FIMO, cea mai îndrăgită şi răspândită pastă de modelaj

A fost o vreme când mă bătea gândul să m-apuc să confecţionez bijuterii. Sunt o mare fană a bijuteriilor handmade, în special a celor realizate din FIMO. Mi se par foarte drăguţe, funny, îndrăzneţe şi originale. Delicate sau masive, elegante sau casual, în culori vii sau pastelate, bijuteriile şi accesoriile din FIMO sunt de efect aproape la orice ţinută şi în orice moment al zilei.

Am acasă foarte multe accesorii din fimo, am văzut cum se lucrează cu FIMO, am participat chiar la ateliere de creaţie cu FIMO, dar probabil că dacă m-aş fi apucat şi de aşa ceva, n-aş mai fi avut timp nici să dorm sau ziua ar fi trebuit să aibă cel puţin 30 de ore pentru mine. Şi nici nu-s sigură c-aş fi avut talentul şi îndemânarea necesară să creez ceva cu adevărat special ca să mă remarc pe această piaţă a handmade-ului. Poate doar de amuzament, în timpul liber, pentru mine şi apropiaţi, sau pentru o cauza nobilă, aşa da, cred c-aş putea.

FUNDITE

Fimo seamănă foarte mult cu plastilina copilăriei mele, poate de asta îmi place mie atât de mult, doar că e mai uşor de modelat şi nu e aşa sfărâmicioasă. Probabil este cea mai îndrăgită şi răspândită pastă de modelaj în rândul artizanilor şi micilor întreprinzători prezenţi la târgurile de handmade şi modă.

Cunoscut şi sub denumirea de clei (lut, argilă) polimeric(ă), pasta FIMO este foarte uşor de folosit/modelat pentru orice fel de obiect (cercei, inele, broşe, brelocuri, nasturi, magneţi de frigider, figurine, chiar decoraţiuni de Crăciun, că tot suntem în plin sezon, etc.) şi este disponibil în orice culoare, existând mai multe tipuri de pastă (FIMO este unul dintre brandurile existente şi cel mai cunoscut): cea clasică, una mai moale şi mai uşor de modelat, cea lichidă şi mai este una cu sclipici. Pasta îşi păstrează caracteristicile până la introducerea în cuptor astfel că poţi lucra lejer oricât timp ai nevoie până ajungi la rezultatul dorit, fără să-şi schimbe forma sau proprietăţile. Odată introdusă la cuptor (electric sau pe gaz, NU LA MICROUNDE), la o temperatura de 110-130 grade Celsius, aceasta trebuie lăsată o jumătate de oră, după coacere putând fi lăcuită, pictată, tăiată, găurită. Produsul final este rezistent la căderi, la spălat, la manipulări obişnuite.

FIMO nu este un material toxic, însă trebuie evitată expunerea îndelungată la inhalare şi precauţie în cazul copiilor care ar putea ingera acidental resturile de pe mâini. Inhalarea fumului din timpul coacerii este însă periculoasă.

Ca să cunoaştem mai bine acest material, haideţi să facem o scurtă incursiune în istoria Fimo. Începuturile Fimo se situează în Germania anilor 1930, atunci când creatoarea de păpuşi Kaethe Kruse a început să experimenteze un nou material care să înlocuiască compuşii de plastic greu de găsit în acele vremuri de război, material a cărui formulă a fost desăvârşită de fiica acesteia, Sophie Kruse, pasionată şi ea de modelaj şi de bijuteriile fantezie. Sophie a denumit acest nou material FIMOIK. I se mai spunea pe atunci şi Fifi, aşa cum era alintată Sophie în familie. Mai târziu, în 1964, Eberhard Faber a cumpărat produsul şi l-a denumit „Fifi’s Modeling Compound”, pe scurt FIMO. În prezent, FIMO aparţine companiei germane Staedtler şi este principalul concurent al lui Sculpey, un produsul similar american.

Formula de astăzi conţine o bază de P.V.C plus diverse tipuri de plastifiant lichid. Deci nu este un lut mineral, chiar dacă mai este numit lut. Nu conţine minerale argiloase, însă textura şi proprietăţile sale se aseamănă cu cele ale lutului.

fimo-lant

Câteva sfaturi dacă vrei să începi o mică afacere la domiciliu cu FIMO

În primul rând, trebuie să ştii că nu e necesar prea mult spaţiu. Atelierul de creaţii îl poţi instala în orice colţişor al casei.

