România frumoasă: Delta Dunării – un veritabil muzeu al biodiversităţii

 Dintotdeauna mi-a plăcut geografia, mai ales cea a României. Adevărul e c-am şi avut profesori buni, cel puţin în şcoala generală, deşi era exigent şi un pic dur, profu’ de geogra era printre preferaţii mei şi învăţam cu plăcere. Iar la ore când ne vorbea, îmi venea să-mi iau rucsacul în spinare şi să pornesc la drum prin ţară. Cel mai mult şi cel mai mult mi-au plăcut Carpaţii şi Delta Dunării.

Despre Delta Dunării am aflat prima dată că este cel mai nou pământ românesc, cea mai nouă regiune de câmpie şi cea mai joasă, care se edifică continuu, sub ochii noştri. S-a format într-un fost golf marin datorită aluviunilor aduse de Dunăre şi depuse în mare, la această contribuind foarte mult şi curentul circular al Marii Negre care în Pleistocen, a creat sistemul de grinduri din Deltă: Letea, Caraorman, Sărăturile. Despre deltă am mai aflat printre multe altele, că este protejată la nivel mondial, fiind declarată rezervaţie a biosferei. Un adevărat muzeu al biodiversităţii pe care îmi doream să-l vizitez cât mai curând. Dar asta nu s-a întâmplat curând, ci câţiva ani buni mai târziu.

Când am mers la olimpiadă, faza judeţeană, unul din subiecte a fost Delta Dunării. Am luat atunci locul întâi pe judeţ şi am mers mai departe la olimpiada naţională de geografie. Aici surpriză: Delta Dunării din nou printre subiecte. Aş putea să vorbesc despre deltă mult şi bine, aş putea să scriu pagini întregi despre ea. Şi când mă gândesc că am văzut atât de puţin şi că am petrecut atât de puţin timp acolo…

Am ajuns pentru prima oară în deltă acum vreo 8 ani şi am stat doar un weekend. A fost frumos, foarte frumos! Dar scurt, din păcate. Aşa am programat atunci excursia, un weekend în Deltă, apoi fuga pe litoral, o săptămână. Dar ştiu că după acel sfârşit de săptămână minunat, mi-am zis că trebuie să revin aici, nu ştiu când… cândva… dar trebuie!
P1010101
P1010107
P1010095
P1000989
P1010063
 N-am apucat să facem plimbări pe Dunăre, pe braţ, să vedem fauna şi vegetaţia, dar ne-am bucurat din plin de liniştea de acolo, de “aerul” de deltă, de soare, ne-am răsfăţat lapiscină, ne-am relaxat, ne-am plimbat prin împrejurimi şi am mâncat bine, pentru că da, în deltă mâncarea este senzaţională!
P1010017
P1010014
P1010039
P1010006
P1010057
P1010058
P1010064
P1010071
P1010067

 Ne-am plimbat cu barca doar atunci când am traversat către şi dinspre insulă. Ne-am cazat la o pensiune situată în inima deltei, în localitatea Uzlina, pe braţul Sf. Gheorghe. Uzlina se află pe o superbă insulă de 7 km lungime şi 3 km lăţime.

Întinderi de apă, adieri de vânt, linişte şi o privelişte mirifică…

P1010108
P1010119
P1010003
P1000990

Acum 2 ani, am avut din nou ocazia să ajung în deltă, de data aceasta pe braţul Sulina, aşa că îmi mai rămâne braţul  Chilia. Şi vreau s-ajung desigur şi în Pădurea Letea.

Am ajuns în Tulcea pe la ora 11.00 şi am plecat cu vaporul spre Sulina 2 ore mai târziu. După o călătorie de 4 ore cu vaporul pe Dunăre, am ajuns în sfârşit în Sulina.
43
Am fost împreună cu o prietenă şi ne-am cazat chiar în oraşul Sulina, la o vilă cochetă cu o grădină frumoasă şi o privelişte superbă, mai mare dragul să te trezeşti dimineaţa şi să-ţi bei cafeaua pe terasă, în timp ce broscuţele îşi făceau cântarea de dimineaţă, păsările dansau în stoluri deasupra noastră, iar ochii ne erau încântaţi cu o privelişte de vis: întinderi de ape şi verde.
41
42
57
 Într-o dimineaţă, stând la cafea pe terasă, am fost martore ale unui magnific “dans” al pelicanilor. I-am privit minute-n şir învârtindu-se deasupra noastră, în mişcări sincron, parcă bine puse la punct dinainte, ca şi când ar fi avut un coregraf 🙂 , după care au coborât frumos, în şir, în deltă, către canale.
 Ne-am propus că în cele 5 zile pe care aveam să le petrecem în deltă, să vedem cât mai multe şi să avem cât mai multe activităţi: să vizităm oraşul, să ne plimbam pe faleză, în port, să vedem Farul Vechi şi alte obiective turistice, să mergem pe plaja din Sulina (care era la doar 1 km de locul unde eram cazate, aşa că am avut 2 în 1 – deltă şi mare 🙂 ), să vedem un răsărit şi un apus de soare, să ne plimbăm pe canale, să vedem de aproape pelicanii şi alte vietăţi, vegetaţia specifică, să ajungem în Golful Musura.
 În ciuda faptului că în Sulina totul este în paragină şi la tot pasul vezi ruine şi urme ale vechilor activităţi din perioada înfloritoare a oraşului (pe vremea comuniştilor), nouă ne-a plăcut Sulina, ne-a plăcut aerul vechi şi misterios al oraşului şi am făcut plimbări prin oraş şi pe faleză, în port.
Am vizitat şi Farul Vechi din Sulina unde am petrecut câteva ore bune în superba grădină a acestuia şi ne-am urcat sus în cupola farului unde am putut vedea panaorama oraşului.
Farul Vechi din Sulina a fost construit între anii 1869 – 1870 şi astăzi este muzeu. Are o înălţime de 17,34 metri şi o formă tronconică. Acesta găzduieşte cabinetul de lucru al lui Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart. La parterul farului se află o altă sală dedicată Comisiunii Europene a Dunării, organism internaţional constituit în urma Tratatului de la Paris din 30 martie 1856.

O scară metalică în formă de spirală conduce turiştii la cupola farului, treptele şi interiorul construcţiei fiind iluminate prin intermediul unor ferestre circulare.

Farul vechi din Sulina este un simbol al activităţii desfăşurate de către Comisia Europeană a Dunării ( precursoarea Uniunii Europene de astăzi ) în punctul cel mai estic al ţării.

 Într-o seară, când luam cina la unul din restaurantele din zonă, am asistat la un concert susţinut de nişte ruşi lipoveni. Foarte frumos!
Nu puteam să ratăm un apus de soare în Deltă sau un răsărit 🙂
52
53
 Am fost şi la plaja din Sulina, marea fiind foarte aproape de noi şi am rămas uimite de sălbăticia şi liniştea zonei. Se spune că plaja din Sulina are cel mai fin nisip din Europa.Plaja nu este amenajată, este un loc mai sălbatic, mai izolat, virgin încă (foarte puţini turişti am întâlnit).
În altă zi, ne-am plimbat cu barca pe canale şi am ajuns la Golful Musura. Excursia a durat vreo 4 ore şi am reuşit să vedem câte ceva în ciuda faptului că am mers cu o barcă cu motor şi de fiecare când ne apropiam de păsări, acestea zburau 😀 , astfel că nu prea apucam să facem fotografii. Am văzut fazani, găinuşe de baltă, egrete şi pelicani. 🙂
  Un adevărat colţ de paradis este Delta Dunării, un tărâm splendid al zburătoarelor şi al frumuseţilor vegetale. Peste 5.000 de specii de plante şi animale întâlnim aici, astfel că,din punct de vedere al biodiversităţii, Delta Dunării este a treia arie din lume, după Bariera de Corali din Australia şi Arhipelagul Galapagos, în Ecuador. Face parte din patrimoniul mondial al UNESCO din 1991 şi este un veritabil muzeu al biodiversităţii, cuprinzând 30 de tipuri de ecosisteme şi circa 5.380 de specii, dintre care 284 de specii sunt noi pentru România, iar alte 39 sunt noi pentru ştiinţă.
Printre cele mai interesante specii de animale sunt: vulturul codalb (anvergura aripilor sale ajungând la 2,5 metri), pelicanul creţ (anvergura aripilor sale atingând 3,2 m), pitulicea “Ochiul Boului” (cea mai mică pasăre de la noi din ţară, cu o greutate de doar 13 grame), Şarpele Rău (care are o lungime de 1,8 m), specie protejată la nivel european, ţestoasa de uscat şi ţestoasa de apă (cele mai longevive animale din Delta Dunării, care pot atinge vârsta de 120 de ani), capintorsul, o pasăre cu unul dintre cele mai curioase comportamente, care atunci când este ameninţat, scoate sunete asemănătoare cu cele ale unui şarpe şi îşi răsuceşte capul şi gâtul la 180 de grade, de aici îi vine şi numele, de altfel. Cel mai mare mamifer întâlnit în Deltă este mistreţul, care poate ajunge la o greutate de 200 kilograme, iar cel mai mic mamifer este chiţcanul. Cel mai mare fluture pe care-l puteam vedea în deltă este ochi de păun de noapte, care are o anvergură a aripilor de 18 centimetri.
Delta Dunării este şi cea mai bogată zona piscicolă din România. Se spune că cel mai mare peşte a fost pescuit la Sfântu Gheorghe în 1980 şi a fost un morun de 882 de kilograme. Peştele cu cea mai lungă migraţie identificat în Deltă este anghila, care străbate în şase luni 8.000 de kilometri până în Marea Sargaselor, unde se reproduce la o adâncime de 400 de metri, după care moare, iar puietul ajunge în Delta Dunării după 3-4 ani.
 În ceea ce priveşte plantele, printre curiozităţile care atrag atenţia, se numără  şi Noctiluca Miliaris. Pescarii din Sfântu Gheorghe şi cei din complexul Razim-Sinoe spun că înanumite perioade din an, dacă te scalzi noaptea în unele zone din Marea Neagră sau din complex, când ieşi din apă, corpul este fosforescent, fenomen denumit “lumânarea de mare”.

În Pădurea Caraorman, mai precis la Fântâna Vânătorilor, se întâlneşte cel mai bătrân stejar – Stejarul îngenuncheat – care are circa 400 de ani şi un diametru de 3,8 metri.

Insula Popina aflată în Delta Dunării, este singurul loc din România unde găsim lacustra Isophya dobrogensis.

flickr

 Ştiaţi că? (sau curiozităţi din Delta Dunării)

– Delta Dunării este singură deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei.
– În Delta Dunării întâlnim cea mai compactă suprafaţă de stufăriş de pe glob.
– Singurele păduri de nisip din România se află în deltă: Pădurea Letea şi Caraorman.
– În deltă cresc liane cu lungimi ce pot ajunge la 25 metri; de asemenea, se întâlnesc două plante carnivore: otrăţelul de baltă şi aldrovanda, specii de plante care şi-au dezvoltat capcane extrem de interesante pentru a prinde alte vieţuitoare.
– Suprafaţă Deltei creşte anual cu circa 40 de metri pătraţi.
– Densitatea populaţiei este de un locuitor la 30 de hectare, deci cea mai mică densitate a populaţiei din România.
– Oraşul Sulina din Delta Dunării este localitatea situată la cea mai joasă altitudine din ţară noastră.

canale

Delta Dunării este sit Natura 2000, alături de alte 14 situri în Bioregiunea Pontică, în România.

Clase de habitate: estuare, lagune, râuri, lacuri, mlaştini, turbării, pajişti naturale, stepe, culturi (teren arabil), păduri de foioase, stâncării, zone sărace în vegetaţie.

Delta Dunării, în comparaţie cu alte delte ale Europei şi chiar ale Terrei, a păstrat o biodiversitate mai ridicată, respectiv, un număr mare de specii dintr-o mare diversitate de unităţi sistematice, începând de la plantele inferioare (unicelulare) şi până la cele superioare (cormofite), de la animalele unicelulare (protozoare) şi până la vertebratele cele mai evoluate (mamifere). Numărul speciilor ce trăiesc pe acest teritoriu este cu siguranţă mai mare decât cel cunoscut în prezent, întrucât inventarele întreprinse în trecut şi după înfiinţarea RBDD nu au cuprins toate zonele, nici sub aspect sistematic şi nici teritorial.

Vulnerabilitate:

În ecosistemele dulcicole stagnante, flora microalgală şi macrofitică ce constituie producătorii primari, precum şi multe specii de protozoare, asigură continuitatea consumatorilor animali pentru foarte multe specii din verigile inferioare ale lanţului trofic.

În ecosistemele terestre rămase în regim natural, mult mai reduse în suprafaţă decât în trecut, lanţurile trofice au avut mai puţin de suferit decât în cele acvatice. O sursă de poluare o prezintă şi parcurile reci (cimitire de nave) de pe teritoriul Deltei Dunării, în care sunt cca.120 nave, aflate în punctele: Km107 de pe braţul Sfântu Gheorghe şi de pe Dunăre la milele 45. Circulaţia navelor provoacă modificări semnificative asupra malurilor canalelor prin fenomenele de sucţiune şi de val, precum şi producerea de zgomote şi vibraţii care afectează fauna, în special, în perioada de cuibărire şi hrănire.

Biodiversitatea trebuie protejată! Dacă dispare Biodiversitatea, există o mare probabilitate să pierdem bunuri din ecosistem (lemn şi combustibil, produse alimentare, textile etc) şi servicii ale ecosistemului (purificarea apei, purificarea aerului, protecţie împotriva inundaţiilor, controlul schimbării climatice etc.).

NATURA 2000 este o reţea europeană creată pentru a proteja natura şi biodiversitatea. Informaţi-vă despre reţeaua Natura 2000 ca să puteţi beneficia de oportunităţile pe care le oferă!

logo_infonatura2000

o

Advertisements

7 Comments Add yours

 1. Am avut si o delta la un subiect la o judeteana la geografie, dar sigur nu era din Romania :))

 2. Eu n-am fost decat la concursurile cu geografia Romaniei pentru ca asta mi-a placut cel mai mult si am studiat-o cu placere:)

 3. canel says:

  Excelent de bine documentat articolul! Ma bucur ca se incearca pe cat de mult posibil promovarea zonei.

  1. Multumesc pentru aprecieri!

 4. Am auzit foarte multe lucruri frumoase despre delta dunarii, niciodata nu am fost pe acolo dar vreau sa merg cat de rapid. O singura data am vazut cum arata delta din aer, o zona foarte frumoasa si multa verdeata.

 5. Am pregatit un traseu deosebit de frumos in Delta Dunarii! Pe langa manastirile si obiectivele turistice din Judetul Tulcea, ne vom plimba timp de 7 ore prin Delta Dunarii cu un vaporas special inchiriat pentru grupul nostru. Vom lua si o masa la un restaurant cu specific pescaresc. Ar trebui sa ne cunoastem mult mai bine tara noastra si frumusetile ei de nedescris! Veniti in Delta Dunarii cu noi! Constantin 0748145015 sau io_konstant@yahoo.com http://paginadefolos.blogspot.ro/2013/08/excursie-in-delta-dunarii-si-judetul.html

 6. Eurotrip says:

  Delta este o destinatie de poveste…La Gura Portitei intr-o parte poti intra in apa marii si rmari brostele testoase ce se plimba lenes prin nisipul fin iar in cealalata parte poti pescui linistit in delta dunarii…Nebunie!

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s