De ce se plâng mereu unii oameni

O femeie în vizită la doctor cu o problemă de sănătate îi spune doctorului problema care o supără. Acesta îşi începe consultaţia, o examinează, îi pune mai multe întrebări, cum e la medic. Femeia începe să se plângă de mai multe. Că o doare şi aia şi aia, că e bolnavă, că nu se simte bine, că nu are bani, că nu-i merge afacerea, că maică-să e bolnavă, că fi-su are şi el probleme şi parcă nu se mai opreşte… până când doctorului îi spune: “Stop! Ajunge, doamnă! Dac-aş sta să ascult toate problemele pacienţilor mei, inclusiv cele personale, unde aş ajunge doamnă? La nebuni. Îmi transmiteţi numai energii negative şi nu mai pot să vă ascult.” Caz real. Chiar aşa i-a spus doctorul şi i-a închis gura femeii.

Tu ce părere ai? Doctorul a fost prea dur, e un doctor rău pentru că nu şi-a ascultat pacienta până la capăt? Sau pur şi simplu a vrut să se apere?

Eu îi dau dreptate doctorului pentru că şi eu am trecut prin asta şi probabil o să mai trec… Sunt persoane apropiate sau din cercul meu de prieteni/cunoştinţe care se plâng mereu şi care răspândesc negativitate. Şi probabil că şi tu cunoşti astfel de persoane. Iar dacă nu ştim să ne apărăm, riscăm să ne încărcăm şi noi de negativitate.

La fel şi doctorul, a încercat să se apere şi a blocat cumva negativitatea transmisă de pacientă. Un doctor este în primul rând o persoană puternică şi trebuie apreciat. Nu toţi putem fi doctori, dar doctorii pot fi oricând pacienţi. Unii chiar se îmbolnăvesc de bolile pe care le vindecă. Probabil aţi auzit de medici cardiologi care s-au îmbolnăvit de inimă sau psihiatrii care au luat-o razna.

Trecând prin viaţă suntem influenţaţi de mai multe energii care ajung să ne modifice starea de spirit. Dacă-s pozitive, toate bune şi frumoase. Sfatul meu: Înconjuraţi-vă numai de persoane pozitive, calde, optimiste, vesele, altfel viaţa vi se poate transforma într-un calvar. Cunosc multe cazuri. Dacă-s energii negative, atunci riscăm să cădem în depresie, ajungem la disperare, ajungem să fim dominaţi de frică, ură, dorinţă de răzbunare sau de distrugere. Persoanele sensibile sunt foarte uşor de influenţat.

Cei care ne transmit aceste energii negative o fac în mod conştient sau nu. Cert este că ne pot aduce daune emoţionale, mentale, spirituale şi până la urmă şi fizice (bolile). Cum reuşesc aceste persoane să ne transmită aceste energii? Prin gelozie, invidie, ură, furie şi… văicăreală. Şi despre văicăreală o să vorbesc eu în continuare, despre plângăcioşi.

vaitat

De ce unii oameni se plâng mereu?

Se dă următorul caz: Om cu familie, are o casă, un acoperiş deasupra capului, are şi o maşină şi alte bunuri materiale, are şi o afacere care-i merge binişor, dar tot nu e mulţumit, pentru că nu câştigă atât cât şi-ar dori şi se vaită mereu că nu are bani.

Alt caz: Bărbat la vreo 50 şi ceva de ani, căsătorit, copiii mari, cu casă, maşină, proprietate la ţară, dar a rămas şomer de ceva timp şi începe să-şi înece amarul în băutură că e un bărbat întreţinut, cade într-o depresie şi ar vrea să moară. E asta o soluţie? Ce rezolvă prin asta? Nimic… ba mai mult, îi transformă viaţa soţiei într-un coşmar, soţie care până acum l-a susţinut moral şi material, că doar din banii ei au trăit.

Şi vin eu acum şi întreb: Dacă tu, care ai un acoperiş deasupra capului, ai ce mânca, ba chiar ai bani şi de tutun şi alcool, ai copii care sunt sănătoşi şi bine, te vaiţi atâta, atunci ce să mai zicem omule, de ăla care stă pe stradă, în canale, care n-are ce mânca sau de ăla care-i bolnav de cancer, ăla ce să facă în situaţia lui? Să-şi taie venele??

Oamenii aceştia se plâng mereu pentru că vor să fie salvaţi şi pozează în victime pentru a-i determina pe alţii să facă pentru ei ceea ce ei nu sunt în stare să facă, pentru că sunt nefericiţi şi nemulţumiţi şi singura lor varianta de a face faţă nefericirii este să se văicărească, pentru că vor să-i facă pe ceilalţi să se simtă vinovaţi sau să le fie milă de ei (şi dacă nu empatizezi cu ei, devin urâcioşi, consideră că şi tu ar trebui să te simţi la fel), pentru că vor să-i facă pe ceilalţi conştienţi de suferinţa, nefericirea lor, pentru că nu s-au maturizat complet şi nu au învăţat să se descurce singuri sau pentru că vor să fugă de responsabilităţi. Aceşti oameni ajung să transfere starea lor şi celorlaţi cu care intră în contact, împovărându-i pe aceştia cu problemele lor. Şi mai e o categorie de plângăcioşi, aceia care se plâng din orice, dar de fapt nu au un motiv anume, iar văicăreala a devenit doar un obicei prost.

Plângăcioşii ar trebui să ştie că nu rezolvă nimic aşa, e inutil, mai mult îşi fac rău şi îşi ridică nivelul de stres, răspândesc şi atrag deopotrivă negativitate, iar asta-i ţine departe de ceilalţi. Plângăcioşii dăunează grav sănătăţii persoanelor din jurul lor.

Eu nu zic să ţinem totul în noi, toate emoţiile negative, din contră să le eliberăm, dar să nu creăm tensiuni,să nu transmitem negativitate celorlalţi şi să NU facem din asta un obicei prost.

Cum să ne comportăm cu cei care se plâng mereu?

În primul rând, nu ar trebui să-i ignorăm pentru că asta îi va face să insiste şi mai mult pe “subiect”. Să-i ascultăm sau să-i lăsăm să vorbească şi să-şi spună supărările şi dacă au nevoie şi putem face asta, să le oferim ajutorul nostru, în niciun caz să le dăm sfaturi sau să le spunem că trebuie să se schimbe pentru că vor interpreta asta altfel şi se vor revolta; să încercăm să-i înţelegem şi să le şi spunem asta şi să nu radem de ei.

Cel mai bine e să stăm departe de astfel de oameni pentru că nici nu ştiţi cât de uşor este să ajungi unul dintre ei… Asta fac şi eu, atât cât pot, iar când n-am încotro şi trebuie să interacţionez cu plângăcioşi, recurg la “tehnicile” de mai sus. Da, sunt o persoană sensibilă, mă influenţează energiile transmise de ceilalţi, empatizezi cu ceilalţi dar până la un anumit punct… punct în care intră în funcţiune acel mecanism de autoapărare sau nu ştiu cum să-i zic, dar e ceva acolo, care da semnale şi mă ajută. Sunt sensibilă, dar în acelaşi timp puternică, nu mă las copleşită de probleme, sunt optimistă, pozitivă şi nu mă plâng.

Tu te plângi? Cât de mult te plângi?

Sursa foto: perfecte.ro.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s