Cum optimizăm consumul de energie

 V-aţi întrebat vreodată cât consumă un calculator, desktop sau laptop? Sau electrocasnicele şi alte electronice? Şi dacă mai ţinem cont şi de aparatele care stau în priză nefolosite (încărcătoare, sisteme audio, cuptor cu microunde, imprimantă, tv, etc), aveţi idee cam câtă energie irosiţi într-o lună? Eu am avut curiozitatea asta şi încă o mai am. Chiar mă gândisem la un moment dat să-mi iau o priză cu contor şi să măsor, după ce mi-a spus un prieten că şi-a comandat aşa ceva şi a făcut măsurători acasă şi la birou. Ei bine, consumul poate să ajungă până la 200 – 200 şi ceva de KWh/luna, în condiţiile în care dispunem de aparatura menţionată mai sus, iar asta înseamnă foarte mult. Şi încă nu am luat în calcul energia termică… De aceea ar trebui să luăm măsurile necesare de eficientizare energetică. Eu am înlocuit becurile normale cu cele ecologice, sunt atentă să nu mai las în priză încărcătoare şi alte aparate pe care nu le folosesc (imprimantă, sistem home-cinema) sau laptop-ul, după ce l-am încărcat, iar când plec de acasă scot tot din priză.
energie1

Eficienţa energetică nu înseamnă doar economii în buget, ci şi o atitudine responsabilă faţă de mediu, faţă de planetă ale cărei resurse sunt limitate. Eficienţa energetică este un termen larg folosit pentru a desemna multiple modalităţi prin care se pot obţine aceleaşi beneficii (încălzire, lumină etc.) folosind mai puţină energie, spre exemplu izolarea mai bună a caselor, becurile economice sau automobilele eficiente. Implică deci, o utilizare raţională a energiei prin procese şi mijloace mai eficiente, economisire de energie şi implicit economisirea banilor, plus alte efecte benefice precum un nivel mai înalt de confort. O maşină eficientă de spălat rufe sau vase foloseşte mai puţină apă. Un frigider eficient nu va îngheţa, va fi mai silenţios şi va rezista mai mult în timp. Sau, o casă bine izolată va fi mai călduroasă iarna şi mai răcoroasă vara. Izolând întregul exterior al casei (chiar dacă presupune o investiţie semnificativă), locatarii vor avea nevoie de mai puţină căldură şi de un sistem de încălzire mai ieftin, iar casa nu va avea nevoie decât de o treime din energie, recuperându-se astfel mai repede investiţia. Dacă e vorba de o casă mare sau o clădire de birouri în care pe parcursul lunilor călduroase de vară se foloseşte un aparat de aer condiţionat, foarte costisitor de altfel, un inginer iscusit ar putea îmbunătăţi eficienţa pompelor de răcire pentru a reduce consumul de energie. Iar dacă întreaga casă este şi utilată cu electrocasnice şi alte aparate eficiente, atunci beneficiile sunt şi mai mari. Cele mai mari economii se obţin atunci când se acţionează la nivelul întregii case, consumul de energie putând fi redus de 4 până la 10 ori faţă de o casă neizolată şi fără alte îmbunătăţiri.

Cu toţii ne dorim o casă confortabilă pentru că este locul în care ne petrecem timpul cel mai mult.  “Acasă” înseamnă un loc primitor, confortabil, plăcut, care binedispune. Ca să ne simţim bine în casa noastră, nu doar mobilierul şi stilul de amenajare sunt importante, ci şi independenţa energetică. Acest lucru e valabil şi în cazul firmelor, birourilor, care ar trebui să se gândească serios la creşterea eficienţei energetice.

lansarea-programului-eficienta-energetica-7720

Cum putem reduce costurile?

În continuare câteva măsuri eficiente pentru reduce costurile cu energia termică şi electrică, astfel încât să ne bucurăm de confort şi căldură fără ca bugetele noastre să fie afectate de valoarea facturilor (valabile şi în cazul persoanelor fizice şi în cazul companiilor):

1. Înlocuirea becurilor normale cu becuri ecologice care oferă acelaşi grad de iluminare. Totodată, prin folosirea acestora, cădura degajată este redusă şi implicit se reduce consumul de energie electrică utilizată de aparatele de aer condiţionat.

2. Monitorizarea permanentă a consumului de energie electrică la interior şi la exterior.

3. Instalarea unor senzori de prezenţă sau a unor temporizatoare, astfel încât să fie lumină numai atunci când sunt persoane în zonă sau iluminatul să fie întrerupt automat după trecerea unei anumite perioade.

4. Renegocierea contractelor cu furnizorii sau după caz, schimbarea furnizorului (în cazul marilor companii, clădirilor de birouri).

5. O soluţie alternativă ar fi instalarea de panouri solare pentru centrala termică.

6. Izolarea termică a pereţilor, a acoperişului, a ferestrelor şi a îmbinărilor ferestrelor cu garnituri autoadezive, asta însemnând o reducere cu până la 50% a costurilor de încălzire. În sezonul rece, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate reprezintă uneori mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură.

7. Ferestre energo-eficiente ce pot economisi până la 50% din energia termică pierdută prin ferestre. De asemenea, deschiderea ferestrelor pentru aerisire trebuie să se facă pentru scurt timp ca apoi să se poată încălzi rapid interiorul.

8. Realizarea instalaţiilor de încălzire cu personal autorizat şi numai după un calcul termic făcut în prealabil.

9. Să nu încălzim interioarele la temperaturi mai ridicate decât este nevoie. Totodată, instalaţia de aer condiţionat şi cea de încălzire nu ar trebui să funcţioneze în acelaşi timp, în acelaşi spaţiu.

10. Izolarea conductelor de agent termic pentru a minimaliza pierderile de căldură, cu precădere în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (subsoluri, garaje, etc.), pentru a minimaliza pierderile de căldură.

11. Verificarea radiatoarelor, caloriferelor (să nu fie acoperite de perdele sau alte obiecte) şi aerisirea caloriferelor de câte ori este necesar pentru a favoriza schimbul de căldură între sursă şi aerul ambiental.12. Setarea centralei termice la o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu fie necesară combinarea cu apă rece.

13. Este recomandat ca o dată pe an să se verifice filtrele de apă şi depunerile de calcar pe conducte, precum şi reglarea arzătoarelor pentru a se evita consumul de gaze.

14. Oprirea boilerelor pe gaz şi a flăcării acestora pe timpul verii pentru a evita risipa.

15. Folosirea de echipamente performante. Spre exemplu, înlocuirea sobelor sau a centralelor vechi neperformante cu centrale termice în condensaţie (randament aproximativ 98%), pentru a economisi energia până la 25% sau mai mult. Şi folosirea termostatelor de ambianţă, a robinetelor cu termostat pe calorifere, pentru o reducere cu până la 30% a costurilor de încălzire.

Pentru a creşte eficienţa energetică a imobilelor avem nevoie însă şi de ajutor din partea specialiştilor – auditorii energetici, care în urma efectuării unei investigaţii de certificare energetică, audit sau termografie în construcţii, vin cu soluţii.
logo_Avizez-300x251
S-o luăm pe indelete. În primul rând, ce este certificatul energetic?
Fie că dorim să cumpărăm un imobil sau să vindem unul, un certificat energetic este necesar, întrucât ne arată gradul de căldură şi implicit, de confort al imobilului respectiv. Certificatul energetic este obligatoriu începând din 19 iulie 2013, pentru orice vânzare, închiriere sau recepţie. Valabilitatea acestui act este de 10 ani, în cazul în care nu apar modificări majore ale imobilului (renovare cu izolare termică, schimbare tâmplărie exterioară, schimbare sistem de încălzire/răcire etc.).
Dacă suntem în ipostaza de cumpărători, este important să ştim cât de capabilă din punct de vedere energetic este imobilul pe care intenţionăm sa-l achiziţionăm şi dacă se impun lucrări de izolare. Iar dacă suntem vânzători, certificatul de energie ne poate ajuta să negociam mai bine sau să vindem mai repede, astfel încât să avem toate actele pregătite la timp pentru tranzacţie. Atenţie! Contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere care nu posedă un certificat energetic valabil sunt supuse nulităţii relative şi ar putea fi atacate în justiţie.
Aşa cum spuneam mai înainte, pentru elaborarea unui certificat energetic ne pot ajuta auditorii energetici. Compania Enermed Impex SRL Bucureşti este formată din auditori energetici dinamici, cu o vastă experienţă în domeniu. Folosind echipamentele de măsurare performante din dotare, aceştia reuşesc să ofere servicii de înaltă calitate la cele mai mici preţuri, într-un interval cuprins între 4-24h de la data vizitei, în funcţie de complexitatea imobilului analizat. Sunt atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice ca auditori energetici gradul I şi spre deosebire de auditorii energetici atestaţi gradul II, pot elabora un certificat energetic pentru orice construcţie pentru care prin lege se prevede acest lucru. Serviciile prestate de către specialiştii companiei sunt:
  • elaborare certificat energetic pentru toate tipurile de clădiri;
  • servicii de elaborare audit energetic;
  • termografie în construcţii.

