“Avocatul sârb” – povestea avocatului lui Radovan Karadzic, cel mai temut criminal de război din Balcani

Marko Sladojevic, avocatul care îl apără pe Radovan Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul războiului din Bosnia-Herţegovina (1992-1995), a fost prezent aseară la Bucureşti, în cadrul Festivalului de Film Documentar pentru Drepturile Oamenilor One World Romania. După ce am vizionat filmul lui Aleksander Nikolic în care Marko este personajul principal, acesta a răspuns întrebărillor pertinente ale publicului. Vă recomand să vedeţi filmul!

Filmul lui Aleksandr Nikolic documentează parte din munca şi dilemele lui Sladojevic din timpul perioadei în care acesta a fost avocatul unuia dintre cei mai faimoşi inculpaţi pentru crime de război de după Hitler şi Stalin. Un film despre o alegere, pe cât de simplă, pe atât de sfâşietoare între profesie şi umanitate, ce deschide un spaţiu de meditaţie despre ce înseamnă statul de drept, despre relaţia noastră personală cu istoria şi despre raportul dintre moralitate şi instituţiile justiţiei.

Sârb născut şi crescut în Belgrad, Marko a emigrat în Olanda după bombardamentele NATO de la sfârşitul anilor ’90, îndreptate împotriva oraşului său natal. Din adolescentul care demonstra în stradă împotriva lui Milosevic, Karadzic, Mladic şi a tuturor celorlalţi lideri politici şi militari sârbi pe care îi considera responsabili pentru războaiele civile din fosta Iugoslavie, a devenit avocatul de drept penal internaţional care îl apără pe Karadjic împotriva zecilor de acuzaţii de genocid şi alte crime de război prestate în timpul conflictului din Bosnia.

one-world-romania-2015-the-serbian-lawyer
Destrămarea Uniunii Sovietice a avut numeroase implicaţii socio-politice, devastatoare chiar, cum au fost cele din Iugoslavia. Începând cu anul 1990, ţara s-a divizat în republici, ajungându-se la tensiuni etnice intense. Cele mai multe crime au avut loc în Bosnia. Liderul Armatei Republicii Sârbe, generalul Ratko Mladic, a ordonat executarea a mii de musulmani sârbi şi bosniaci sub pretextul unei “epurări etnice” în zonă. Peste 20.000 de persoane au căzut victime, iar atrocităţile (decapitări, incendieri, violuri) care s-au petrecut acolo, sub conducerea lui Mladic, au îngrozit o lume întreagă.

213
Radovan Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia a fost arestat la 21 iulie 2008, după 13 ani de fugă şi îndelungă căutare şi acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia-Herţegovina. În centrul actului de acuzare este Masacrul din Srebreniţa, unde peste 7.000 de tineri şi bărbaţi musulmani au fost executaţi în iulie 1995, dar şi atacurile, bombardamentele asupra Sarajevo, care au ucis 10.000 de civili în patru ani de război.

Radovan Karadzic dorea împreună cu aliatul său, fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, să formeze “Serbia Mare” în care să includă peste 60% din teritoriul Bosniei. (Slobodan Miloşevici a murit în 2006 în timpul procesului de la Haga, deschis patru ani mai devreme. ) Fost preşedinte al autoproclamatei republici sârbe din Bosnia-Herţegovina şi comandant suprem al armatei, Karadzic spune că “nu a planificat, nu a incitat la comiterea, sau ordonat, sprijinit şi încurajat” crimele pentru care este acuzat, ci marile puteri au fost cele care au pus la cale războiul din Bosnia pentru a-şi îndeplini obiectivele imperialiste. Acesta se află în detenţie la Scheveningen, lângă Haga şi a depus peste 250 de moţiuni, cerând amânarea procesului sau solicitând comunităţii internaţionale documente confidenţiale despre livrările de arme către inamicii săi. De asemena, Radovan Karadzici afirmă că beneficiază de un acord de imunitate încheiat în 1996 cu negociatorul american Richard Holbrooke, artizanul Acordurilor de la Dayton care au pus capăt războiului din Bosnia, în schimbul retragerii sale din viaţa publică.

radovan

Revin acum la filmul lui Aleksandr Nikolic.

Marko, avocatul sârb, nu este naţionalist, este un tânăr idealist care crede cu tărie într-un principiu de drept simplu: oricine are dreptul la apărare şi orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilităţii sale. Prin natura meseriei lui, Marko este bântuit de reflexul de a pune semnul întrebării după orice propoziţie, spusă sau auzită, inclusiv în relaţia cu soţia lui. Acesta ascultă toate părţile implicate, studiază toate documentele disponibile, pentru a formula fraze bazate pe exclusiv pe dovezi, pentru a arunca în aer vagul acuzaţiilor generale şi pentru a construi acuzaţii precise pentru fapte clare comise împotriva unor victime particulare. Emoţiile victimelor lui Karadžić, presiunile foarte reale şi publice ale cazului, munca lui Marko încep să se răsfrângă şi asupra vieţii lui private (la un moment dat se desparte de soţia lui).

The Serbian Lawyer a rulat ieri la Muzeul Ţăranului Român şi azi de la ora 12.00 la Universitatea Româno-Americană şi-l mai puteţi vedea tot azi, de la ora 18.00 la Cinema Elvire Popesco. Este singurul titlu prezentat în cadrul secţiunii Justiţie.

Documentarul a fost „adoptat” de LiderJust.

PREMII ŞI FESTIVALURI:

2015 – ZagrebDOX,Croaţia2015 – One World Prague, Republica Cehă

2014 – Jihlava International Documentary Film Festival, Republica Cehă

2014 – IDFA, Olanda, Best First Appearance Award.

avocatul_sarb

.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s