Delicii mexicane: Guacamole şi cremă de roşii. Şi unde mănânci Guacamole ca-n Mexic

3

Dacă e să spun despre mâncare că e pasională, explozivă, expansivă, atunci cu siguranţă cea mexicană este cea căreia îi pot atribui aceste calităţi. Având o istorie lungă, cu rădăcini precolumbiene, gastronomia mexicană este o combinaţie fascinantă între bucătăria mayaşă şi aztecă asupra cărora şi-au lăsat influenţa aromele spaniole, asiatice şi africane. Cele mai folosite ingrediente în meniul zilnic al mexicanilor sunt: avocado, porumbul, ardeii, fasolea şi roşiile.

O delicatesă mexicană autentică care mie-mi place foarte mult şi pe care o pregătesc destul de des pentru că se face rapid şi e şi foarte foarte gustoasă, este Guacamole, un sos cremos din avocado. Istoria guacamole este una foarte lungă şi îşi are începuturile pe vremea aztecilor. Aztecii numeau acest preparat ahuaca-mulli care în traducere înseamnă sos de avocado. Ingredientul de bază este avocado, foarte bogat de altfel, în vitamine, minerale şi alţi nutrienţi importanţi (fibre, potasiu,vitamina E şi acid folic), recomandat în diete pentru că ajută la menţinerea greutăţii sub control şi scade nivelul colesterolului. Proprietăţile sale determină organismul să absoarbă mai mulţi nutrienţi precum luteina şi alfa, beta carotenul şi are un rol foarte important în prevenirea cancerului. De asemenea, protejează vederea şi reglează activitatea inimii.

avocado

sursa foto: http://www.authoritynutrition.com

În mod tradiţional, mexicanii prepară guacamole pisând avocado într-un mojar sculptat din rocă vulcanică. Ulterior s-au adăugat şi alte ingrediente precum roşiile, ceapa, chilli, suc de lime, iaurt şi diverse condimente. Este foarte important ca avocado să fie bine copt. În Mexic, acest preparat este atât de popular încât are şi o zi naţională.

Eu sunt o mare fană avocado şi am observat că sunt mai multe soiuri de avocado, cu gusturi diferite chiar, unele sunt mai verzi, altele mov spre negru, unele mai lunguieţe, altele mai rotunde. Există însă un soi de avocado care m-a cucerit, are un gust nemaipomenit şi pe care nu-l pot confunda. Este vorba de avocado Hass. Din păcate, nu-l găsesc tot timpul prin magazine.

Putem servi guacamole ca aperitiv la orice masă şi aşa cum am mai spus se prepară rapid, în maxim 10 minute. Seamănă un pic cu salata de vinete. Eu îl fac într-un blender, dar nu e musai s-aveţi blender sau robot de bucătărie, la fel ca şi la salata de vinete. Iată reţeta mea de guacamole:

Aveţi nevoie de 2 avocado, o ceapă, o roşie, suc de lime după gust, chilli, pătrunjel opţional, sare după gust.

Desfaceţi avocado în două şi cu o linguriţă scoateţi miezul. Puneţi-l într-un vas şi pisaţi-l sau în blender. Adăugaţi suc de lime, ceapa, roşia şi pătrunjelul tocate mărunt, apoi chilli şi sare.

guac

Eu servesc guacamole pe pâine integrală sau prăjită, cu nachos sau chipsuri. Delicios!

guaca

În continuare, o reţetă care iarăşi îmi place foarte mult: cremă de roşii, un fel de gazpacho spaniol cu aromă de portocală.

Ingrediente: 2 roşii, un castravete potrivit, 1/2 ardei gras roşu, 1/2 ceapă roşie, un căţel de usturoi, 2 felii de portocală, 1/2 linguriţă de chimen, busuioc uscat şi proaspăt, sare, piper, crutoane, 4 linguri de ulei de măsline, o linguriţă de oţet balsamic.

Se pun într-un blender sau într-un robot roşiile, castravetele, ardeiul gras, usturoiul, ceapa, busuiocul uscat, chimenul, sare, piper, oţet, ulei de măsline şi feliile de portocală curăţate de pieliţa albă şi se mixează.
Se pune supa în farfurie sau castron şi se ornează cu frunze proaspete de busuioc. Se pun câteva picături de ulei de măsline şi se serveşte rece cu crutoane. Gata! Rapid, delicios, sănătos!

gazpacho

Dacă nu vă place să staţi în bucătărie, dar sunteţi fani ai bucătăriei mexicane sau pur şi simplu vreţi să ieşiţi la un restaurant şi să încercaţi delicatese mexicane autentice, vă recomand restaurantul mexican EL Torito. Aici puteţi mânca un guacamole şi o cremă de roşii pregătite ca la mama lor în Mexic şi multe alte preparate mexicane: quesadilla, salsa de frijoles, taquitos, totopos, nachos, flautas, chilli con carne, chili con queso, fajitas , burritos, etc.

fajitas

botanas

De asemenea, vă puteţi delecta cu un pahar de Margarita, un shot de Tequila sau puteţi savura deserturi delicioase: bananas borachas (banane caramelizate), cheescake cu mango, chipotle brownie.

6

7

El Torito este un restaurant mexican inconfundabil ce dezvăluie atmosfera fascinantă, veselă şi plină de optimism a Mexicului, remarcându-se prin liniile rustice şi elementele de design foarte colorate (tablourile faimosului pictor mexican Diego Rivera, lămpile în formă de soare şi pereţii în culori calde şi vesele) care transmit vizitatorilor un sentiment de legătură între civilizaţie şi natură. La toate acestea se adaugă renumitele sombreros, ritmurile incitante ale muzicii mexicane şi aromele extraordinare ale mâncărurilor.

9

2

8

Meniul restaurantului este excepţional, o explozie de arome, culori, gusturi şi texturi, iar porţiile sunt generoase aşa că, veţi mânca pe săturate. Puteţi începe cu un platou de nachos cu salsa şi guacamole şi apoi să încercaţi din varietatea de burritos, taquitos, Fajitas şi tacos sau din renumitele griluri mexicane.

4

5

tacos

Cuvintele oricum sunt de prisos, trebuie să faceţi neapărat o vizită la El Torito ca să vă convingeţi singuri de atmosfera autentic mexicană, veselia debordantă şi minunăţiile culinare de acolo.

Intraţi şi pe pagina de Facebook a restaurantului pentru a fi la curent cu ofertele şi evenimentele frumoase care se întâmplă acolo!

1

Posted on 25 February 2015, in Bucatareala, Recomandari and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: