Maşinile de cusut Brother ideale în lumea handmade-ului

Bunicii din partea mamei au fost amândoi croitori. Lucrau la fabrica de confecţii din oraş şi făceau şi acasă costume la comandă. Tataie chiar era un croitor cunoscut în oraş. Cât a trăit el însă şi cât a fost mamaia în putere şi cu vederea mai bună, copil fiind, n-am prea fost curioasă să învăţ şi eu croitorie, aveam alte preocupări: cărţile, şcoala. Iar în generală, deşi am avut ore de lucru manual şi ne învăţau să croşetăm, să tricotăm, să folosim maşina de cusut, nici acolo nu m-am arătat interesată. Dacă ne dădeau teme pentru acasă, o puneam pe mamaie sau pe mama să mi le facă şi oricum doamna profesoară de lucru manual îmi punea 10, dar avea grijă să-mi scoată ochii: “Lazăr, îţi dau 10 ca să nu-ţi stric media (se uita în catalog la notele de la celelalte materii), că altfel nu sunt mulţumită de tine. Păi nea Ioniţă (adică tataie, că îl cunoştea) ce costume făcea odată… şi tu?”

Acum, copil mare fiind şi înnebunită după handmade, regret că n-am învăţat la momentul potrivit. Maşina de cusut a lu’ tataie e şi acum la ţară, dar ca piesă de muzeu, pentru că n-o mai foloseşte nimeni şi cred că ar trebui recondiţionată ca să funcţioneze.

Tot umblând pe la târgurile de handmade, mereu îmi iau câte o gentuţă, câte-un tricou sau alte haine, accesorii, bijuterii handmade. Îmi plac foarte mult cele pictate manual şi chiar mă gândeam că aş putea face şi eu, aş avea câteva idei. Mai vorbeam şi cu o prietenă care şi ea şi-ar dori să facă şi ar avea şi habar de croitorie, tricotat, croşetat. Dar n-avem maşină de cusut… Prima noastră tentativă de handmade a fost un atelier de fimo. Am achiziţionat eu nişte pastă polimerică fimo, agăţătoare, zale, inele şi ne-am întâlnit într-o duminică să facem bijuterii din fimo. Am făcut cercei, broşe, inele şi pandative. Pentru prima dată, zic eu că rezultatele au fost destul de bune, ba chiar au avut succes pe facebook creaţiile noastre.

4

Din vorbă-n vorbă, am ajuns iar la maşina de cusut… Dacă am avea una, oare ce am fi în stare să facem? Pentru început am zis că am putea face nişte gentuţe pictate manual, cu pisicuţe, cu floricele şi alte minuni. Sau nişte rochiţe simple de vară… nişte fustiţe, cu broderii şi cusături decorative. De asemenea, s-o folosim la modificat de haine, scurtat/strâmtat pantaloni, fuste. Dar pentru a ne pune ideile în practică, ne trebuie o maşină de cusut. Şi mai trebuie să învăţăm şi să coasem… Prietena mea a zis că mai ştie câte ceva, dar eu… eu sunt tufă. Şi mai e o problemă: Ce maşină de cusut să luăm? Ce marcă? Ce tip? Ce caracteristici să aibă?

Şi pentru că era o ceaţă densă în capul nostru, am demarat cercetările şi am început să “colindăm” magazinele online  şi să apelăm la google care le ştie pe toate, să ne dea şi nouă nişte sfaturi. Am aflat că în primul rând trebuie să stabilim ce vrem să facă maşină de cusut pentru noi, adică ce fel de cusături (broderii, zig-zag-uri, butoniere) şi pentru ce tip de textile (subţiri, grose, piele, etc.). Am mai aflat că putem cumpăra pe parcurs numeroase accesorii, mai exact picioruşe ajutătoare pentru diverse cusături.

Studiind piaţa online şi văzând care sunt preţurile, am zis să stabilim şi bugetul pe care-l putem aloca acestei achiziţii. Şi am observat că Singer şi Brother sunt mărcile cele mai căutate şi cele care au cele mai multe recomandări. Ne-am oprit însă la Brother.

Gama de produse Brother cuprinde atât maşini de cusut pentru amatori, cât şi pentru profesionişti. Ca nişte amatoare şi tinere talente ce suntem, ne-am gândit noi că ne-am putea iniţia în arta cusutului şi croitului cu o maşină simplă, uşoară, fiabilă, de calitate, cum este Brother BN37:

BN37

Maşina de cusut Brother BN37 (cod nou RH137) este un model performant de maşină de cusut electro-mecanică, ce execută 37 tipuri de cusături utilitare şi decorative, butonieră automată într-un pas. Are funcţiuni de reglare atât a lungimii pasului cât şi a lăţimii cusăturii, încărcarea facilă a suveicii orizontale cu “quick-set bobbin” şi sistem de introducere rapidă a aţei în ac.

Ce cusături poate face maşina?

 • Cusătură dreaptă (pentru cusăturile la vedere şi pentru coaserea materialelor uşoare)
 • Cusătură în zig-zag (pentru crearea butonierelor şi a cusăturilor decorative)
 • Cusătură de tiv invizibilă (pentru a coase marginea unei lucrări, cum ar fi tivul unei perechi de pantaloni, astfel încât cusătura să nu fie vizibilă)
 • Cusătură de tiv scoică (pentru a realiza cusătura picot, cu aspect de dantelă pe marginea materialelor subţiri)
 • Cusătură elastică (pentru peticire, coaserea elasticului sau unirea materialelor )
 • Cusătură cu acţiune dublă (pentru unirea a două bucăţi de material)
 • Cusătură de închidere (pentru a uni două bucăţi de material lăsând un spaţiu între marginile acestora)
 • Cusătură de surfilare (făcută pe marginea materialului pentru ca aceasta să nu se destrame sau poate fi folosită pentru îmbinarea a două materiale elastice)
 • Cusătură pană (folosită că şi cusătură decorativă)
 • Cusătură triplă elastică în zig-zag (pentru materialele elastice groase)
 • Cusătură decorativă
 • Crearea butonierelor
 • Coaserea nasturilor
 • Inserţia fermoarului
 • Încreţire
 • Aplice
Totodată, şi Brother BQ17  ni s-a părut potrivită pentru nevoile noastre (tivuri, mici ajustări), mai ales că e uşor de operat şi poate fi transportată cu uşurinţă. Şi este şi ieftină.

bq17-1BQ17 (cod nou XN1700 / RL417) este o maşină de cusut de ultimă generaţie cu suveică orizontală şi sistem “quick-set bobbin”, permiţând o utilizare mai facilă. Execută 17 tipuri de cusături utilitare şi decorative, butonieră în 4 paşi şi are iluminare cu LED. Este convertibilă la braţ liber, lăţimea cusăturii este prestabilită (max. 5mm), pasul cusăturii este prestabilit (max. 4mm).

Cusăturile maşinii:

– Cusătură dreaptă
– Cusătură în zig-zag
– Cusătură de tiv invizibilă
– Cusătură de tiv scoică
– Cusătură elastică
– Cusătură cu acţiune dublă
– Cusătură decorativă
– Coaserea butonierelor
– Coaserea nasturilor
– Inserţia fermoarului
– Încreţire
– Aplice

Am văzut mai multe modele de maşini de cusut pe MarketOnline.ro, Magazin de electrocasnice.Însă pentru persoanele cu experienţă în arta cusutului, care aleg să facă o investiţie de durată, recomand o maşină de cusut cu o gamă largă de funcţii şi tipuri de cusături, cum este Brother Innov-is 55.

brotherinnov-is-551Noul model de maşină de cusut computerizată Brother Innov-is 55 execută 135 de tipuri de cusături ce includ 10 tipuri de butoniere, inclusiv alfabetul complet (55 de litere majuscule, cifre şi semne de punctuaţie), 35 de cusături utilitare, 45 de cusături ornamentale. Beneficiaţi de un sistem avansat de înfirare a acului, lăţimea cusăturii este reglabilă (0 – 7mm) şi pasul cusăturii este reglabil (0 – 5mm). De semenea, beneficiaţi de: buton de reglare a tensiunii firului, buton pentru pornire/oprire rapidă, buton pentrupoziţia acului sus/jos, buton pentru controlul vitezei de coasere, buton pentru coasere înapoi, buton pentru anularea transportului.

Vezi aici mai multe modele de maşini de cusut. Iar dacă nu eşti hotărât sau ai nevoie de un sfat, cei de la MarketOnline.ro te vor ajuta să faci cea mai bună alegere, ţinând cont de cerinţele tale şi oferindu-ţi explicaţiile necesare dacă ai nevoie. Astfel, alegerea unei maşini de cusut nu ţi se va mai părea o sarcină grea şi descurajatoare.

O maşină de cusut poate fi o investiţie rentabilă dacă alegem una care să se potrivească cu necesităţile noastre. Este ideală pentru creatorii de handmade, ne uşurează muncă şi ne pune în practică ideile şi proiectele.

De abia aştept să-mi cumpăr o maşină de cusut drăgălaşă şi vrednică şi s-o aud cum toarce ca o pisicuţă când o pun în funcţiune!

cusut2

 Articol înscris la Spring SuperBlog 2015, proba nr.1.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s