Reinventează reţetele copilăriei!

Copilăria are şi ea o aromă specială. Gurmandă fiind, eu una, când mă gândesc la copilărie, îmi aduc aminte de savarinele însiropate, eclerele şi amandinele de la cofetăria din cartier pe care le savuram pe nerăsuflate, de gogoşile şi clătitele pe care le făcea mamaie, de prăjiturile felurite ale mamei şi de mirosul îmbietor de prăjitură coaptă care invada casa la sfârşit de săptămâna. N-am cum să uit…

Cu siguranţă fiecare dintre noi avem câte un desert preferat (sau un fel de mâncare preferat) pe care îl gătim din când în când sau la o ocazie specială, în amintirea vremurilor trecute, nostalgici fiind după copilărie, un desert pe care ni-l pregătea cu drag mama sau bunica.

Eu spre exemplu, am o listă lungă de deserturi care îmi amintesc de copilărie: prăjitura cu mere, crema de zahăr ars, laptele de pasăre, clătitele, gogoşile, cozonacii, checul, eclerele, nucile de casă, salamul de biscuiţi, negresa, orezul, grisul şi fideaua cu lapte, macaroanele cu brânză. Şi mai făcea mama la ocazii speciale, un tort cu o cremă super bună de ciocolată şi cu nuci presărate deasupra, de nu rezistam şi o mâncam aşa; îmi aduc aminte cum adunam cu degetul de pe fundul oalei, crema rămasă după ce umplea tortul, aşa de mult îmi plăcea.

În căutarea gustului de altădată, haideţi să ne întoarcem un pic în trecut. Vă provoc să redescoperiţi copilul din voi şi să pregătiţi reţetele copilăriei, dar într-o altă manieră, reinventaţi-le! Iată ce vă propun eu: un tort de macaroane, budincă de orez cu dulceaţă de gutui, biluţe de orez dulci şi o budincă de griş. La fiecare reţetă am trecut costul aproximativ ca să vedeţi cât de ieftine sunt. Dacă obişnuiţi să mergeţi în hypermarketuri la cumpărături, ieşiţi şi mai ieftin de atât. Eu am calculat costul cu ingredientele pe care le aveam în casă şi pe care le-am cumpărat din supermarketurile aflate în apropiere de casă.

Cui nu-i plac macaroanele cu brânză şi stafide? Mie-mi plac foarte mult şi sunt şi uşor de pregătit. Vă invit însă să mai schimbăm reţeta şi în loc de brânză să punem nişte lapte. Haideţi să facem un tort de macaroane! Cu lapte şi stafide.

DSCF0117

Ingrediente: o pungă de macaroane, 5 ouă, un pahar de zahăr, 100 ml de lapte, un pahar de stafide, un cubuleţ de unt, un pliculeţ de zahăr vanilat, o esenţă de vanilie.

Cost aproximativ: 11 lei.

Mod de preparare

Pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se scurg de apă şi se vântură. Le amestecăm cu 2 linguri de ulei.

Stafidele le lăsăm câteva momente în apă fierbinte.

Ouăle le mixăm, după care adăugăm laptele, zahărul şi esenţa de vanilie. Amestecăm macaroanele cu ouăle şi stafidele şi le punem într-un vas termorezistent pe care l-am tapetat cu hârtie de copt unsă cu unt.

DSCF0111 Dăm la cuptor până se rumenesc macaroanele. DSCF0113 Când sunt gata, răsturnăm vasul cu fundul în sus şi aşezăm tortul pe un platou. Este bun şi rece şi călduţ. DSCF0116 DSCF0119 DSCF0125   În continuare, reinterpretări ale binecunoscutului şi deliciosului orez cu lapte ca să ne amintim de momentele copilăriei. Următoarele reţete le puteţi pregăti şi în cazul în care vă rămâne orez cu lapte care de obicei se mănâncă cald. Asta ca să nu-l irosiţi…

