România frumoasă: Castelul Corvinilor, cea mai mare construcţie medievală civilă şi militară din România

România frumoasă » Castelul Corvinilor, cea mai mare construcție medievală civilă și militară din România
Am vizitat Castelul Corvinilor în trecere fiind prin Hunedoara, la întoarcere din Maramureş, de la bunicul meu. L-am vizitat în grabă, recunosc, mi-aş fi dorit să petrec mai mult timp acolo, pentru că sunt atâtea de văzut, de studiat, de admirat. Am rămas impresionată de măreţia şi frumuseţea acestui castel pe care sper să-l revăd cândva. Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XIV- lea, fiind cea mai impresionantă proprietate a lui Iancu de Hunedoara. Este unul din cele mai frumoase şi mai bine conservate castele din epoca medievală.Castelul a fost de-a lungul timpului nu doar un punct strategic, ci şi o locuinţă maiestuoasă în vremea lui Iancu, ilustrând măreţia familiei Hunedoreştilor. Este unic prin elementele sale de arhitectură civilă şi militară specifică sud-estului Europei secolului XV, prin inovaţiile pe plan militar, precum şi prin elementele de inspiraţie franceză prezente într-o perioadă şi într-un spaţiu dominate de regatul maghiar.

Castelul are o suprafaţă construită de 7.000 metri pătraţi, 42 de încăperi, două terase şi două poduri. Accesul în castel se face pe unul din poduri, un pod de lemn susţinut de 4 piloni masivi de piatră înfipţi în albia pârâului Zlaşti. De aici se ajunge cu uşurinţă la temniţa castelului, unde se pare că a fost închis şi Vlad Ţepeş, şi tot de aici se poate admira masivul Turn nou de poartă, la ieşirea căruia, pe partea stânga, se află Loggia Matia unde la etaj găsim singura pictură laică în frescă din perioada Renaşterii  şi Camera de Aur ce adăposteşte expoziţia “Obiecte din colecţiile Muzeului Castelului Corvinilor Hunedoara”.

În Camera de Aur se află pe un perete o uriaşă tapiserie la care au muncit din greu şi pe gratis ţesătoarele de la cooperativa „Drum Nou“ din Hunedoara. Tapiseria reprezintă o imagine de ansamblu a castelului şi urma să-i fie făcută cadou lui Nicolae Ceauşescu, după ultimul congres al partidului.

La primul nivel al Turnului nou se află Camera Domniţelor unde putem admira un superb mobilier în stil electric aparţinând secolului al XIX- lea. În continuare, trecând scara spirală, ajungem la Sala Dietei construită în stil gotic, iar la ieşire, scara din piatră duce la etajul Turnului Capistrano. La al doilea etaj al Palatului sudic, se află camerele folosite ca şi birouri pentru Administraţia minelor de fier din Munţii Poiana Ruscă, în secolul al XIX-lea.

Interesantă este şi fântâna din curte sau terasa de artilerie de unde se poate admira o frumoasă privelişte spre groapă urşilor, Palatul Nordic şi capela, dar şi Sala Cavalerilor care era odată sală de mese la ocazii festive sau sala de judecată şi întâlniri pentru nobili reprezentând unul dintre cele mai interesante spaţii laice din Transilvania în secolul a – lXV-lea.

“>P1000787 “>P1000786
“>P1000798 “>P1000827

“>P1000793 “>castelul corvinilor 2


Printre cei care au trecut pe la castel, se remarcă Gheorghe Doja şi Vlad Ţepeş (despre care am mai spus că a fost întemniţat aici). Gheorghe Doja, conducătorul Răscoalei de la 1514, a fost prins după ce ţăranii săi iobagi au fost învinşi de Ioan Zapolya, comandantul cetăţii din Timişoara şi până să fie dus la Timişoara, a fost închis în temniţa castelului. Iar Vlad Ţepeş a fost închis aici după ce a fost acuzat că ar fi trădat cauza creştină trimiţând scrisori sultanului. Se pare însă că acele scrisori ar fi fost falsificate de însuşi regele Matei Corvin.

În curtea interioară a castelului se află şi o biserică ortodoxă. Iancu a modificat biserica coborându-i tavanul, după perioada petrecută în Italia, când din motive politice a trecut la catolicism. Altarul a rămas însă la locul lui, orientat către răsărit ca la bisericile ortodoxe, neputând fi orientat spre nord-vest ca la bisercile catolice. Se spune că interiorul bisericii ar fi o copie în miniatură a Catedralei de la Amiens, unde se încoronau regii Franţei.

P1000816

 În perioada sa contemporană, castelul a găzduit mai multe producţii cinematografice renumite, ecranizări celebre ale unor momente importante din istoria noastră, a românilor (VladŢepeş, Mihai Viteazul, Alexandru Lăpuşneanu), dar şi din istoria universală (Jacqou le Croquat, Blood Rayne).

Castelul Corvinilor apare chiar şi în topul celor mai frumoase sau înspăimântătoare obiective turistice de pe continent.

Sunt mai multe legende care au în centrul lor Castelul Corvinilor şi familia Hunedoreştilor. Una dintre ele este şi Legenda corbului.

Blazonul familiei Corvinilor are inscripţionat un corb care ţine în cioc un inel de aur. Ce spune legenda?

Se zice că Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, şi al unei frumoase femei  din Ţară Haţegului, pe numele său Elisabeta. Pentru a o proteja de vorbele rele, regele îi da pe unul din vitejii săi, Voicu, să-i fie soţ şi-i dăruieşte şi un inel ca dar pentru copilul nenăscut, pentru a-l putea recunoaşte atunci când va fi mare şi va merge la curtea regală.

În timpul unei călătorii, la un popas pentru prânz al familiei lui Voicu, inelul rămâne din greşeală pe marginea ştergarului pe care fuseseră întinse merindele, iar un corb fermecat de strălucirea inelului, îl fură. Copilul Ioan de Hunedoara îl zăreşte, ia un arc şi trage cu săgeata în corb reuşind astfel să recupereze inelul. Mai târziu, mare fiind, Ioan ajunge la curtea regală şi povesteşte această întâmplare, iar regele hotărăşte ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc. Însuşi numele familiei provine din latinescul “Corvus” (corb). De altfel, corbul este o pasăre care simboliza în evul mediu înţelepciunea şi longevitatea.

P1000834

O altă legendă care se referă la fântâna din curtea castelului, spune că turcilor, luaţi ca prizonieri în urma bătăliilor câştigate de Iancu de Hunedoara, li s-a promis că, dacă sapă direct în piatră în curtea castelului şi dau de apă, vor fi eliberaţi. Turcii au săpat în piatră vreme de 10 ani şi au dat într-un final de apă, la o adâncime de 20-25 de metri, dar nu au fost eliberaţi cum fusese înţelegerea, ci au fost decapitaţi. Înaintea execuţiei, se spune că unul dintre prizonierii turci ar fi săpat în piatră următoarele cuvinte: “Apă aveţi, suflet nu!”. Dar legenda-i legendă şi adevărul se pare c-ar fi acesta: unul din turcii luaţi ca prizonieri, cu rang înalt, fiu de vizir, ar fi scris pe o piatră de lângă fântână că el împreună cu alţi doi prizonieri au săpat această fântână în timp ce erau prizonieri la ghiauri.

P1000785

Mai există şi povestea Turnului Capistrano…  Nu se ştie dacă Ioan de Capistrano a locuit acolo vreodată, dar aşa se numeşte. Turnul găzduieşte o cameră mică, rotundă, sărăcăcioasă, asemănătoare unei chilii, care a fost locuită, în acele vremuri, de capelanul castelului şi care era situată la nivelul plafonului Sălii Dietei. Legenda relatează că ultimul locatar al cămăruţei a fost surprins spionând tot ce se petrecea în Sala Dietei, printr-o gaură făcută chiar de el în zid. Călugărul spion a fost prins şi zidit într-o firidă săpată în zidul camerei gros de o jumătate de metru.

P1000791

Există şi o povestioară hilară despre bustul din bronz al lui Iancu de Hunedoara, din Sala Cavalerilor, care are o copie la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti. Multă vreme bustul a fost ţinut ascuns în beciuri pentru că unul dintre prim-secretarii de partid ai Hunedoarei a observat că are mustăţi de ungur. Acesta a cerut chiar să-i fie tăiate mustăţile cu bomfaierul ca să arate ca un român. În cele din urmă bustul a rămas întreg.
P1000822
P1000807
P1000805
Cum ajungem la Castelul Corvinilor?
Se poate ajunge uşor cu trenul sau cu maşina pe DE7 până în dreptul localităţii Santuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo pe DN 68B până în oraşul Hunedoara, unde indicatoarele ne poartă uşor către castel.Program:
Luni -> 09:00 – 15:00*Marţi-Duminică:
01 Nov – 29 Feb -> 09:00 – 16:00*
01 Mar – 30 Apr -> 09:00 – 17:00*
01 Mai – 31 Aug -> 09:00 – 18:00*
01 Sep – 31 Oct -> 09:00 – 17:00*
*ultima intrare se face cu 30 min înainte de ora închiderii.Contact:
Tel: +40 758 420 387
E-mail: castelulcorvinilor_hd@yahoo.ro

P1000833

P1000832

P1000827

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s