Dincolo de aparenţe

Avem tendinţa de a judeca ceea ce nu cunoaştem şi de multe ori realizăm ne înşelăm în momentul în care ajungem -i cunoaştem mai bine pe ceilalţi. Curvă, prost, gras, urât, sărac, gay, handicapat… câteva din etichetele pe care oamenii şi le pun unul altuia, fără a se cunoaşte, începând cu copiii de la grădiniţă (care aşa aud şi învaţă” de la adulţi sau de la alţi copii care la rândul lor urmează exemplul adulţilor din viaţa lor), elevi şi până la adulţi în toată firea. Asta este societatea încare trăim, superficială, cu idei preconcepute şi preocupată de aspectul fizic, de aspectele materiale. 

rsz_1rsz_11831520_1183979154961266_471448646_o (2)
M-am lovit de superficialitatea şi prejudecăţile oamenilor încă din şcoala generală. Cunoaşteţi şi voi modul în care elevii se împart înbisericuţe“, iar dreptul de a intra într-o anumităbisericuţăţi-l câştigi dacă aderi la “religia” ei. Dacă te comporţi diferit sau ai alte interese, ţi se pun etichete, eşti ironizat, jignit. E uşor spui e tocilară fata care în pauze citeşte în loc iasă în curtea şcolii sau băiatul care are note mici la română e prost când lui poate îi place sportul. Sau -l faci fraier şi gay pe băiatul care nu joacă fotbal şi nu iese în bar cu băieţii la o bere după şcoală sau în pauze; curvă pe tipa care se îmbracă în fuste scurte şi iese în oraş cu băieţi. Sau spui e anti-social tipul care nu vorbeşte cu tine şi nu face parte din gaşca ta, deşi n-ai încercat niciodată  intri în vorbă cu el ca vezi cât de prietenos e.

Discriminarea în şcoli şi nu numai este de mai multe tipuri, criteriile după care oamenii pun etichete altor oamenii fiind: statutul social, rasa, religia şi sexul. De asemenea, aspectul fizic. Dacă aspectul fizic nu e plăcut, conform anumitor standarde de frumuseţe (subiective de altfel), eşti exclus din grup sau batjocorit.

Trebuie înţelegem suntem diferiţi şi acceptăm acest lucru. apreciam şi cunoaştem dincolo de aparenţe. Dacă am fi cu toţii la fel, lumea ar fi monotonă şi n-am mai avea ce învăţa unii de la alţii. Sufletul şi caracterul unui om îl descoperim dincolo de aparenţe; numai aşa ne putem regăsi unii pe alţii. Privind doar aparenţele, vedem doar o mică parte, iar cunoaşterea unui om este incompletă sau falsă.

Noi nu ne cunoaştem pe noi înşine, dar ne dăm experţi în cunoaşterea celorlalţi. Rumi zicea aşa: “Descoperăte pe tine însuţi şi atunci vei descoperi şi pe mine.” Dacă vom reuşi ne deschidem inimile şi descoperim înăuntrul nostru capacitatea de a privi mai profund, nu cu ochii minţii sau ochiul critic, vom fi mai apropiaţi unii de alţii, vom învăţa ce e empatia, compasiunea, acceptarea şi iubirea sinceră.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s