Budincă de orez cu dulceaţă de gutui

Budinca de orez cu dulceata de gutui
Ingrediente: 150 gr de orez, 2 căni de lapte, 2 ouă, 1 baton de scorţişoară, 2 linguri de zahăr, dulceaţă de gutui, un pliculeţ de zahăr vanilat, puţin unt.
Cost aproximativ: 9 lei.
Mod de preparare
Orezul se pune la fiert în lapte, împreună cu zahărul şi scorţişoara. Când este gata, se scoate deoparte batonul de scorţişoară. Albuşurile se separă de gălbenuşuri care se amestecă cu orezul cu lapte. Separat, albuşurile se bat spumă tare sau se mixează. Se amestecă spuma de albuşuri cu orezul cu lapte, apoi se pune compoziţia într-un vas de cuptor uns cu unt, astfel: se pune mai întâi un strat de orez, apoi câteva linguri de dulceaţă, apoi un alt strat de orez.
Se dă budinca la cuptor pentru circa 40-45 de minute, până când se rumeneşte şi capătă o culoare aurie.
Budinca de orez cu dulceaţă de gutui se serveşte atât caldă, cât şi rece, pudrată cu zahăr dacă doriţi.

  Bobiţe dulci de orez Bilute de orez INGREDIENTE: o cană mică de orez, o cană de apă şi una de lapte, 200 gr ciocolată amăruie, 4 linguri de stafide, o lingură de cacao, 4 linguri de nucă de cocos, o fiolă esenţă de rom, 2 linguri de vişine din vişinată sau din compot sau proaspete, zahăr pudră (opţional, dacă le vreţi mai dulci), nucă de cocos colorată pentru decor.

Cost aproximativ: 10 lei.

MOD DE PREPARARE

Se fierbe orezul cu apă şi laptele şi când e gata se lasă la răcit. Ciocolată se topeşte în bain-marie. Apoi se pune orezul, ciocolata topită, cacaua, stafidele, nuca de cocos, şi esenţa în robot sau blender şi se mixează. După care se modelează biluţele, punând în mijlocul lor câte o vişină. Biluţele de orez se tăvălesc prin nuca de cocos şi se servesc de preferinţă reci.

 Dar de grişul cu lapte vă mai amintiţi? Când aţi mâncat ultima oară? Dacă vă e dor, vă propun să încercaţi această budincă de griş:
 Ingrediente: o ceaşcă de gris, 1 l de lapte, 50 g de unt, 2 ouă, 10 linguri de zahăr, coaja rasă de la o lămâie.
Cost aproximativ: 8 lei.
Pentru început preparăm grişul cu lapte astfel: Punem la fiert laptele cu 6 linguri de zahăr şi cu coaja de lămâie rasă. După ce a dat în clocot adăugăm grişul în ploaie amestecând continuu până se îngroaşă. Se dă la o parte, la răcit.
Ouăle se separă, gălbenuşurile se amestecă cu o lingură de lemn, iar albuşurile se bat spumă.
 
Când se mai răceşte grişul, se adaugă untul şi se omogenizează. Apoi gălbenuşurile şi ultima dată albuşurile bătute spume. Omogenizăm.
 
 
Într-o crăticioara mică se pun 4 linguri de zahăr la topit şi se îmbracă crăticioara în el.
Se lasă să se răcească, după care se toarnă budinca de griş şi se dă la cuptor până capătă o culoare maronie (până se rumeneşte).
 
A se servi rece de preferinţă!
Aşadar, reţete delicioase cu buget redus, cu ingrediente la îndemâna oricui, pe care le putem pregăti rapid ori de câte ori avem poftă de ceva dulce, economisind şi timp şi bani pentru că nu sunt sofisticate. Am văzut împreună şi câteva sugestii în cazul în care ne rămâne orez cu lapte pe care nu-l mai mâncăm, ca să nu irosim.

Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele. #SaveWithJamie

Economiseste-cu-Jamie_Coperta_presa-227x300

Dacă şi tu ai un blog, te provoc să scrii pe blogul tău trei idei pentru a economisi atunci când vine vorba de gătit. Fiecare dintre cei care acceptă provocarea este deja un erou, iar pentru cel mai implicat #ErouAlSaptamanii, Curtea Veche Publishing are şi un premiu special, pe care îl va acorda pe 19 februarie. Vezi mai multe detalii aici: Economisteste cu Jamie.

Macheta-premii-mari-01-1024x513

CameliaVioletaLiana, vă invit să scrieți pe blogurile voastre trei idei aplicate de voi pentru a economisi în bucătărie şi a evita risipa.

Posted on 13 February 2015, in Bucatareala and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: