Cum reciclăm mămăliga şi câteva sfaturi pentru a economisi şi evita risipa

După articolul cu idei de folosire, de reciclare a pâinii vechi, revin acum cu o nouă postare, de data aceasta despre mămăliga reciclată şi din nou câteva sfaturi pentru a economisi în bucătărie şi a evita risipa de mâncare, pentru că nu numai noi, ca locuitori ai acestei planetei, avem de pierdut din cauza risipei alimentare, nu numai partea financiară e o problemă demnă de luat în calcul, ci şi faptul că planeta suferă, de două ori, mai întâi prin faptul că e poluată în timpul producţiei alimentelor şi din nou atunci când acestea ajung la gunoi. În absenţa aerului şi a luminii, mâncarea produce gaz metan responsabil cu încălzirea globală.

Aflaţi că, la nivel mondial o treime din producţia de alimente ajunge în groapa de gunoi, iar noi românii aruncăm anual aproximativ 350 de tone de mâncare.

Haideţi să vedem în continuare cum putem recicla mămăligă şi am să vorbesc prin prisma experienţei mele. De când voiam să scriu articolul ăsta despre mămăligă reciclată…

mamaliga

Mie-mi place tare mult mămăliga şi-mi pare rău s-o arunc, de aceea mereu găsesc o modalitate de o refolosi. De cele mai multe ori o mănânc cu lapte cald sau rece. Îmi modelez nişte biluţe din mămăligă ca să arate frumos în farfurie şi îmi torn lapte peste ele. Sau tai nişte felii mai grosuţe, le ung cu ulei de măsline, pun usturoi, diverse condimente (oregano, tarhon) , sare şi piper, apoi le aşez într-o tavă întinsă de cuptor  şi le rumenesc niţel (dacă le lăsaţi prea mult în cuptor, se pot întări).

Mămăligă friptă aţi încercat vreodată? Dacă nu, trebuie s-o faceţi neapărat! E delicioasă! O tăiaţi felii sau forme diferite, cum vreţi, şi o prăjiţi în ulei încins. O puteţi servi simplă sau cu brânză presărată deasupra. Carnivorii o pot prăji în unsoare, cică e super bună aşa (eu n-am încercat).

mamaliga

Ştiţi ce puteţi face din numai două ingrediente – mămăligă şi făină? O reţetă interesantă, ieftină, simplă, de post, fără pic de grăsime (nu ou, nu lapte), fără praf de copt sau drojdie, fără ulei: piadine. Pe care le puteţi servi cu miere, cu dulceaţă, cu brânză sau le puteţi umple cu brânză, roşii, verdeţuri, orice doriţi.

Mămăliga rămasă o desfaceţi în bucăţele mici, adăugaţi treptat făină, frământaţi bine până se formează o bilă elastică. În funcţie de câtă mămăligă aveţi, vă trebuie o cantitate dublă de făină.

Bila o rupeţi în bucăţi  (30-40 gr.) şi apoi întindeţi cu făcăleţul câte o foaie rotundă pe masa de lucru presărată cu făină.

Într-o tigaie care nu lipeşte sau pe grill, coaceţi piadinele câte 3-4 minute pe fiecare parte. Când încep să se umfle, întoarceţi pe cealaltă parte. Tigaia trebuie să fie încinsă înainte.

DSCF1665

DSCF1669

Dar de gogoşi din mămăligă ce ziceţi? 🙂 Tot de post. Pe lângă mămăligă nu vă trebuie decât făină, praf de copt, ulei pentru prăjit şi dulceaţa preferată sau zahăr pudră. Eu pun cantităţile la ochi, aşa că n-aş putea să vă spun gramajul la fiecare.

La fel ca la piadine, făina amestecată cu praful de copt se adaugă treptat la mămăligă şi se frământă bine până rezultă un aluat compact care nu se lipeşte de mâini. Cu ajutorul făcăleţului se întinde pe masa de lucru o foaie groasă de 5 mm şi se decupează cu ajutorul unor forme sau cu un pahar.

Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc gogoşelele pe ambele părţi. Se scot pe un şerveţel absorbant şi se servesc cu dulceaţă, ciocolată sau pudrate cu zahăr. Sunt foarte gustoase!

DSCF1675

Mai puteţi face budincă de spanac sau de ştevie cu mămăliguţă. Într-un vas rotund de cuptor, puneţi un strat de mămăligă, apoi un strat de spanac şi din nou mămăligă. Spanacul sau ştevia le pregătiţi după pofta inimii, cu ceapă călită, cu usturoi, cu bulion. Presăraţi deasupra nişte busuioc sau cimbru şi daţi la cuptor câteva minute până se rumeneşte puţin mămăliga. Foarte foarte bună!

spanac

Şi acum că aţi văzut cum puteţi recicla mămăliguţa, iată câteva sfaturi pentru a economisi în bucătărie şi a evita risipa de alimente.

  • În primul rând, nu mergeţi la magazin fără o listă de cumpărături şi încercaţi s-o respectaţi. Stabiliţi dacă se poate un meniu săptămânal şi nu cumpăraţi cantităţi industriale! Dacă vă e foame, mai bine nu mergeţi 🙂 că s-ar putea să cumpăraţi tot magazinul. Bine, exagerez un pic, dar cam aşa e, atunci când suntem înfometaţi, avem tendinţa de a cumpăra multe produse.
  • Cumpăraţi angro sau din pieţe sau din hypermarketuri (brandurile comercializate, propria gamă de produse), că e mai ieftin, iar produsele ţăranilor din piaţă sunt naturale şi mai gustoase, bogate în nutrienţi.
  • Păstraţi o ordine în frigider, adică aşezaţi mai în faţă alimentele care sunt pe cale de a expira ca să nu uitaţi de ele şi cele proaspete mai în spate, altfel le veţi consuma întâi pe acestea. Foarte importantă este temperatura constantă din frigider (1-5 grade) pentru ca hrana să reziste mai mult.
  • Nu aruncaţi fructele şi legumele degradate, curăţaţi-le de partea stricată şi consumaţi-le aşa sau făceţi-vă un fresh.
  • Păstraţi resturile pentru a doua zi şi pregătiţi altceva atunci. Si nu mai cumpăraţi lapte cu cacao gata făcut sau brânză cu verdeţuri, luaţi ingredientele de bază şi pregătiţi-le acasă, astfel veţi face şi economii.

risipa

La nivel mondial e o risipă de alimente alarmantă, având în vedere că în diferite ţări ale globului există foamete. Această risipă se amplifică în perioada sărbătorilor când oamenii sunt atraşi de diverse promoţii şi cumpără mai mult decât le-ar trebui. În topul produselor care sunt aruncate se află mâncarea gătită, pâinea, legumele, fructele şi mezelurile.

Putem însă reduce cantitatea de deşeuri alimentare organizându-ne banii mai bine astfel încât să nu mai cheltuim fără cap, evaluând corect consumul propriu cu achiziţia de alimente corespunzătoare, cumpărând produse cu termen de valabilitate ridicat, colectând selectiv deşeurile (dar pentru asta ar trebui să şi avem acele recipiente separate pentru deşeurile alimentare organice).

Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

Economiseste-cu-Jamie_Coperta_presa-227x300

Cu ocazia acestei lansări, cei de la Curtea Veche Publishing au început un concurs pe site-ul lor în care îi invită pe bloggeri să facă economii când îşi aleg produsele din bucătărie şi apoi să scrie concluziile pe blogurile lor. Totodată, au ales să promoveze concursul şi prin intermediul Blogal Initiative şi să găsească printre bloggeri, câţiva eroi.

Curtea Veche Publishing te provoacă să arăţi că îţi pasă. Fii #EroulSaptamanii şi împărtăşeşte pe blog ideile aplicate de tine pentru a economisi atunci când vine vorba de gătit. În încheierea articolului, lansează provocarea mai departe către alţi trei prieteni care au bloguri personale. Nu uită să foloseşti hashtag-urile #SaveWithJamie şi #EroulSaptamanii şi să faci trimitere către acest articol.

Cel mai implicat #ErouAlSaptamanii primeşte şi un premiu special care va fi acordat pe 19 februarie.

Premiul va consta în:

– volumul “Economiseşte cu Jamie” de Jamie Oliver (Curtea Veche Publishing)

– volumul “Găteşte în 15 minute cu Jamie” de Jamie Oliver (Curtea Veche Publishing)

– un set format din produse originale Jamie Oliver: pesto Italian, sos de paşte cu roşii şi busuioc, spaghetti, o râşnită de sare cu chili afumat. Produsele Jamie Oliver sunt disponibile în reţelele Auchan, Cora, Mega Image, Selgros din intreaga ţară.

Macheta-premii-mari-01-1024x513

 NicoVeronicaAdina, vă invit să scrieți pe blogurile voastre trei idei aplicate de voi pentru a economisi în bucătărie şi a evita risipa!
Advertisements

4 thoughts on “Cum reciclăm mămăliga şi câteva sfaturi pentru a economisi şi evita risipa

    • Seamana putin cu papanasii. Ies mai bine cu o faina cu agenti de crestere, dar merge si cu faina amestecata cu praf de copt. Eu am incercat si asa si asa. Cu faina cu agenti de crestere se umfla mai mult.

  1. Pingback: Castigatori campanie "Tu cum economisesti in bucatarie?" - Blogal Initiative

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s