Ai nevoie de o măsuţă de lucru cu suporturi pentru modelare (care pot fi din plastic, sticlă sau gresie), de instrumente de lucru precum un roller din sticlă (sucitor), cutter cu lama subţire, o tavă de cuptor pentru uscarea pieselor şi bineînţeles un cuptor (dar nu cu microunde, aşa cum am mai spus), diverse matriţe FIMO şi poate, mai târziu, o maşină de modelat paste (pentru început se poate şi fără maşină).

În ceea ce priveşte materia primă şi alte accesorii, lacuri sau instrumente, trebuie să ştii că există site-uri specializate. Eu îţi recomand gemsale.ro, ştiu de la o prietenă care cumpără de acolo că au preţuri bune. Şi mai ştiu că acum de sărbători au reduceri mari. Aşa că, pune bani deoparte până de Sărbătorile de Iarnă, http://www.gemsale.ro promite cele mai mari reduceri dintre site-urile de profil! Cu un simplu click, faci comandă şi marfa îţi va fi livrată prin poştă sau curier.

gemsalero-1399103752

Mai trebuie să ştii că există mai multe tipuri de FIMO: pastă polimerică (pastă FIMO Classic – înlocuită acum de FIMO Professional, Effect, Soft, FIMO Kids – apărută recent), pastă ceramică (FIMOair Basic, Light şi Natural), pastă celulozică (FIMOair Papier Mache). Pentru începători recomand FIMO soft deoarece este un pic mai uşor de modelat decât Fimo Professional. Fimo Effect se aseamănă la maleabilitate mai mult cu Fimo Professional, însă are diferite efecte introduse (transluciditate, fosforecenţă, efect metalic, gliterat sau cu sclipici, efecte de piatră – marmură, granit etc).

Şi acum că ai aflat tot ce ai nevoie pentru a-ţi începe mica afacere sau poate deja ţi-ai procurat cele necesare, inclusiv materia primă şi eşti gata să-ncepi lucrul, iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont pentru ca totul să decurgă conform planului şi să ai rezultate frumoase.

  • Este foarte important să respecţi temperatura de coacere de 110-130 de grade Celsius! Dacă temperatura e prea mare, rişti să arzi piesele sau să-şi schimbe culoarea iniţială, iar dacă temperatura este prea mică, acestea nu se vor întări suficient.
  • Pentru a evita amestecarea culorilor, foloseşte şerveţele umede cu care să-ţi cureţi mâinile de fiecare dată când schimbi culoarea de lucru. De asemenea, poţi şterge cu un şerveţel umed piesele modelate care s-au pătat cu altă culoare.
  • Dacă păstrezi pasta într-un recipient închis ermetic depozitat la loc răcoros şi întunecos, o poţi folosi şi după ani de zile, chiar dacă a fost deschisă.
  • După coacere şi după răcire, piesele modelate pot fi lăcuite pentru a căpăta luciu şi pentru o culoare mai vie.
  • Amprentele digitale rămase în clei pot fi înlăturate prin introducerea pieselor în frigider, după care se netezeşte uşor suprafaţa sau pentru a le evita, poţi folosi mănuşi din latex.
  • Înainte de a perfora obiectele create, ţine-le 2 ore la frigider pentru a nu le deforma.
  • Pentru a lipi obiectele din FIMO, poţi folosi superglue, Picătura sau orice alt adeziv de acest tip.

În continuare, te invit urmăreşti un filmuleţ în care este prezentată modelarea pastei FIMO. Sau cum faci un trandafir din FIMO.

Acum că ai văzut ce înseamnă FIMO şi cum se lucrează cu el, nu rămâne decât să intri pe site-ul gemsale.ro şi să comanzi unul din pachetele de pastă FIMO, apoi poţi să treci la treabă şi să creezi tot ce-ţi trece prin cap. Imaginaţia este singura ta limită! Pe parcurs vei învăţa singur/ă mult mai multe trucuri.

Trebuie să recunoaştem că deşi FIMO se prelucrează uşor, talentul, îndemânarea şi inspiraţia sunt necesare pentru a avea rezultate deosebite.

Spor la treabă şi succes cu primul tău proiect cu FIMO! 🙂

Surse foto: http://www.gemsale.ro, roportal.ro, modelini.wordpress.com, gopixpic.com, shopping.flu.ro

 

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s