Beneficiile acoperişurilor verzi

Cred că fiecare om doreşte să trăiască într-un mediu sănătos, echilibrat, în care să existe o diversitate mare de plante, de animale, un mediu natural în care omul să se simtă acasă. Bineînţeles, omul ca să trăiască are nevoie şi de resurse, de hrană, de o casă, etc. Prinşi în cotidian, confruntându-se cu diverse probleme şi cu grija zilei de mâine, mulţi oameni uită că de fapt natura, pământul este casa noastră şi unii nu înţeleg, nu conştientizează importanţa ecologismului ca fundament al unei civilizaţii capabile să reziste în timp. Politicieni, chiar şi intelectuali se află într-o stare de iraţionalitate, ignoranţă şi indiferenţă când vine vorba de acest subiect. Ştiu, ecologismul nu este comod şi nici nu aduce beneficii imediate aşa cum ar vrea unii, de aici şi nepăsarea celor mai mulţi dintre noi. Pentru a fi ecologist, trebuie să ieşi din zona de confort şi să acţionezi, să adopţi un stil de viaţă care să vizeze şi altceva decât interesele pur personale, un mod de trai în colaborare cu semenii şi în armonie cu natura. Puţini sunt dispuşi să iasă din zona aceea de confort…

Cu toate acestea, în ultimul timp, interesul oamenilor pentru natură şi sustenabilitate, a crescut. Oamenii încep să înţeleagă şi să se intereseze de minunăţia asta de planetă pe care trăiesc şi care le asigură toate condiţiile necesare vieţii. Resursele planetei ştim cu toţii că sunt limitate şi chiar dacă momentul critic pare o chestiune îndepărtată, trebuie să ne preocupe faptul că urmaşii noştri vor avea de suferit din cauza modului în care noi gestionăm astăzi resursele existente. În momentul în care se conştientizează felul în care se consumă resursele, nu mai e decât un pas până la eficientizarea acestora. Iar această eficientizare înseamnă economii în buget, dar şi o atitudine responsabilă faţă de mediu, faţă de planetă ale cărei resurse sunt limitate. Despre eficienţă energetică voi vorbi în continuare şi despre acoperişurile verzi, o tendinţă actuală de sporire a performanţelor energetice, prin folosirea eficientă a resurselor de apă, reducându-se costurile de încălzire şi răcire a locuinţelor. Totodată, acoperişurile verzi reprezintă o metodă de reducere a poluării din mediul urban prin mărirea suprafeţelor verzi în zonele locuite, de creare a unui habitat durabil, eficient. Nu putem nega nici estetica deosebită, impactul vizual pozitiv, însă de necontestat rămân avantajele ecologice şi economice. Acoperişurile verzi susţin diversitatea, ele fiind parte integrantă a unui microsistem echilibrat şi sănătos.

1

 

Deşi par o inovaţie în concepţia zonelor urbane, prezenţa acoperişurilor verzi este semnalată de secole întregi în zonele nordice ale bătrânului continent (Islanda, Norvegia) şi poate puţini dintre noi ştiu asta. Aşadar, nu sunt o invenţie modernă. În secolul XX, acestea au fost readuse în arhitectura locuinţelor, iar în prezent, tot mai multe ţări din lume le implementează şi le promovează. Spre exemplu, în Germania, în momentul de faţă, 10% din totalul acoperişurilor, sunt verzi. O creştere semnificativă se înregistrează şi în SUA, însă fenomenul, dacă-l putem numi aşa, a luat amploare în Europa: Elveţia, Olanda, Suedia, Anglia, Italia, Austria, Ungaria. În aceste ţări există chiar norme legislative care impun realizarea acestor sisteme verzi, de pildă, în Elveţia, orice acoperiş nou construit, mai mare de 500 mp, trebuie să fie realizat astfel. Remarcabile în Elveţia sunt acoperişurile spitalelor Klinikum 1 şi 2 din Babel sau gara din Zurich. Cea mai mare suprafaţă de acoperiş verde din Europa (100.000 de mp) se află în Spania, în cartierul general al Banco diSantander’s din Madrid. Franţa se mândreşte şi ea cu 8000 de mp de acoperiş verde proiectaţi pentru Muzeul L’Historial de la Vendee, iar englezii cu acoperişul verde al bibliotecii Universităţii din Nottingham, al Toxteth din Liverpool sau Horniman Museum. Americanii se laudă cu 42.000 de metri pătraţi deasupra halelor de producţie Ford Motor Company, în Dearborn, Michigan, USA sau cu primăria din Chicago.

Să sperăm că şi ţara noastră se va alătura cu timpul tendinţei mondiale de eficientizare a resurselor!

8

 

Haideţi să vedem acum ce este de fapt un acoperiş verde!

