Delicii de toamnă cu dovleac, gutui, pere, prune

 

Ştiu că toamna e pe sfârşite, dar încă mai putem prepara aceste delicii pentru că încă mai găsim în magazine gutui, pere, dovleac şi prune. Vă propun aşadar, un chec cu pere şi cacao, tartă rustică cu prune şi una cu gutui, prăjitură şi plăcintă cu gutui şi plăcintă cu dovleac. Yummmmyyyy!!!

Chec cu pere şi cacao

Ingrediente: 6 ouă, 11 linguri făină, 11 linguri de zahăr, 8 linguri lapte, 8 linguri ulei, 4 linguri cacao, o esenţă de rom  1 pliculeţ praf de copt şi 4 pere coapte dar să nu fie moi.

Am separat gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile le-am bătut spumă cu zahărul. Gălbenuşurile le-am frecat cu ulei şi apoi am adăugat laptele. Compoziţia de gălbenuşuri am încorporat-o în albuşurile spumă, după care am adăugat făina amestecată cu praful de copt şi cacaua. Am amestecat uşor de jos în sus cu o paletă şi am turnat compoziţia în tavă de chec tapetată cu ulei şi făină. După care am aşezat perele întregi (necurăţate de coajă) în tavă. Am dat la cuptor pentru 45-50 de minute.

12187734_1239013919457789_2939264456510821966_n

 

11012053_1239013949457786_422536634732418367_n

 

12191697_1239014012791113_8424322274008919724_n

Tartă rustică cu prune

Ingrediente: 5 linguri făină, un ou, 2 linguri zahăr pudră, 50 gr. unt, 3 linguri cu apă, 700 gr prune, 2 linguri de zahăr, scorţişoară după gust, câteva nuci şi un gălbenuş.

Prunelor le-am scos sâmburii, apoi le-am pus la călit împreună cu 2 linguri de zahăr şi scorţişoară şi le-am lăsat până s-au înmuiat şi au căpătat consistenţa unei dulceţi.

Aluatul l-am făcut aşa: Am frecat untul cu zahărul pudră, am adăugat oul, apoi făina şi cele 3 linguri de apă. Am frământat şi am dat la frigider pentru o jumătate de oră, după care am întins cu făcăleţul pe masa presărată cu făină, o foaie rotundă, subţire.

Când s-au răcit prunele, le-am aşezat pe foaia de aluat, lăsând aluatul liber pe margini, pe care mai apoi l-am întors peste compoziţie. Am pus şi nişte miez de nucă deasupra.

Am aşezat tarta în tavă de cuptor întinsă, tapetată cu foaie de copt şi am ţinut la cuptor 40 de minute. Am uitat s-o ung cu gălbenuş, dar voi să nu uitaţi🙂 (arată mai bine). Bateţi gălbenuşul cu 2 linguri de apă şi ungeţi tarta.

12191942_1236617536364094_5986346103561298603_n

Şi în varianta cu gutui şi de post (în loc de unt, am pus ulei şi a ieşit un alut sfărâmicios, de biscuite).

12249993_1246796078679573_3130229479551157572_n

Prăjitură cu gutui în sirop de zahăr

Ingrediente: 5 ouă, 5 linguri de făină, 5 linguri de zahăr pentru blat şi 150 gr. zahăr pentru gutui, 2 gutui, 3 linguri de ulei, o esenţă de vanilie, 200 ml apă, o linguriţă praf de copt. 

Gutuile le-am tăiat felii şi le-am fiert cu 200 ml apă, 150 gr. zahăr şi esenţa de vanilie, până s-au înmuiat. Când s-au înmuiat, le-am lăsat la răcit, timp în care am pregătit blatul.

Am separat albuşurile de gălbenuşuri, Gălbenuşurile le-am mixat cu 2 linguri de zahăr, albuşurile le-am bătut spumă cu restul de zahăr. Am adăugat gălbenuşurile la albuşuri, apoi uleiul şi la final făina amestecată cu praful de copt.

Eu am aşezat-o într-o tavă de tartă, dar la fel de bine, o puteţi pune în formă rotundă de tort sau dreptunghiulară. Tava am tapetat-o cu ulei şi făină.

Am dat tava la cuptor circa 30 de minute, după care am aşezat frumos gutuile şi am turnat şi siropul pe care şi l-au lăsat. Am mai lăsat puţin să se rumeneasca. Dacă vreţi, o pudraţi cu zahăr, eu n-am mai pudrat-o pentru că mi s-a părut a fi destul de dulce. Ce-i prea mult strică.

12193377_1238971576128690_5088540848649420749_n
12189748_1238971806128667_4821453356098990466_n
12109228_1238971896128658_3113585934740389185_n

Plăcintă cu dovleac sau gutui

Ingrediente: 1/2 kg făină, 100 gr. zahăr, 3 ouă, 200 ml lapte, 50 gr. unt, 7 gr. drojdie uscată, 1,5 kg gutui şi 500 gr. dovleac  (am făcut în acelaşi timp şi cu gutui şi cu dovleac, compoziţii diferite; dacă vreţi numai cu gutui, vă trebuie 2 kg gutui, dacă vreţi numai cu dovleac, 2 kg de dovleac) şi încă 250 gr zahăr. La compoziţia de dovleac, am pusşi nişte scorţişoară cu nucşoară. Am făcut una cu dovleac şi 2 cu gutui.

Am mixat ouăle cu zahărul, laptele şi untul topit. Făina am pus-o într-un vas împreună cu drojdia şi un praf de sare şi am adăugat apoi compoziţia cu ouă. Am frământat un aluat pecare l-am lăsat la dospit până şi-a dublat volumul.

Pe masa de lucru presărată cu făină, am mai frământat puţin aluatul dospit şi l-am împărţit în 3 bucăţi, pentru 3 plăcinte, una cu dovleac şi două cu gutui.

Gutuile le-am curăţat de coajă şi le-am tăiat bucăţele. Le-am pus la fiert cu împreună cu 150 gr. zahăr şi apa cât să le cuprindă. Le-am fiert până s-au înmuiat. La fel dovleacul: l-am fiert cubuleţe împreună cu 100 gr. de zahăr, scorţişoară şi nucşoară.

Am întins pe rând câte o foaie de aluat pe masa de lucru şi am întins compoziţia de gutui sau de dovleac, pe lung, am întors capetele şi am rulat. Am aşezat plăcintele într-o tavă întinsă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt şi le-am uns cu gălbenuş bătut cu 2 linguri de lapte. Le-am lăsat la cuptor până s-au rumenit frumos.

Se pot servi calde.

10659453_974975132528337_8813375157973577278_n
10422091_974975069195010_5451717479677002013_n
1920006_974975122528338_4290034627115034597_n

Posted on 26 November 2015, in Bucatareala and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: