Maidanul – simbol al exprimării libere în spaţiul public

Acum câteva zile, un medic cu care am avut o discuţie să zic, mai aprigă, îşi exprima nemulţumirea faţă de sistem, faţă de legi, faţă de mai multe… şi-mi spunea că noi, românii suntem un popor laş şi că ne merităm soarta. L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: pentru că nu ieşim în stradă, pentru că nu ne manifestăm, pentru că nu ne exprimăm nemulţumirile, pentru că nu facem nimic… Şi asta cam aşa e…

Cu părere de rău spun că în general, cei mai mulţi dintre români au o calitate subdezvoltată, dacă nu inexistentă. Se numeşte spirit civic. Îl alte ţări este esenţial, la noi aproape că lipseşte… Cei mai mulţi dintre noi românii, ne ocupăm cu datu’ cu părerea şi critica, suntem indiferenţi şi comozi şi cam atât… fiecare cu treaba lui, invidie multă, răutate.

spiritcivic

Vrem schimbare? Vrem o ţară ca-n afară? Dar unde-i spiritul civic în primul rând?? Mulţi zic că vor să plece în străinătate pentru o viaţă mai bună. Eu nu vreau să plec din ţară sau cel puţin nu pentru mult timp. Am înţeles că schimbarea începe cu mine şi atunci am început să iau atitudine.

Acţiuni, decizii mici ale oamenilor, dar în masă, pot avea efect global. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi, nu doar clasa politică trebuie schimbată. Să fii un simplu spectator, observator din spatele unui calculator sau din fotoliul confortabil de acasă şi să-ţi dai cu părerea, să tipi că eşti de dreapta sau de stânga şi că vrei schimbare e egal cu ZERO, nu schimbă nimic. De ce suntem răutăcioşi, egoişti, comozi, indiferenţi, leneşi? Schimbă-te pe tine, române! Mai lasă ranchiună, nu te mai uita în curtea vecinului, nu mai fi nepăsător, nu mai fi egoist, ajută cât poţi şi când poţi, nu mai aştepta să-ţi pice totul din cer, treci la treabă, fă ceva, ieşi în stradă şi spune-ţi nemulţumirile, luptă pentru drepturile tale, fă-te auzit, dacă vrei schimbare… !

Nu vreau să dau lecţii de spirit civic, sper că nu le-aţi perceput aşa, dar asta e REALITATEA !

Când au fost protestele pentru Roşia Montană şi anti gaze de şist, mulţi au spus că “de ce n-a ieşit lumea în stradă pentru pensii şi salarii, atunci când au fost tăiate”. Văd că unii au o bubă – salariile şi pensiile. Eh, eu am mai multe bube. Şi îi întreb eu pe ei, cei nemulţumiţi de salarii şi pensii, ce au făcut atunci când au fost tăiate şi de atunci încoace? Au luat atitudine, au ieşit în stradă să-şi exprime drepturile?

Şi când am spus că “eu am mai multe bube”, m-am referit la mai multe aspecte/situaţii/lucruri (nu doar la pensii şi salarii), începând cu nesimţirea cu care se aruncă un pet pe stradă, indiferenţa cu care priveşti o femeie abuzată pe stradă sau un om tâlhărit în autobuz , scârba cu care te uiţi la un om întins pe asfalt crezând că e beat sau drogat, nepăsarea şi răceala cu care priveşti un animal în agonie pe stradă şi până la ura, şicanele care sunt mereu pe stradă între şoferi, biciclişti şi pietoni, complicitatea noastră în acest sistem bolnav acceptând şi dând mită la rândul nostru sau închizând ochii la fapte nedrepte, întorcând spatele în mai multe situaţii şi faptul că nu suntem uniţi, solidari pentru o cauză sau mai multe. Despre asta era vorba. Nu doar de salarii şi pensii… Ştiu, sunt o idealistă, mi s-a mai spus asta.

De-a lungul timpului am ieşit de mai multe ori pe maidan pentru a protesta liber împotriva deciziilor politice pe care doresc să le sancţionez pentru că e dreptul meu fundamental de a gândi şi de a mă exprimă. M-am implicat în campania de salvare a Roşiei Montane şi până să aibă loc protestele de amploare din toamna anului 2013, am ieşit de mai multe ori în stradă. Toamna românească cum a fost numită toamna anului 2013 când zeci de mii de oameni au mărşăluit pe străzi împotriva proiectului minier, a gazelor de şist şi a eutanasierii în masă a animalelor fără stăpân, m-a adus din nou pe maidan. Protestele au continuat până-n primăvara anului următor, dar eram din ce în ce mai puţini pe maidan. Şi doar o mână de oameni care ia atitudine mereu, nu mai e credibilă la un moment dat. Dacă numai Bucureştiul, Clujul, Timişoara iau atitudine şi restul doarme şi se uită la televizor şi apoi se vaită, nu facem nimic. Şi-apoi, de cele mai multe ori, la televizor nu vedem nimic pentru că nu se vrea. Minciună, manipulare şi dezinformare. Avem acces la internet, ne putem informa şi altfel, putem citi presa independentă sau vedem care e realitatea ieşind în stradă, să nu ne mai lăsăm manipulaţi.

Foto proteste anti gaze de şist şi împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

3

5

4

2

6

Ce s-a întâmplat ulterior protestelor, faptul că proiectul minier de la Roşia Montană nu a fost demarat, iar Chevron s-a retras din România, arată că noi cetăţenii am avut într-adevăr un cuvânt de spus şi că politicienii încep în sfârşit să ţină cont de părerea şi dorinţele oamenilor de rând. Sper să nu mă înşel şi să nu fie doar manevre politice… Dar om trăi şi om vedea… (Apropo, în ţările dezvoltate, cetăţenii sunt consultaţi, sunt invitaţi la discuţii, se face referendum, când e vorba de probleme legate de mediu şi nu numai.)

În această perioadă, termenul „maidan” a devenit un simbol al exprimării libere, în spaţiul public, a opţiunilor politice ale cetăţenilor. Maidanul nu mai înseamnă doar o periferie lăsată la voia întâmplării, ci mai ales un spaţiu public în care oamenii se adună să vorbească despre problemele lor şi să fie împreună. Eu voi continua să ies pe maidan ori de câte ori va fi necesar, pentru natură, pentru dreptul la o viaţă într-un mediu mai curat, mai puţin poluat, pentru apărarea drepturilor animalelor sau împotriva discriminării de orice fel: pe criterii etnice, rasiale, de gen.

1

În 2015, la a opta ediţie One World România, festival de film documentar dedicat drepturilor oamenilor, ne strângem pe “kino-maidan”. One World România devine acea intersecţie unde oamenii se întâlnesc cu cinema-ul documentar, iar ideile scapă din ţarcul noţiunilor de-a gata. O piaţă în care domneşte empatia pentru celălalt şi libertatea de a fi noi înşine. Programul de filme şi evenimente conexe ne deschide ochii spre maidanele de pe 5 continente. Vom vedea documentare nominalizate la premiile Oscar 2015, filme dintre cele mai surprinzătoare ca tratare şi noi producţii realizate de autori originari din România. Documentariştii şi camerele lor sunt prezenţi pe toate maidanele lumii, fie că sunt asfaltate, pline de sânge şi praf, sau virtuale.

one-world-blogal-initiative

Kino-maidanul este împărţit în mai multe secţiuni tematice, care reflectă ce se întâmplă azi prin lume: o secţiune despre “golanii” care revendică democraţia acolo unde această pare să se erodeze, una despre capitalismul dezlănţuit în ţări care n-au scăpat de dictatură, o alta despre războaiele omului cu natură, precum şi o secţie de “traumatologie”, despre rănile istoriei recente. Şi în premieră, un grupaj african, care desenează o hartă a acestui continent încă prea puţin cunoscut la noi. Pe maidane, tinerii sunt actori principali; acestora le sunt propuse programe speciale: proiecţiile pentru liceeni, juriul festivalului, dar şi filme dedicate trecerii delicate de la adolescenţă la maturitate.

Ca-n fiecare an, zic “prezent” la festival. Evenimentele care mi-au atras atentis şi la care vreau să particip sunt: “Produse Domestice” (un performance care porneşte dela experienţele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicaţiile muncii domestice plătite şi neplătite şi despre adevăratul preţ al muncii domestice instigând împotriva sexualizării acesteia), “Panel: Euromaidan – ce urmează?” (un documentar despre lunga iarnă petrecută în Maidan şi protestele ucranienilor împotriva guvernului pro-rus), “Africa Rising”, “Performance: The Institute of Change” (Institutul Schimbării are o tradiţie de peste 25 de ani în domeniul operaţiilor de schimbare de sex în România,activând non-stop pe acest profil şi reuşind în aceste timpuri să-şi debarbarizeze metoda schimbându-şi uşor caracterul), “Marele circuit al demolatorilor de istorie” (un traseu istoric de corupţie şi demolatori).

descărcare

Veniţi şi voi pe kino-maidan!

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s