Bloc nereabilitat

1

Bloc nereabilitat – termografie

2

Bloc reabilitat

3

Bloc reabilitat – termografie

4

De asemenea, auditorii pot elabora certificate energetice complexe care cuprind simulări numerice cu surse regenerabile: energie solară (sisteme termice solare sau fotovoltaice), energie eoliană, pompe de căldură, sisteme care utilizează biomasă, etc. Pentru acestea, compania dispune de programe de calcul de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora se pot face simulări dinamice (calcul orar), pentru a putea estima cât mai exact consumul energetic aferent fiecărui imobil certificat. Compania Enermed Impex SRL Bucureşti are în portofoliu câteva mii de certificate de performanţă energetică (certificate energetice) şi audituri energetice pentru: apartamente, locuinţe unifamiliale (case) pentru vânzare, închiriere, recepţie sau programul prima casă, hoteluri şi moteluri, hale industriale, şcoli, licee, grădiniţe, diverse blocuri de locuinţe, spaţii de birouri, spaţii comerciale, sala polivalentă, diferite case pasive energetic, farmacii şi spitale. Preţul unui certificat energetic şi al unui audit energetic variază în funcţie de tipul şi suprafaţa imobilului şi complexitatea acestuia. Mai multe detalii legate de preţ, procedura de lucru şi alte informaţii utile găsiţi pe www.avizez.ro. 
certificat-energetic1

 Deşi numărul clădirilor „verzi” din România este foarte mic, ca urmare a crizei economice, pe piaţă se înregistrează totuşi un interes sporit faţă de eficienţa energetică. Din ce în ce mai multe instituţii au început să dezvolte programe de reabilitare termică şi eficientizare energetică a clădirilor şi să construiască imobilele pe baza principiilor de sustenabilitate şi eficienţă energetică.

Dacă în centrele comerciale, interesul pentru reducerea costurilor a crescut, în cazul clădirilor de birouri abia acum se fac primii paşi. Nu vorbim cu adevărat de sisteme green implementate, însă proprietarii de astfel de clădiri, directorii, managerii au început să fie mai atenţi şi interesaţi de optimizarea consumului de energie. Probabil aţi observat că în majoritatea clădirilor de birouri există în prezent sisteme de aprindere pentru iluminat cu senzori sau temporizatoare. Nu doar criza este motivaţia, ci şi schimbarea mentalităţii, conştientizarea impactului asupra mediului, precum şi implementarea unor politici globale (de dezvoltare durabilă) pe plan local, în cazul corporaţiilor.

Şi pentru că tot am adus în discuţie “mentalitatea”, iată de ce nu se construiesc în România clădiri verzi: majoritatea constructorilor au impresia că investiţia într-o astfel de clădire este mult mai mare decât într-una standard, susţinând că aceasta este cu 30% mai mare faţă de o clădire obişnuită. În realitate, o clădire verde poate să coste cu până la 4%mai mult faţă de o clădire obişnuită, costurile investiţionale fiind amortizate rapid.

De asemenea, în cazul companiilor care se gândesc să adopte o politică green, trebuie menţionat faptul că, este greu de spus de cât timp are nevoie o companie pentru a deveni eficientă din punct de vedere energetic, pentru că totul depinde de mărimea companiei, domeniul de activitate şi aptitudinea de adaptare pentru a implementa schimbările.

Eficienţa energetică trebuie să fie un proces continuu, mai ales că tehnologia evoluează şi sunt necesare modernizări pentru a spori performanţa energetică, iar odată construită o clădire cu cele mai bune soluţii de eficienţă energetică, aceasta trebuie şi manageriată în acelaşi fel.

Beneficiile unei companii care şi-a optimizat consumul de energie sunt pe lângă reducerea costurilor fixe, confortul asigurat angajaţilor, şi avantajele unei imagini favorabile de companie responsabilă în ochii colaboratorilor şi pe piaţă.

Conştientizarea felului în care se consumă energia este o problemă de educare a populaţiei. În momentul în care se conştientizează felul în care se consumă resursele, nu mai e decât un pas până la eficientizarea acestora. Acesta este şi rolul auditorilor energetici de a transmite acest mesaj, chiar înaintea începerii efective a procesului de certificare energetică.

Resursele planetei ştim cu toţii că sunt limitate şi chiar dacă momentul critic pare o chestiune îndepărtată, trebuie să ne preocupe faptul că urmaşii noştri vor avea de suferit din cauza modului în care noi gestionăm astăzi resursele existente.

certificare energetica

 Articol înscris la SuperBlog 2015, proba nr. 6, sponsor Enermed Impex SRL – Avizez.ro.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s