Arta circului la superlativ – Cirque du Soleil

Azi fac o pledoarie pentru arta circului.

Circul e o iubire mai veche de-a mea. Copil fiind, eram fascinată de teatrul radiofonic, teatrul de păpuşi, de fapt teatru în general şi circ. Mergeam cu şcoala la astfel de spectacole, dar nu aşa de des cum mi-aş fi dorit. Mai târziu, în facultate, am început să frecventez sălile de teatru şi circ. Mergeam cu colegele de facultate, cu prietenele.

Acum, recunosc.. a rămas doar doar amintirea vrajei care mă atrăgea ca un magnet de radio să ascult piesele. Am fost de curând la o ceainărie, la o seară de teatru radiofonic, în amintirea vremurilor trecute şi m-am plictisit, am căscat în continuu, nu mai e de mine… Cât despre teatrul de păpuşi, încă mă mai face să zâmbesc. N-am mai fost într-o sală adevărată la un astfel de spectacol, dar am mai văzut pe stradă acest gen şi dacă am ras, înseamnă că mi-a plăcut, încă îmi mai place.

În prezent, merg destul de des la spectacole, ori de câte ori am ocazia, atât în sălile de teatru, cât şi în spaţii convenţionale sau la spectacole de stradă (care sunt interactive, foarte bine realizate în ultimul timp şi atrag sute de spectatori). Îmi plac foarte mult spectacolele care îmbină teatrul cu circul şi cu muzica. Îmi plac spectacolele care mă răscolesc, care mă pun pe gânduri, care mă ajută să mă detaşez de realitate pentru a o analiză mai apoi, acelea în care mă regăsesc, de parcă povestea de pe scenă ar fi povestea vieţii mele, spectacolele care vorbesc despre oameni, dragoste, sentimente frumoase, curaj, bunătate şi cele care îmi redau buna dispoziţie, optimismul şi mă fac să zâmbesc sau să râd cu poftă.

Nu mai merg demult la spectacole cu dresuri cu animale, n-aş mai putea suporta să le privesc. Acum circul înseamnă altceva pentru mine: varietate artistică, culori, trapezişti, iluzionişti, clovni, profesionişti care aduc zâmbetul şi suspansul în arene, o adevărată artă care va dăinui indiferent de vârstă. De multe ori, merg la spectacole singură, aş putea spune din egoism… un egoism nevinovat însă, pentru că vreau să regăsesc singură o emoţie. Circul e viu!

c6

Merg la circ să mă încarc cu energie pozitivă, să uit pentru o oră, două, de întrebările şi neliniştile existenţiale, de forfota de pe stradă, să descopăr experienţe artistice, pentru că mă fascinează comunicarea cu oamenii de pe scenă, merg să admir costumele şi decorurile şi să întâlnesc alţi oameni, spectatori şi ei. Şi să ştiţi că încă mai merge lumeala circ, în ciuda tuturor atracţiilor care există la ora actuală – concerte, cinematografe 3D, baruri moderne etc. Sălile de spectacol sunt pline. Circul este încă o sursă de divertisment, dar să nu uităm însă că are şi un rol educativ. Avem nevoie de circ! Şi nu avem voie să uităm necesitatea acestei arte care ne-a făcut fericiţi în anii copilăriei. Fiind o artă vie, are nevoie şi de susţinere publică, adică de susţinerea noastră, a spectatorilor şi mă bucură faptul că oamenii mai merg la circ în zilele noastre. Şi mă mai bucur că spectacolele româneşti au început să se deschidă spre lumea occidentală.

c2

Nu am avut ocazia însă (şi-mi doresc demult asta) să-i văd live pe zeii circului din trupa “Cirque du Soleil”. I-am urmărit pe internet, am văzut secvenţe sau filmări cu spectacolele lor, ba chiar am vrut să-mi iau un bilet la Alegria în 2013, dar pentru că m-am trezit în ultimul moment, n-am mai apucat, se vânduseră toate biletele.

