8 martie – Ziua Internaţională a Femeii

ghiocel

 A venit primăvara! Anotimpul renaşterii, al minunilor… şi ce dor mi-era! Martie deschide drum de primăvară, şterge norii cenuşii de pe cer şi ne-aduce odată cu vremea frumoasă, prilej de bucurie şi sărbătoare.

Îmi place să văd în luna mărţişorului, femei frumoase pe stradă, zâmbitoare, vesele, fericite şi bărbaţi cu buchete de flori în mână şi cadouri, un pic emoţionaţi şi precipitati 🙂 . Luna martie e luna femeii. Şi “pentru că la începutul tuturor lucrurilor măreţe se află o femeie”, luna această celebrăm femeia.

femeia

Noi femeile, cu toată sensibilitatea şi vulnerabilitatea noastră suntem cele mai puternice fiinţe de pe pământ, pentru că suntem frumoase, inteligente şi întotdeauna găsim soluţii la orice problemă, chiar şi în situaţii aparent imposibile (chiar dacă plângem în hohote la filme siropoase şi suferim câteodată mai mult decât trebuie), pentru că suntem responsabile şi răbdătoare, pentru că suntem capabile să facem în 24 de ore ceea un bărbat face în 2-3 zile), pentru că suntem iubite, soţii, cele mai bune prietene, mame, pentru că avem grijă de bărbaţi şi de copii, pentru că pregătim mâncare delicioasă şi putem face faţă tuturor treburilor dure şi murdare.

ziua-femeii-8martie

Luna martie şi iubirea merg mână-n mână, iar pe 8 Martie, sărbătorim nu numai Ziua Femeii, ci şi Ziua Mamei.

Mama… cea mai bună prietenă a noastră, întâia profesoară, medicul şi psihologul nostru, protectoarea noastră, fiinţa care ne oferă iubire, înţelegere, sprijin, necondiţionat. O mai supărăm noi câteodată, n-o ascultăm, dar ea e alături de noi mereu, la bine şi la greu.

“Dumnezeu nu a putut fi pretutindeni, aşa că a creat mamele!”

Mamelor, vă iubim pentru că existaţi, pentru tot ce faceţi pentru noi, pentru că ne oferiţi dragostea voastră necondiţionat şi tot ce e mai bun pe lume, pentru că sunteţi alături de noi, pentru că ne-aţi dat viaţă, pentru că ne acceptaţi aşa cum suntem, cu calităţi şi defecte.

Mamelor, vă dedic această melodie:

Pentru mine ziua de 8 Martie are şi o altă conotaţie. Este Ziua Mamei, este ziua în care femeia este venerată, dar este şi Ziua Drepturilor Femeii. 8 Martie nu este doar un motiv de bucurie pentru doamne şi domnişoare care primesc flori, cadouri cu această ocazie; are o altă semnificaţie de fapt şi poate puţini dintre noi ştiu că această zi marchează în realitate o comemorare. În urmă cu mai bine de-un secol, la o fabrică de textile din New York a izbucnit un incendiu în care şi-au pierdut viaţa mai multe femei muncitoare. Ulterior, angajatele fabricii au declanşat un protest nemulţumite fiind de condiţiile de muncă, acesta fiind punctul de plecare pentru stabilirea datei de 8 martie că fiind “Ziua Internaţională a Femeii”. La Internaţională Socialistă din Copenhaga (anul 1910), s-a hotărât ca o zi pe an să fie dedicată sărbătoririi femeii muncitoare la nivel internaţional, urmând că în 1977, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite să decidă ca această zi să fie 8 martie.

Dacă la noi în România şi în ţările baltice, 8 Martie este Ziua Mamei, zi în care copiii dăruiesc flori, mărţişoare şi cadouri mamelor, iar bărbaţii oferă flori femeilor din viaţa lor în semn de apreciere, recunoştiinţă şi iubire, în Europa Occidentală, această zi semnifică victoria femeii moderne în lupta pentru emancipare şi cu acest prilej, în fiecare an, sunt organizate reuniuni în care se pune accent pe afirmarea drepturilor femeilor, a sănătăţii şi siguranţei acestora la locul de muncă.

Întâi de toate, la nivel internaţional, 8 Martie este Ziua Femeilor Militante, ziua în care celebrăm acele femei care au luptat pentru noi femeile şi datorită cărora astăzi avem drept de vot, dreptul de a alege, dreptul la educaţie, asistenţă medicală, dreptul la proprietate, la divorţ etc.

egalitate-360x270

Şi pentru sunt o feministă convinsă şi pledez pentru drepturile femeilor şi egalitatea între femei şi bărbaţi, vrea se recadreze semnificaţia acestei sărbători şi  revină la pledoaria originală. De altfel, aceasta este tendinţa la nivel global, chiar dacă astăzi realitatea e alta, iar poziţia femeii în societatea modernă s-a schimbat semnificativ. Dreptul la libertate al femeilor este un drept câştigatÎnsă emanciparea femeii nu este finalizată, lupta pentru egalitate între sexe continuă şi în zilele noastre, pentru discriminarea continuă existe şi sunt încă societăţi în care femeile suportă tratamente inumane, umilitoare.

Indiferent de vârstă, de poziţia pe care o ocupă, femeile trebuie respire libertate acasă, la locul de muncă şi oriunde altundeva; trebuie fie respectate şi niciun bărbat n-are dreptul îngrădească aceste lucruri şi facă abuz de putere. Avem dreptul la viaţa pe care ne-o dorim şi la independenţă.

La mulţi ani tuturor femeilor din lume, tuturor mamelor, bunicilor, prietenelor mele! O primăvară minunată doresc!

Închei acest articol cu o poezie frumoasă a lui Adrian Paunescu, pe care o dedic tuturor femeilor:

FEMEIE EŞTI

Aşa e mama, şi a fost bunica
Aşa suntem femei între femei
Fără nimic
Şi nu însemnăm nimica
Doar nişte ele, ce-i slujesc pe ei
Suntem veriga firului de aţă
Din fiecare lanţ făcut din doi
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi.
Ei neglijenţi pe cît sunt ele calme
Şi încurcând, ce le limpezesc
Ei – numai tălpi şi ele – numai palme
Acesta e destinul femeiesc
În fond ce fac femeile în lume?
Nimic măreţ, nimic impunător
Schimbându-şi după ei şi drum, şi nume,
Pun lucrurile doar la locul lor.
Cu atâţia paşi cât au făcut prin casă
Şi pentru care nici o plată cer
De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă
Ar fi ajuns şi dincolo de cer.
Ei fac ce fac, şi tot ce fac se vede
Când strică ei-repară ele tot,
De aceea, nimeni nu le crede
Când calm îmbătrânesc şi nu mai pot.
Aşa e mama şi a fost bunica,
Aşa şi eu la rândul meu voi fi.
Ce fac în fond femeile-nimica
Decât curat, şi uneori copii.

femeia21

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s