Greenpeace a lansat proiectul „Energie verde pentru viitor curat” în Rovinari, Gorj

18
Greenpeace România a inaugurat pe 1 iulie panourile solare oferite școlii gimnaziale nr.1 din Rovinari, printr-un eveniment dedicat elevilor școlii și comunității locale.

Proiectul solar face parte din campania Greenpeace de a susține tranziția către un viitor energetic bazat pe resurse regenerabile, cu impact negativ redus asupra mediului, sănătății si economiei, care în același timp să sprijine lupta împotriva schimbărilor climatice.

1

Cele 40 de panouri solare instalate pe Școala Gimnazială nr.1 din Rovinari, a câte 250 W fiecare, vor asigura circa 25% din necesarul de consum al școlii. Instalația fotovoltaică de pe școală va putea furniza energie electrică și în sistemul național, după finalizarea procedurii de racordare la rețeaua de distribuție CEZ, procedură care este în derulare. Ulterior, școala va avea un contor bidirecțional care va permite conectarea la rețea.

Evenimentul a cuprins și o reuniune de prezentare a proiectului către reprezentanți ai primăriilor din localități învecinate, precum Padeș și Cătunele. De asemenea, participanților le-au fost prezentate perspectivele de finanțare pentru proiecte similare.

La momentul inaugurării a fost prezent primarul orașului Rovinari, Dorin Filip și Romeo Prunescu, directorul Școlii Gimnaziale nr.1 Rovinari.

Ne dorim ca investițiile în surse curate de energie și în reducerea consumului să devină un fenomen extins în întreaga țară, la toate nivelurile: de la echiparea gospodăriilor la cea a instituțiilor și companiilor. Cu cât aceste investiții vor prolifera mai mult, cu-atât ele vor fi mai accesibile și mai facil de implementat. Este important să arătăm că etapa de pionierat se apropie de final și că terenul pentru investiții la scară largă este deja pregătit”, a declarat Ionuț Cepraga, coordonatorul proiectului fotovoltaic derulat de Greenpeace.

DCIM121GOPRO

În paralel, voluntarii Greenpeace au susținut o prezentare deschisă pe teme de mediu, dedicată elevilor școlii beneficiare.

13

14

11

 Spre bucuria noastră, elevii de la Școala Gimnazială nr.1 din Rovinari, cu mic cu mare, au fost foarte deschiși și creativi și chiar dacă nu cunosc ei prea multe despre panourile solare, știu cât de important este să protejăm mediul. A.. și știau ca bateriile vechi pot fi reciclate și mai știau și de colectarea selectivă a deșeurilor. Ne-au zis să mai venim pe la ei și ne-au “certat” că n-am venit până acum la ei. Ne-au lăsat și niște mesaje drăguțe. 🙂

12

15

26

27

Pentru a trece la energie regenerabilă este nevoie de eforturi atât la nivel decizional înalt – strategii naționale, legislație, finanțări – cât și la nivel local si individual – implementarea de proiecte, realizarea concretă a tranziției.

Campania Greenpeace continuă prin oferirea potențialilor inițiatori de proiecte în domeniul energiei regenerabile și în cel al eficienței energetice, din mediul administrativ, dar și din mediul privat, a unei sinteze a surselor de finanțare disponibile în prezent și în viitorul apropiat, atât pentru mediul rural, cât și pentru cel urban.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s