Nu vă imaginaţi că un acoperiş verde înseamnă a fi vopsit în verde sau un loc unde sunt aşezate plante în ghivece. Un acoperiş verde este unul viu şi spre deosebire de un acoperiş clasic, pe lângă partea hidroizolatoare, acesta include şi partea vegetală. Structura cea mai întâlnită cuprinde un strat de suport, o barieră de vapori, un strat de termoizolare şi hidroizolare, un strat de protecţie şi unul de drenaj şi apoi stratul de vegetaţie ales în funcţie de suprafaţă sau de înclinaţie. Astfel, acoperişurile verzi se împart în două mari categorii: extensive (stratul vegetal are o grosime mică, iar plantele sunt de mici dimensiuni) şi intensive (grădini, plante de dimensiuni mari precum arbuşti, copaci de talie mică). Ar mai fi cele semiintensive. Acoperişurile verzi intensive presupun şi un efort sporit de întreţinere (irigare, fertilizare) şi mai multe intervenţii, pe când cele extensive necesită o minimă intervenţie, o dată pe an.

Studiile arată că acoperişurile verzi reduc semnificativ pierderile de căldură, iarna şi consumul de energie termică. De asemenea, contribuie la menţinerea unei temperaturi rezonabile în mediul urban şi combat efectul de seră. Sunt extraordinare izolatoare fonice, termice şi diminuează efectele radiaţiei solare şi a ploilor acide.

Grădinile prelungesc viaţa acoperişului şi pe lângă stabilizarea umidităţii din atmosferă şi creşterea cantităţii de oxigen, acestea pot fi şi productive (flori, legume, fructe). Unii experţi mai spun că durata acestora ar fi mult mai mare decât cea a acoperişurilor tradiţionale.

7

 

Bineînţeles, ca în orice fenomen ce ia amploare, apar şi scepticii care vin să combată. Astfel s-au răspândit câteva mituri legate de acoperişurile verzi. Unul dintre ele şi cel mai invocat, ar fi că un acoperiş verde poate cauza scurgeri şi probleme de structură. La fel ca şi în cazul acoperişurilor tradiţionale, şi cele verzi trebuie să aibă o membrană impermeabilă, aşadar problema scurgerilor apare ca urmare a instalaţiei şi structurii defectuoase a proiectului (în ambele tipuri de acoperişuri, nu numai cele verzi).

Un alt mit este acela că un acoperiş verde este potrivit doar pentru o clădire verde. Ceea ce nu este adevărat. Şi o casă fără obiective ecologice poate beneficia de o grădină pe acoperiş şi de avantajele aduse de aceasta.

În continuare, un alt mit:  Un acoperiş verde este prea costisitor şi complicat şi necesită sisteme complexe şi scumpe de irigare.

Desigur că, în funcţie de complexitatea lucrării, de suprafaţă şi planul de înclinaţie, de modul în care se doreşte a fi utilizat acoperişul viu, costul unui acoperiş verde poate varia destul de mult. În cazul celor extensive, aşa cum am văzut, este necesară o minimă intervenţie anuală, pe când în cazul celor intensive sunt necesare mai multe intervenţii de irigare, fertilizare, pe an. Se poate opta pentru plante nepretenţioase, rezistente şi care menţin apa mult timp.

4

 

Iar dacă vă gândiţi să puneţi nişte pământ şi apoi nişte plante pe un acoperiş crezând că aşa veţi realiza un acoperiş viu, vă înşelaţi. Asta ca să combatem şi ultimul mit… Un acoperiş verde e mai mult decât un sol bun! E recomandat un plan înainte, o analiză a structurii clădirii, casei, trebuiesc luate în considerare aspectele climatice, apoi alese plantele şi elaborat sistemul de drenaj. Cred că e evident faptul că e nevoie de specialişti…

În România, construcţia acoperişurilor verzi este un domeniu relativ nou. Puţini sunt specialiştii care au atât pregătirea cât şi experienţa necesară ca să abordeze proiecte complexe cu succes, preîntâmpinând apariţia unor disfuncţionalităţi şi atrăgând atenţia proiectanţilor chiar înainte de execuţie asupra necesităţii rezolvării unor probleme de drenaj, asigurarea unor condiţii adecvate pentru plante, siguranţă în exploatare (respectarea normelor PSI, interacţiuni specifice dintre acoperiş verde, panouri solare clasice, fotovoltaice, instalaţii de climatizare etc) şi nu în ultimul rând să-i ajute în bugetarea corespunzătoare a proiectelor de acoperişuri verzi.

Şi acum vin cu o recomandare: Firma ODÚ – Green Roof activează din 2003 pe piaţa românească de amenajări de spaţii verzi (incluzând toată paleta de elemente peisagistice), importul şi distribuţia de arbuşti ornamentali şi flori (ultimele două doar pe baza de precomandă fermă, respectiv pentru proiectele în derulare). Din 2008 realizează şi acoperişuri şi terase verzi, fiind printre primele firme de profil din România, iar momentan, pe baza portofoliului realizat, este unul din leaderii de piaţă din România. Dacă luăm în calcul lucrările complexe şi dificil de realizat din portofoliu, am putea spune că este leaderul absolut.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      De ce să alegeţi ODÚ – Green Roof?

 • Pentru că firma are o experienţă de 8 ani în acest domeniu, cu referinţe de cca 5000 mp de acoperiş verde extensiv şi cca 4200 de acoperiş/ terasă verde intensivă tip peisaj.
 • ODÚ – Green Roof beneficiază de susţinerea liderilor mondiali în proiecte de acoperiş verde atât în furnizarea de materiale, cât şi în consiliere tehnică.
 • Pentru că foloseşte materiale de înaltă tehnologie, plante frumoase şi fiabile.
 • Preţurile sunt corecte.
 • Calitate foarte bună de implementare
 • Experienţă vastă în logistică, în special cea “just în time”
 • Comunicare bună cu partenerii
 • Flexibilitate maximă şi sincronizare a activităţii chiar şi în condiţiile unui şantier supraaglomerat
 • Respectarea termenelor limită indiferent de starea vremii
 • Firma este la curent cu soluţiile noi folosite pe plan mondial, fiind prezentă la toate manifestările importante din domeniul acoperişurilor verzi
 • Perfecţionare continuă şi în domenii relativ noi ca acoperişurile tip “biosolar”, trendul actual mondial fiind ca acoperişurile verzi să fie completate cu panouri solare.

2

 

Care sunt avantajele acoperişurilor şi teraselor verzi realizate de ODÚ – Green Roof?

1. Eficienţă energetică.

Acoperişurile verzi reduc costurile cu încălzirea sau răcirea locuinţelor, asigurând o bună izolare termică pe parcursul întregului an. Climatizarea unei locuinţe este mult mai uşor de realizat. Dacă în cazul unui acoperiş din bitum, negru, temperatura poate să ajungă până la 80 grade, cu un acoperiş verde, temperatura nu depăşeşte valorile temperaturii aerului înconjurător.

2. Protejarea resurselor de apă

Prin montarea unui acoperiş verde, apa este reţinută de plante, stopând astfel irosirea acesteia şi scăzând riscul de inundaţii în oraş.

3. Reducerea poluării din aer şi a prafului (ce poate include particule de metale grele)

Plantele au capacitatea de a diminua cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă, reducând astfel efectul de seră. Totodată, poluarea fonică este redusă considerabil.

4. Avantaje estetice

Esteticul este un factor ce contribuie la confortul nostru psihic, iar acoperişurile verzi pot fi adevărate spaţii de recreere şi relaxare în oraş.

5. Reducerea efectelor radiaţiilor electromagnetice

6. Protecţie solară şi împotriva variaţiilor de temperatură

Studiile arată că un acoperiş verde rezistă de trei ori mai mult în timp ca unul simplu, deoarece vegetaţia protejează împotriva factorilor climaterici extreme. Straturile bituminoase, respectiv de plastic sunt sensibile, îmbătrânind în timp dacă sunt expuse la oscilaţii mari de temperatură şi la acţiunea razelor UV. Stratul de vegetaţie şi stratul de substrat special le protejează de aceste efecte nocive mărindu-le durata de viaţă.

7. Protecţie împotriva vântului!

8. Rezistenţă la foc

Acoperişurile verzi sunt complet ignifuge.

9. Avantaje financiare: costuri mici de exploatare (încălzire, climatizare), costuri mai mici de realizare prin obţinerea de subvenţii, reduceri de impozit, păstrarea îndelungată a valorii (durată de viaţă lungă, amortizare rapidă), creşterea valorii imobilului, costuri reduse de întreţinere şi înlocuire.

10. Alte avantaje de mediu: stimularea biodiversităţii (acoperişurile cu verdeaţă oferă un important refugiu pentru microhabitate), reţinerea apei meteorice şi purificarea acesteia prin filtrare, captarea microparticulelor (aer mai curat).

52

3

Firma ODÚ – Green Roof oferă consultanţă în proiectarea teraselor verzi, pentru a beneficia de avantajele multiple ale unui proiect de acoperiş verde cum ar fi avantajele financiare, avantajele de mediu şi cele practice enumerate mai sus, precum şi întreţinere pe perioadă lungă a teraselor, A acoperişurilor verzi, intensive şi extensive, cu materiale moderne şi ecologice, durabile, folosind rulouri de vegetaţie cu compoziţie special adaptată pentru acoperiş verde, fie ea extensivă, intensivă sau tip peisaj. Plus cel mai bun raport cost/eficienţă/siguranţă în exploatare!

Fie că vă doriţi un acoperiş verde intensiv sau unul extensiv, de tip peisaj sau de tip grădină, sau dacă structura de rezistenţă a acoperişului actual vă obligă la asumarea unor concesii care impun realizarea unui acoperiş cu vegetaţie ultrauşoară sau uşoară, dacă vă doriţi o grădină verticală amplasată pe pereţii interiori sau exteriori pentru un aspect spectaculos, sau doar pentru o izolare fonică accentuată, sau ca funcţia ecologică a acoperişului verde să fie completată de montarea de panouri solare, fie că e vorba de o hală industrială, o clădire de birouri sau centru comercial, ODÚ – Green Roof vă stă la dispoziţie cu toate cele necesare: proiecte, soluţii de sistem, devize de acoperiş verde, consultanţă de specialitate.
odu
Advertisements

4 comments

 1. Un ARTICOL DE NOTA 10…! PLUS!!! Foarte bine scris, foarte bine documentat, foarte bine argumentat! FELICITARI, Andreea!

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s