Mișcarea face bine la orice vârstă! Amintiri cu jocuri din copilărie

Copilăria este poate cel mai frumos capitol din viaţa noastră. Este acea perioadă lipsită de griji şi responsabilităţi cu care nu ne mai întâlnim niciodată, plină de poveşti şi visuri, inocenţă şi libertate fără limite, deşi depindem într-un fel de cei dragi nouă, de cei din familie. Este acea etapă din viaţa noastră de care ne vom aminti mereu cu drag şi cu zâmbetul pe buze. Dacă faci parte din generaţia crescută de bunici şi nu de bone, sigur vei spune cu mâna pe suflet că nimic nu poate fi mai frumos decât o vacanţă de vară petrecută la bunici. Poate chiar ai făcut primii paşi pe uliţa de la ţară. Sau dacă nu, sigur ai o cicatrice la un genunche pe care ţi l-ai julit alergând sau pedalând pe uliţa din sat. Poate şi acum păstrezi în bibliotecă cărţile din copilărie pe care ţi le punea în bagaj mama ca să citeşti în vacanţă la bunici (chiar dacă tu aveai alte planuri de vacanţă).
copilarie-pentru-totdeauna-t2 
Nu zic că la bloc nu era frumos. Îmi plăcea şi la bloc, acolo aveam mai mulţi prieteni, aveam jocurile noastre, ne distram grozav, dar la ţară parcă era altfel, era acolo ceva deosebit, ceva ce nu puteam găsi la oraş. O aveam pe bunica (din partea mamei) care-mi împlinea toate dorinţele mele de copil şi totul era perfect. Mereu ne răsfăţa pe mine şi pe soru-mea cu gogoşi (făcea un lighean plin cu gogoşi şi mâncam pe săturate), cozonaci, plăcinte, pâine pe ţăst şi alte preparate gustoase de care mi-e dor.
Bunica era o femeie simplă şi foarte muncitoare. Avea o grădină imensă de care se ocupa singură pentru că bunicul avea probleme de sănătate, avea vie, pomi fructiferi, muncea foarte mult. Pentru că nu ne lăsa niciodată s-o ajutăm, eu şi cu soru-mea începusem s-o copiem. Ne alesesem peticul nostru de pământ şi acolo plantam diverse: porumb, fasole,roşii, ardei. Bucurie mare când vedeam că răsare câte un vlăstar! Îmi amintesc cu drag de leagănul din curte făcut cu drag de tataie pentru noi, de “coliba” din curte pe care îl rugasem să ne-o facă şi unde ne ascundeam când ploua împreună cu pisicile şi câinii, de animalele din curte pe care le iubeam enorm şi cât de mult sufeream şi plângeam când era sacrificat un bun prieten. Dacă astăzi iubesc atât de mult natura şi animalele, se datorează faptului că mi-am petrecut o mare parte din vacanţe la ţară.
COPILARIA-O-FLOARE-RARA-wb
Copilăria de atunci era diferită de copilăria de azi. Atunci, lucrurile simple ne aduceau bucurii; astăzi, copiii petrec foarte mult timp în spaţii închise, în faţa calculatorului, se bucură când primesc gadget-uri sau când apare un joc, un film nou pe calculator şi mai puţin de timpul petrecut în natură sau la ţară. Nu zic că nu sunt fericiţi şi lipsiţi de griji, cu siguranţă părinţii încearcă pe cât posibil să le împlinească dorinţele, dar consider că joaca şi mişcarea în aer liber e mult mai sănătoasă, dezvoltă personalitatea şi imaginaţia fiecăruia şi nu există riscul pentru copii să devină introvertiţi.
Şi apoi, un picnic la ţară, în curte, pe munte, pe-un deal sau la câmpie, s-alergi desculţ în iarbă şi să-ţi împleteşti cununi de flori, e mult mai frumos ca un picnic în spatele blocului, cu zgomot de maşini, betoane şi aer poluat. Şi nici fructele şi legumele din magazin sau de la taraba din piaţă, nu sunt la fel de proaspete şi gustoase ca cele culese direct de la sursă, din grădina bunicii. Şi nici plimbările prin parc la oraş nu se compară cu o plimbare pe-nserat la ţară, în mijlocul naturii, cu aer curat, răcoare, miros de iarbă verde şi cântec relaxant de greieraşi şi păsărele.
Amintirile mele din copilarie sunt cu aventuri pe aleile din jurul blocului sau la ţară, căzături, julituri, vânătăi pe picioare şi coate zdrelite, cu jocuri pe care nu o să le uit niciodată şi multă multă veselie. Ne adunam toţi prietenii în faţa sau în spatele blocului şi ţipam cât puteam de tare. Ne jucam de dimineaţă până seara, mai ales în vacanţe, că uitam şi de mâncare şi de dormit.
sotron
Ca toate fetele, eram înnebunită după păpuşele. Mă jucam cu soru-mea “de-a mama şi de-a tata”, ba eram doctoriţe, ba eram coafeze şi fiecare avea păpuşile ei. Mi-aduc aminte şi acum scrisorile cu liste interminabile adresate lui Moş Crăciun sau lui Moş Nicolae, pe care mama le-a păstrat mult timp şi pe care le-am găsit odată (mare fiind) puse sus, pe un dulap. Îi rugam stăruitor să ne aducă pentru păpuşi, aragaz, crăticioare, maşină de spălat, pătuţ, dulăpior, cărucioare, trusă de doctor şi lista de dorinţe parcă nu se mai termina. Ne jucam foarte mult şi afară, elasticul, şotronul, săream coarda, dădeam concerte în faţa blocului. Băieţii, prietenii şi vecinii noştri, aveau alte jucării, normal, ca băieţii: pistoale, maşinuţe, soldăţei, dar ne jucam şi cu ei, “de-a hoţii şi vardiştii”, “raţele împuşcate”,  “de-a v-aţi ascunselea”, “ţară, ţară, vrem ostaşi”, “baba oarba”, “castelul”, “flori, fete, filme sau băieţi”, ne băteam cu apă, făceam campionate de badminton, fotbal, tenis, ne plimbam cu bicicletele şi multe altele.
Cu toată tehnologia pe care o au la dispoziţie azi copii, sper ca aceste jocuri ale copilăriei în aer liber, să nu se piardă în timp, pentru că ele încurajează activitatea fizică şi reprezintă prima formă de mişcare pe care un copil o poate experimenta înainte de descoperirea sportului. Iar mişcarea face bine. La orice vârstă!
Walk on bicycles

Sursa foto: qbebe.ro

Studiile ştiinţifice au demonstrat că mişcarea regulată poate preveni chiar o mulţime de boli şi reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare, atacurilor cerebrale, a diabetului şi a obezităţii, a cancerului de sân sau de colon. Orice tip de mişcare este benefică, dar specialiştii recomandă exerciţii aerobice, mers pe jos şi alergat (pentru intensificarea respiraţiei şi îmbunătăţirea funcţiei cardio-vasculare) combinate cu exerciţii de întindere musculară (stretching) pentru creşterea mobilităţii şi antrenamente de forţă, cu greutăţi, pentru tonifiere musculară. De asemenea, aceştia atrag atenţia asupra gravelor consecinţe ale sedentarismului specific vieţii moderne viciate, în care mişcarea în aer liber şi munca fizică au fost înlocuite cu tehnologia.

Sportul este mai mult decât mişcare, acesta trebuie să facă parte din viaţa fiecăruia, e un stil de viaţă, de aceea trebuie să înţelegem importanţa mişcării. Sportul nu doar ne menţine silueta, ci contribuie şi la starea noastră de bine şi de confort psihic, la evoluţia noastră personală, oferindu-ne un grad de autocontrol şi disciplină, ajutându-ne să ne depăşim limitele, devoltandu-ne anumite abilităţi precum stăpânirea de sinea, puterea de a acţiona, întărindu-ne voinţa şi contribuind la creşterea stimei faţă de sine, a încrederii în noi înşine şi a optimismului. Suntem mai energici, mai spontani cu ajutorul mişcărilor fizice. Mai organizaţi, mai motivaţi, mai sociabili. Sportul ne face mai fericiţi! Şi nu sunt doar vorbe. E demonstrat ştiinţific că activitatea fizică e responsabilă cu eliberarea unor hormoni ai fericirii, ai stării de bine (endorfinele), astfel că, sportul poate fi un antidot împotriva stresului, depresiei, anxietăţii şi un remediu perfect împotriva insomniei.

miscare

Sondajele arată că aproape trei sferturi din femei şi jumătate din bărbaţi nu fac mişcare în fiecare zi. Cu toate acestea, nu e niciodată prea târziu să ne apucăm să facem sport şi să beneficiem de efectele extraordinare ale acestuia. Nimic mai simplu să evităm efectele nedorite ale sedentarismului: alocăm câteva ore săptămânal exerciţiului fizic. Putem începe cu activităţi simple precum plimbarea (prelungită) animalului de companie, mers pe jos în pas vioi, alergare în jurul blocului, renunţarea la lift şi la scările rulante (şi chiar la maşină sau măcar s-o folosim mai puţin) şi urcarea scărilor pe jos, gimnastica de înviorare dimineaţa, genoflexiuni (de la 50 în sus, oriunde, oricând), dans pe muzica preferată, practicarea sportului preferat (fotbal, tenis, volei), mersul pe bicicletă sau cu rolele, abonarea la o sală de sport şi întreţinere sau dacă avem posibilitatea ne putem face acasă o mini sală de sport şi ne putem cumpăra aparate de fitness.

Şi pentru că mişcarea face bine, vă invit sâmbătă, 11 iulie, la Cea mai mare oră de sport, în Braşov, Piaţa Sfatului.

Miscarea-Face-Bine---Brasov---2015---POSTER-v7
S-au împlinit cinci ani de la startul campaniei Mişcarea face bine. Au fost patru ediţii de succes, în care ne-am bucurat împreună de cele mai mari ore de sport în aer liber, în Bucureşti, Braşov şi Constanţa. Sâmbătă, 11 iulie, în Piaţa Sfatului din Braşov vom petrece în mişcare 12 ore, de la 9 dimineaţa şi până la 9 seara, cu antrenori de fitness din ţară şi din străinătate ce vor întreţine atmosfera la “Cea mai mare oră de sport”.
Vom avea acces gratuit la multe activităţi şi clase sportive:
#Kangoo Jumps cu Ildiko Dosa
#Rebound AAS cu Dana Boros
#Khai Bo cu Adrian Borozan (Fitness Scandinavia)
#Functional Training cu Cristina Androne şi Ana Maria Guther (Fitness Scandinavia)
#Steel Combat cu Fernando Gorini
#Steel Tonic cu Fernando Gorini
#Zumba cu Marius Grancea şi Mihaela Opria
#Onekor cu MihaelaşiMarius
În paralel vom avea următoarele zone de sport, pe toată durata zilei:
– Boot Câmp România (Ultimate Workout) – exerciţii inspirate din antrenamentele de tip militar
– Real Ryder (20 de biciclete staţionare) – înscrieri la Marius Grancea
– Gravity (5 posturi de lucru): antrenamente pentru toate grupele musculare folosind aparate cu scripeţi
– TRX: antrenament suspendat, cu greutatea corpului (20 de posturi de lucru)
– Zona fotbal
Tot sâmbătă va avea loc şi cea de a II-a ediţie a Crosului Miscarea face bine.

Crosul-Miscare-Face-Bine---BRASOV---WEB-800x600

Crosul va avea startul şi finish-ul în Piaţa Sfatului şi în cadrul acestuia, participanţii vor trebui să parcurgă un traseu cu diferite obstacole. De fapt, vor fi două probe: cros simplu şi cros cu obstacole, dar ambele pe o distanţă de aproximativ 4 km.

Alergăm atât pentru sănătatea noastră, cât şi pentru copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni. Astfel, toate taxele de înscriere vor merge către aceşti copii prin intermediul Fundaţiei Telekom România. Inscrierile se fac online, în limita locurilor disponibile – 200 locuri în total la ambele probe.

Urmăriţi toate detaliile legate de Crosul de seară Mişcarea face bine şi pe pagina de facebook a evenimentului.

Următoarea „Cea mai mare oră de sport” se va desfășura pe 1 august la Mamaia, iar detalii despre ea veţi putea găsi pe www.miscareafacebine.ro.

O campanie marca Blogal Initiative & Mișcarea face bine

Surse foto: vistawallpapers.ro, reallove-r.blogspot.com, qbebe.ro

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s