi se mixează.

12784275_1323696317656215_1931698567_n

12784198_1323695994322914_1994893058_n

Biscuiţii se umplu doi câte doi cu această cremă.

12804195_1323695970989583_2076802634_n

12788207_1323698387656008_50104074_n

12804249_1323695670989613_475871701_n

12782213_1323695370989643_1761315114_n

12804239_1323695367656310_237668243_n

12767772_1323695380989642_178732552_n

Acum nu mai vreau să văd dulce cel puţin o săptămâna. Meşterind la ele toată ziua, am tot gustat din ele şi m-am îndulcit până mi s-a luat.

Aperitivele verzi sunt banale. Pentru căpiţele de iarbă verde, aveţi nevoie, de brânză sau cremă de brânză, smântână, unt opţional, condimente, cozi de ceapă verde sau ce vreţi voi şi pătrunjel.

Faceţi  o compoziţie de brânză cu ce vreţi voi, modelaţi biluţe mici şi le tăvăliţi apoi prin pătrunjel tocat mărunt.

12071327_1323695467656300_1289262201_n

Iar ghioceii i-am făcut din pastă de avocado şi albuş de ou.

12784731_1323695434322970_738552831_n

O primăvară frumoasă şi  dulce s-aveţi!

Posted on 1 March 2016, in Bucatareala and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: