Haideţi să mărgelim! Sfaturi, tehnici de mărgelit şi de unde procurăm materia primă şi uneltele necesare.

colier-albastru

Bijuteriile înseamnă artă, stil, eleganţă, istorie… Acestea sunt adevărate izvoare istorice, cu ajutorul cărora s-au descifrat trepte ale dezvoltării umane, s-a aflat modul de viaţă al multor civilizaţii şi s-au scris pagini de istorie. Bijuteriile au fost folosite în trecut nu doar ca elemente ce acopereau corpul, dar şi ca obiecte de cult menite să protejeze de spiritele rele sau ca obiecte religioase mistice. Au rămas totuşi, un simbol al frumuseţii şi s-au transformat chiar în veritabile “opere de artă de purtat”.

Este bine cunoscută slăbiciunea femeilor pentru bijuterii. O femeie petrece în medie un an din viaţă gândindu-se cu ce să se îmbrace şi ce să poarte ca accesorii sau bijuterii.

Bijuteriile trebuie să placă, să acompanieze şi de ce nu, să impresioneze, dar… în primul rând, acestea sunt nişte accesorii care întregesc o ţinută.

De-a lungul vremii, gusturile şi stilurile s-au schimbat, dar dragostea noastră pentru aceste obiecte preţioase şi strălucitoare nu s-a diminuat. De cele mai multe ori, trecând peste faptul că sunt scumpe, valoroase, vechi, făcute de renumite case de creaţie sau nu neapărat, homemade, bijuteriile ajung să capete pentru noi o valoare sentimentală nepreţuită, care devine mai presus decât valoarea lor materială şi care ne determina să le purtăm continuu. Bijuteriile ne schimbă starea de spirit, ne definesc stilul, iar viaţa fără ele ar fi lipsită de farmec.

cercei-roz

Bijuteriile nu trebuie să lipsească de la nicio ţinută de-a noastră, pentru că ele sunt esenţa feminităţii. Există femeie pe lumea asta căreia să nu-i placă bijuteriile? Nu cred… Suntem îndrăgostite până peste cap de ele, bijuteriile ne-au fermecat dintotdeauna pe noi, femeile. De cele mai multe ori, ne asortăm personalitatea cu ceea ce purtăm la gât sau la mână. Ne place să ne răsfăţăm cu lucruşoare feminine şi cochete şi avem grijă să fie cele mai frumoase şi cele mai potrivite pentru noi. Bijuteriile trebuie să ne încânte şi pe noi dar şi pe cei din jurul nostru, ele trebuie să se evidenţieze prin formă şi culoare. Nu trebuie neapărat să fie bijuterii scumpe, ci doar să satisfacă simţul estetic şi să se asorteze ţinutelor noastre.

În prezent, la nivel mondial, oamenii cheltuie milioane de dolari pe bijuterii, femeile fiind cele care cumpără cel mai mult astfel de accesorii, e şi normal.

bratari-aventurin

Ador bijuteriile, îmi place să cumpăr şi am o veritabilă colecţie acasă. Dar nu obişnuiesc să cheltuiesc averi… îmi plac bijuteriile homemade, cele fanteziste, cu mărgele şi pietre semipreţioase. Bijuteriile îmi definesc ţinuta, de aceea ocupă primele locuri când vine vorba de cumpărături. De fapt, am o obsesie pentru bijuterii, în special pentru cercei.

Am anumite perioade când îmi cumpăr genţi.. fără  număr, apoi m-apucă febra pantofilor şi am perioade când alerg după haine. Când m-apucă nebunia cu bijuteriile, nu mai mai opresc 😀 . Home-made, vintage, cu floricele, cu animăluţe, de argint, cu pietricele, să fie cât mai multe şi mai ales cercei! Multe din ele nici nu le-am purtat vreodată, dar nu contează, să fie acolo, că cine ştie când am nevoie de ele.

Cred că v-am mai spus asta…  că sunt o mare fană a bijuteriilor handmade şi că a fost o vreme când mă bătea gândul să m-apuc să confecţionez bijuterii. Însă stau prost cu timpul şi nici nu cred că am talentul şi îndemânarea necesară. Poate în timpul liber, de amuzament, să experimentez ceva nou şi să-mi fac pentru mine şi prieteni, aşa da. Prima mea tentativă de a confecţiona bijuterii a fost acum 2 sau 3 săptămâni, când am primit cadou un voucher la GemSale, magazin online pentru cei care creează bijuterii handmade şi nu numai.

GemSale comercializează mărgele online (mărgele sticlă, perle, mărgele lemn, mărgele pietre semipretoase, mărgele metalice), accesorii bijuterii (baze inele, tortiţe cercei, accesorii mărgele, baze pandantive), pastă FIMO (fimo soft, fimo professional, doll art, fimo effect, fimo kids) şi accesorii FIMO (seturi fimo, matriţe silicon, unelte modelaj, liquid fimo). De asemenea, cadouri de bijuterii din pietre semipreţioase şi bijuterii din piatră naturală, având o gamă largă de pietre semipreţioase: agat, ametist, amazonit, aventurin, carneol, cuarţ roz, cristal de stâncă, epidot, fluorit, hematit, howlit, jad, jasp, lapis lazuli, lavă, malachit, obsidian, ochi de tigru, opal, perle naturale.

Mi-a fost destul de greu să mă hotărăsc ce să-mi iau şi într-un final am ales FIMO, pentru că mi se par foarte drăguţe, funny, îndrăzneţe, originale, bijuteriile şi accesoriile din fimo. Mi-am luat 5 pacheţele de fimo (soft şi effect) de culori diferite, accesorii pentru bijuterii (zale, agăţătoare cercei, inele, şnur), lipici şi mi-a mai rămas şi de o pereche de cercei ochi de păun şi un ceas frumos :-). Cei de la GemSale au fost foarte profi şi prompţi, mi-au livrat comanda rapid după ce m-au sunat în prealabil şi am verificat împreună comanda.

fimo

Într-o duminică am invitat o prietenă pe la mine şi ne-am apucat de meşterit. La început ni s-a părut greu, dar apoi a început să ne placă. Am făcut pandative, broşe, cercei, inele. Ăsta a fost rezultatul a 6 ore de muncă 😀

7

La câteva zile mai târziu, am mai făcut câteva minunăţii ca să pot umple o tavă de cuptor, am înfipt accesoriile (zalele, agăţătoarele, etc) şi le-am băgat la cuptor.

6

Produsele în stare finală:

Colier Chihuahua

5

4

Inel buburuză

3

Broşe pe alese

2

1

Au avut chiar succes pe facebook şi câteva prietene şi-au exprimat dorinţa de a le avea. Aşa că am de gând să mai fac o producţie în serie :-). În curând voi scrie un articol cu câteva sfaturi, trucuri pe care le-am învăţat singură modelând fimo.

Şi mai intenţionez să experimentez margelitul şi confecţionarea de bijuterii cu pietre semipreţioase. Aşa că, am început să mă documentez serios şi vreau să împărtăşesc cu voi ce am învăţat. Voi reveni desigur cu un alt articol în momentul în care voi lucra practic la astfel de bijuterii.

Sunt convinsă că şi vouă v-a trecut asta prin minte, să confecţionaţi bijuterii, dar la fel ca şi mine, v-aţi gândit că n-aveţi timp, talentul necesar sau nu ştiţi cum să începeţi, ce vă trebuie sau unde găsiţi materie primă. Cu materia prima am lămurit-o. Vă recomand magazinul online GemSale, prin prisma experienţei mele cu acesta. Aici găsiţi absolut orice ce va trebuie că să v-apucaţi de confecţionat bijuterii. Au şi preţuri bune şi sunt foarte profi, amabili şi prompţi, v-am mai spus.

gemsalero-1399103752

Începutul e mai greu, dar cu câteva sfaturi, veţi reuşi. Şi vă mai spun ceva: satisfacţia şi bucuria că ai creat o bijuterie pentru tine sau pentru cineva apropiat, e imensă.

În primul rând, înarmaţi-vă cu multă răbdare şi nu cedaţi atunci când ceva nu vă iese din prima sau rezultatul nu e tocmai cel dorit. Ca în orice activitate pe care o experimentezi pentru prima dată, exersarea e calea spre perfecţiune.

Apoi, trebuie să ştiţi că există mai multe metode de confecţionare a bijuteriilor şi mai multe tehnici de execuţie. Cele mai folosite sunt metoda Beading şi metoda Weaving.

Metoda Beading este folosită de majoritatea începătorilor şi presupune înşirarea mărgelelor pe o aţă, sârmă flexibilă sau o sârmă cu memorie. Pentru unele tipuri de sârme e nevoie de ace speciale, asemănătoare celor de cusut, diferite ca mărime şi formă. Ar mai fi necesare nişte sisteme de închidere şi accesorii de legătură (conectoare).

1

2

Metoda Weaving-ului cu mărgele se poate face fie cu ac şi fir special de înşirat, fie cu un mic război de ţesut, obţinându-se obiecte de tip bandă sau panglică.

În cazul weaving-ului, există 6 tehnici de aplicare: tehnică peyote (rezultă ceva foarte apropiat de imaginea tip covor), tehnică raw-right angle weave (se obţine o ţesătură în unghi drept şi rezultă o reţea dantelată), tehnica herringbone (os de hering), brick stitch (care constă în îmbinarea mărgelelor astfel încât să arate ca nişte  “cărămizi” unele peste celalalte), tehnica netting (reţea) şi tehnica square stitch (care implică o împletire complexă a mărgelelor).

peyote

peyote

raw right angle wave

raw right

herringbone

herringbone

brickstitch

bricksticth

netting

netting

Ca să v-apucaţi de treabă aveţi nevoie, pe lângă materia primă şi de unelte de bună calitate pentru mărgelit: cleşti, pile, foarfece, pistol de lipit, desfăcător de zale, cutter, pensetă, mosor, ace de lărgit gaura, ace de înşirat mărgelele.

cleşti diferite forme

set-clesti-margelit

Cutter

cutter-mic

pensetă

forfecut-rapid

mosor

mosor

ace înşirat

ace insirat

ace găurit

ace largit gaura

desfăcător zale

inel-desfacut-zale

Toate aceste unelte sunt disponibile la GemSale! De asemenea, toate tipurile de mărgeluţe şi mărgele online ieftine din: pietre semipreţioase, metal, lemn, rhinestone, sticlă, swarowsky, nisip, hematit, perle, fimo, porţelan, ceramice, cloisonne, lut etc. Unele mărgele pot fi confecţionate handmade (din hârtie, din sârmă, din pastă polimerică, unele mărgele din sticlă), altele pot fi produse industrial (cum sunt cele din sticlă, din lemn, din metal etc) iar altele sunt naturale (din semipreţioase, din perle, coral, os, chihlimbar şi alte materiale organice). Unele mărgele se pot prezenta prin mari diversităţi precum cele din sticlă; astfel, se pot regăsi sub diverse forme, modele, modalităţi de producţie: mărgele din sticlă normală, mărgele din sticlă de calitate (saucristale: de bohemia, ceheşti sau Cehia, millefiori, Swarovsky, rhinestone sau ştrasuri etc). Mărgelele handmade sunt reprezentate, cel mai adesea, din materiale uşor de prelucrat: hârtie, os, lemn, sârmă, dar mai ales din pastă polimerică deoarece este uşor de procurat în diverse culori şi se poate modela cu uşurinţă. Cel mai adesea, se foloseşte pastă polimerică fimo pentru confecţionat mărgele handmade.

margele-acrilice margele-fimo margele-lemn

margele-metalice margele-nisip margele-pietre-semipretioase

margele-rhinestone margele-sticla

Mărgelitul are o istorie care datează din cele mai vechi timpuri, încă din antichitate, când podoabele erau confecţionate din pietre, coji, oase de animale, plante  şi erau purtate fie pentru înfrumuseţare, fie ca obiecte religioase sau cu puteri supranaturale. Mai târziu, când oamenii au descoperit uneltele, tehnicile de confecţionare a podoabelor s-au îmbunătăţit şi creaţiile au început să fie din ce în ce mai variate. Au început să folosească lutul, făceau mărgele din lut pe care le colorau cu diverşi pigmenţi; mărgele din sticlă şi un pic mai târziu, pietrele preţioase şi semipreţioase pe care le combinau cu aur, argint, cupru. Treptat treptat, mărgelele au devenit din ce în ce mai căutate şi s-a dezvoltat o adevărată industrie cum este cea din prezent.

Iată şi un tutorial cu tehnici de mărgelit:

Dacă vă plac bijuteriile din materiale naturale şi vreţi să v-apucaţi să confecţionaţi, dar consideraţi că sunt prea scumpe pentru buzunarul vostru, ei bine, va înşelaţi, bijuteriile din pietre semipreţioase nu sunt costisitoare şi cu toate acestea, sunt unicate prin coloristică, prin jocul lor de nuanţe, prin desenele structurale superbe şi vă vor completa strălucirea. De asemenea, se mai spune că au un efect energizant asupra organismului.

Brăţară jad verde (disponibilă la GemSale)

bratari-jad-verde

Încă din vremuri străvechi, pietrele preţioase şi semipreţioase au stârnit interesul oamenilor. Romanii, grecii şi bizantinii erau mari admiratori ai acestora. Datorită aspectului lor deosebit şi proprietăţilor remarcabile, pietrele preţioase şi semipreţioase erau folosite fie ca obiecte de cult, fie ca podoabe. Dincolo de estetica deosebită, cu siguranţă aceste pietre au vibraţii speciale, iar noi oamenii suntem atraşi de ele, le căutăm şi le folosim pentru înfrumuseţarea bijuteriilor sau le transformăm în talismane.

Bijuteriile nu doar înfrumuseţează şi dezvăluie un anumit statut social, ele ne reprezintă, reflectă personalitatea noastră şi ne dau o stare de bine. O bijuterie fie ea şi cea mai scumpă, cea mai sofisticată, dacă nu aduce bucurie în sufletul purtătorului, atunci rămâne un simplu obiect, un accesoriu banal. Tocmai de aceea ne plac bijuteriile cu pietre preţioase şi semipreţioase, pentru calităţile şi proprietăţile lor deosebite, pentru că ne încântă privirea şi ne bucură sufletul. Iar paleta largă de culori permite posesorului să le asorteze foarte uşor cu ţinuta. Totodată, alegerea unei bijuterii din pietre preţioase sau semipreţioase devine foarte interesantă atunci când se face în funcţie de zodie.:)

Iubitorilor şi creatorilor de bijuterii frumoase, realizate din perle şi pietre semipreţioase, le recomand magazinul GemSale, unde pot găsi materia prima şi uneltele necesare.

Confecţionarea acestor bjuterii este într-adevăr migăloasă şi poate dura câteva ore bune pentru o singură creaţie. Înşirarea pietrelor, montarea distanţierelor necesită răbdare şi migală.

Iată ce pietre semipreţioase putem găsi la GemSale: agat, ametist, amazonit, aventurin, carneol, cuarţ roz, cristal de stâncă, epidot, fluorit, hematit, howlit, jad, jasp, lapis lazuli, lavă, malachit, obsidian, ochi de tigru, opal, perle naturale.

perle piatra-coral piatra-cuart

piatra-jad piatra-onix piatra-turcoaz

piatra-turmalina piatra-agat piatra-citrin

Încă un tutorial despre confecţionare bijuterii cu mărgele şi pietre semipreţioase:

Ei bine, teoria, ca teoria, dar practică ne omoară!

Confecţionarea bijuteriilor poate fi o activitate relaxantă, plăcută, creativă, dar şi o modalitate de a câştiga bani. O poţi face în timpul liber, acasă, după serviciu. Fie că vă veţi apuca de mărgelit din plăcere sau curiozitate, fie pentru a începe o afacere handmade, sper că acest articol v-a fost de folos şi vă doresc succes şi inspiraţie :-).

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s