Când spui Cirque du Soleil, spui Perfecţiune. Spectacole pline de culoare, veselie, magie, regie genială, elemente de acrobaţie pe care nu ţi le-ai fi putut imagina vreodată, artişti minunaţi, îmbrăcaţi în costume care fac senzaţie, muzică live de calitate, vibraţii, emoţii la cote maxime. Măcar o dată-n viaţă trebuie să te duci la un spectacol Cirque du Soleil!

c3

Artiştii de la Cirque du Soleil nu sunt oameni… sunt zei. Ei îţi arată că poţi să-ţi depăşeşti limitele şi că orice e posibil: să te caţeri şi să cobori cu uşurinţă şi rapiditate, să zbori, să evadezi din realitate, să pluteşti într-o lume de vis din care n-o să mai vrei să ieşi niciodată. Arta circului la superlativ! Uită tot ce ştiai despre circ! Spectacolele Cirque du Soleil sunt din altă lume…

c1

Istoria Cirque du Soleil a început în 1984, cu un grup de 20 de artişti de stradă. Astăzi vorbim despre o importantă companie cu sediul în Québec, cu 4000 de angajaţi dintre care 1200 de artişti din 50 de ţări diferite şi peste 100 de milioane de spectatori din 300 de oraşe ale globului, încântaţi de Cirque du Soleil. Uimitoare demonstraţii de forţă şi echilibru, de graţie acrobatică şi virtuozitate, naturaleţe şi cea mai bună trupă de circ la ora actuală, trupa care a redefinit noţiunea de circ.

c5

Acum, Cirque du Soleil are plăcerea să anunţe spectacolul Quidam la Bucureşti. Doar cinci reprezentaţii la Romexpo, în Pavilionul Central, de pe 29 ianuarie pe 1 februarie 2015.

Quidam a avut premiera mondială sub cupola Cirque du Soleil din Montreal în aprilie 1996, iar de-atunci, spectacolul a fost în turneu pe cinci continente fiind vizionat de milioane de oameni. În decembrie 2010, Cirque du Soleil a pornit într-o nouă călătorie cu Quidam, străbătând America de Nord, cu aceeaşi producţie extraordinară, dar adaptată pentru arene, cu o distribuţie ce reuneşte 45 de artişti de top, acrobaţi, muzicieni, cântăreţi şi actori.

Spectacolul Quidam o are în prim-plan pe tânăra Zoé care se plictiseşte şi ai cărei părinţi, distanţi şi apatici, nu fac decât s-o ignore. Viaţă ei nu mai are niciun sens şi în încercarea de a umple golul din existenţa sa, ea alunecă într-o lume imaginară – lumea Quidam – unde întâlneşte personaje care o încurajează să-şi dea frâu liber spiritului. Muzica pasională a lui Benoît Jutras va răsuna live pe scena Quidam, în intepretarea senzaţională a unui grup de şase muzicieni care vor cânta la mai multe instrumente: vioară, violoncel, saxofon, chitară electrică şi clasică, percuţii şi clape. Pentru prima dată în istoria circului, vocea fragilă a unui copil se va îmbina cu o voce masculină puternică, un amestec fermecător de sensibilitate şi intensitate.

c4

Quidam a câştigat premii precum “Banquine”, “Clovnul de Aur” la Festivalul Internaţional al Circului din Monte Carlo (1999) sau “Diabolos” – aur la Festivalul Circului de Mâine (1995).
Mai multe informaţii despre Cirque du Soleil găsiţi pe www.cirquedusoleil.com.

Program spectacole Bucureşti, Romexpo, Pavilionul Central: 29 ianuarie–1 februarie 2015.

Joi, 29 ianuarie, orele 20:00
Vineri, 30 ianuarie, orele 20:00
Sâmbătă, 31 ianuarie, orele 16:00 şi 20:00
Duminică, 1 februarie, orele 13:00 şi 17:00

quidam

 

Un articol marca Blogal Initiative!

 Surse foto: http://www.cirquedusoleil.com, fanpop.com, entertainmentdesigner.com, pinterest.com

Advertisements

One comment

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s