Idei de aperitive şi deserturi simple de Mărţişor

Vine, vine primăvara! Se aşterne-n toată ţară… şi trebuie s-o sărbătorim cum se cuvine, aşa că vă propun câteva idei de aperitive şi deserturi primăvăratice. Sunt simplu de făcut şi rapide unele, mai ales aperitivele.

Lalele comestibile

Aveţi nevoie de roşii lunguieţe, foi de ceapă verde sau praz, cremă de brânză şi verdeaţă.
Tăiaţi roşiile ca să semene cu lalelele şi umpleţi-le cu crema de brânză amestecată cu verdeaţă. Apoi aşezaţi-le pe un platou împreună cu foile de praz. Vezi foto.

1
Buburuze

Le-am făcut din roşii cherry, măsline negre, un pic de cremă de brânză pentru decor.

10Sau puteţi face nişte tartine pe care le ungeti cu ce vrei, apoi aşezaţi buburuzele pe ele.

1112
Fluturaşi

Feliile de pâine se taie pe din două şi se rumenesc la cuptor (dacă vreţi). Apoi se aşează invers, cu partea dreapta în lateral (vezi foto). Se ung cu ce vreţi voi (eu le-am uns cu humus şi crema de brânză). Şi se ornează cu ce aveţi la îndemână (măsline, castraveţi muraţi, roşii, etc).

13
14

Şi acum deserturile: prăjitură Mărţişor şi 2 feluri de fursecuri mărţişoare.

Prăjitură Mărţişor

Pentru blat aveţi nevoie de: 8 albuşuri, 8 linguri de făină, 8 linguri de apă, 8 linguri de zahăr, 1 praf de copt, 1 plic praf de budincă de cocos, o lingură nucă de cocos.

Crema: 2 budinci de căpşuni, 750 ml lapte, 150 gr. unt, 200 gr. zahăr.

Decor: 2 pliculeţe tort jelee roşu, creioane de decor de la Dr. Oetker.

Blatul l-am făcut aşa: Am bătut albuşurile împreună cu apa şi zahărul până s-a topit zahărul. Se adaugă nuca de cocos, budinca şi făina amestecată cu praful de copt. Seamestecă uşor totul.

Se aşează aluatul într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se coace la foc mic 30 de minute (depinde de cuptor).

Pentru cremă se prepară budincile de căpşuni conform instrucţiunilor, dar în 750 ml lapte şi după ce s-au răcit se amestecă cu untul mixat cu zahărul.

Crema se aşează pe blat şi se ornează apoi cu jeleu.Trebuie avut un pic de grijă cu jeleul pentru că alunecă. Nu mi-a ieşit însă roşu intens…

Prăjitura se lasă la rece câteva ore şi apoi se taie şi se decorează cu creioanele Dr. Oetker. Eu am făcut nişte ghiocei şi fundiţe.

978
P.S: M-am inspirat de aici: http://laverainbucatarie.blogspot.ro/2012/03/prajitura-martisor.html

Fursecuri cu lămâie

Ingrediente: 1 ou, 125 gr. unt. 200 gr făină, un praf de copt, coajă de lămâie rasă, esenţă de lămâie, 4 linguri zahăr pudră,  un pliculeţ de zahăr vanilat, creioanele cu glazură colorată de la Dr. Oetker.

Unutul se mixează cu zahărul pudră, se adaugă oul apoi, esenţa şi coaja de lămâie, făină amestecată cu praful de copt şi se frământă bine. Se lasă 30 de minute la frigider, după care se întinde o foaie pe masă presărată cu făină şi se decupează aluatul cu diverse forme: floricele, ciupercuţe, fluturaşi.

Se aşează formele într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt şi se lasă 20 de minute să se coacă.

Se ornează cu creioanele Dr. Oetker.

65

Fursecuri mărţişoare

Ingrediente: 200 gr unt, 1 ou, 125 gr. zahăr pudră, un pliculeţ zahăr vanilat, 400 gr. făină, un praf de copt, un praf de sare, colorant alimentar roşu.

Untul se mixează cu zahărul pudră şi cu zahărul vanilat, se adaugă oul, un praf de sare şi făina amestecată cu praful de copt. Se frământă bine, apoi se-mparte aluatul în 2. Într-una din părţi se pune colorant roşu şi se frământă bine. Se formează 2 bile, una albă, una roşie, care se învelesc în folie alimentară şi se lasă la frigider câteva ore sau peste noapte.

După aceea, se rup bucăţele din bile şi se formează alte bile micuţe, roşii şi albe (vezi foto). Se întind pe rând câte o biluţă roşie şi una albă, sub formă de bastonaşe şi se împletesc. Se unesc capetele în formă de brăţară.

3
Se pun mărţişoarele într-o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt şi se lasă 10 minute maxim la cuptor, la 150 de grade.

4

O primăvară minunată vă doresc!2

Advertisements

2 thoughts on “Idei de aperitive şi deserturi simple de Mărţişor

  1. Pingback: Alte reţete în ton cu primăvara: Tort de dovlecei şi Prăjitură “Floricele pe câmpii” | Chestiuni Serioase

  2. Pingback: Mărţişoare comestibile | Chestiuni Serioase

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s