Reciclaţi hârtie în beneficiul şcolilor din România!

Ocrotirea şi salvarea pădurilor reprezintă cea mai bună modalitate de a lupta împotriva poluării, a schimbărilor climaterice şi a efectelor lor devastatoare. Din nefericire, milioane de hectare de pădure sunt tăiate zilnic, în lume, impactul asupra mediului înconjurător fiind unul devastator.

În pădurile României, în fiecare oră, sute de copaci sunt culcaţi la pământ ilegal, iar în urmă rămân cât vezi cu ochii, sute de buturugi, crengi uscate, fără viaţă, mormane de rumeguş, zeci de gatere şi grămezi “frumos” aranjate de lemne. Dezastru… aproape că nu-ţi vine să crezi că oamenii au putut intra cu securea în păduri în halul ăsta. Copaci care au crescut în zeci, poate sute ani dar şi copaci tineri, crescuţi în mod natural, sunt seceraţi fără milă şi fără cap, iar cei care mai rămân sunt şi ei marcaţi, cică legal, şi aşteaptă cuminţi să fie doborâţi la pământ… cândva. Dispar pădurile, dispar şi animalele sălbatice şi specii de păsări care în alte ţări nu există, specii de plante, iar sărăcirea ecosistemului duce la dezechilibre ecologice extrem de grave. Situaţia dezastruoasă din ultimii ani a pădurilor din ţara noastră este confirmată şi de fotogramele realizate de N.A.S.A., utilizate în cercetări ştiinţifice de Boston University în colaborare cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice –I.C.A.S. şi de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor.

Un adevăr crud: În România, nu se pune preţ pe ce a lăsat Mama-Natură. Pădurile României dispar pe zi ce trece, mai rău ca-n Africa. În secolul 21, cum este posibil aşa ceva într-o ţară europeană? Avem aproape 7 milioane de hectare de pădure (din care 250.000 de hectare sunt păduri seculare) şi deşi pare mult la prima vedere, în realitate, suntem pe ultimul loc în Europa. România este singura ţară din Europa unde suprafaţa pădurilor se reduce continuu. Într-un secol, mai mult de jumătate din păduri au fost radiate de pe suprafaţa pământului, într-o ţară în care codrul era frate cu românul. Era!

Avem probleme grave în ceea ce priveşte defrişările ilegale, probleme care rămân în continuare nerezolvate şi aduse în discuţie doar în campaniile politicienilor, apoi sunt uitate şi rămân doar nişte promisiuni vagi.

Problema tăierii copacilor nu este doar în pădurile din ţară, ci şi în capitală (sau în alte oraşe), unde se taie arbori în prostie pentru a face străzi, parcări sau alte amenajări,în condiţiile în care Bucureştiul este cea mai poluată capitală europeană, iar praful şi noxele ne omoară cu zile. Ar trebui să se ştie că arborii au o energie electrostatică în frunze şi pot reţine praful, vântul dar şi zgomotul, iar fără ei, un locuitor din Bucureşti ar înghiţi tone de praf pe km2.

Conştienţi sau nu de răul pe care ni-l facem, cu toţii contribuim la acest dezastru ecologic. Folosim lemnul pentru celuloză, pentru foc, în construcţii dar şi inutil, de Crăciun,când se taie brazii aiurea în loc să se promoveze ideea brazilor plantaţi. Pădurile din România sunt în pericol şi datorită preţului scăzut al lemnului în ţară care face să crească cererea pentru export şi implicit exploatările şi distrugerile în masă, acţiuni grave care determina fenomene ca deşertificarea sau agravarea unor fenomene naturale. Se resimt efectele schimbărilor de climă şi, pe lângă secetă, incendii, ger, alunecări de teren, peste jumătate din păduri sunt afectate de o uscare lentă şi anormală a copacilor. Un alt lucru grav este faptul că au fost defrişate păduri fără a mai fi împădurite.

Nu putem rămâne indiferenţi şi nepăsători în faţa acestui dezastru ecologic, putem opri (sau măcar reduce) jaful din codru, putem salva pădurile, a mai rămas doar o treime din suprafaţa pădurilor…

Putem recicla hârtie, putem face plantări pe locurile în care s-au făcut defrişări, putem face transplant de copaci, putem schimba legislaţia astfel încât legile să nu mai fie atât de permisive când vine vorba de tăieri de copaci, putem face multe, voinţă să fie şi oameni cărora să le pese de natură şi de urmaşii urmaşilor lor. Dacă în loc să tăiem copacii în oraşe (pentru că stau în calea unor amenajări), i-am scoate cu tot cu rădăcini şi apoi i-am înrădăcina din nou în alte locuri (da, se poate face asta, iar operaţiunea se numeşte “transplant de copaci”), atunci am avea mai mult verde şi n-am mai suferi atât de mult din cauza poluării. Copacii nu cresc de pe o zi pe alta, ei cresc în zeci şi zeci de ani.

Transplantul de copaci reprezintă o bună practică, o soluţie ingenioasă şi o alternativă firească la defrişările urbane.  Este o operaţiune care trebuie realizată cu bunăvoinţă, planificare, câteva ore bune de muncă minuţioasă, dar şi cu ajutorul unei autospeciale de ridicat şi reînrădăcinat pomi.

S-a întâmplat în Copenhaga, în anul 2013, când au fost mutaţi nişte cireşi care stăteau în calea unor lucrări de reamenajare ale unui teren public şi care ar fi fost tăiaţi dacă nimeni nu s-ar fi gândit la această opţiune. Această acţiune a arătat cât de civilizat se pot rezolva astfel de situaţii atunci când autorităţilor le pasă de natură.

La noi de ce nu s-ar putea face asta?? Ei, aici ar fi multe de zis…

Vorbeam mai sus şi de reciclare… Dacă reciclăm hârtia în fiecare şcoală, vom reuşi să diminuăm aceste tăieri ale copacilor. Dacă toate şcolile ar recicla, 120 de copaci ar putea fi salvaţi pe lună!

Voi ce faceţi cu deşeurile de hârtie, carton şi plastic din firma/asociaţia/corporaţia/instituţia voastră?

Nu le aruncaţi! Predaţi-le în numele unei şcoli participante în programul ecologic Şcoală pentru o Românie Verde, un program prin care şcolile se pot autofinanţa prin colectarea şi reciclarea de hârtie. Pentru fiecare 2 tone de hârtie predată, şcolile primesc câte 200 lei. Plus premii lunare de 1.000 euro! Cu aceşti bani şcolile reuşesc să-şi doteze şi modernizeze săli de curs, terenuri de sport, organizarea unor activităţi pentru copii, etc.

salvat

E foarte simplu!

Colectaţi minim 500 kg hârtie, trimiteţi email la eco@zibo.ro şi la predarea hârtiei completaţi în procesul verbal numele şcolii pentru care predaţi. Dacă firma voastră are sediu într-unul din judeţele  Arad, Bihor, Bucureşti, Cluj şi Timiş, atunci hârtia poate fi ridicată de la sediu de 2 ori pe lună, de către reprezentanţii Asociaţiei Zibo Help indiferent de cantitatea colectată. Pentru cantităţi mai mici de 500 kg hârtie, puteţi duce hârtia şi pet-urile colectate direct la şcoala pe care vrei să o susţineţi.

Colectând şi reciclând deşeuri de hârtie şi plastic, susţineţi şcolile participante la program, iar firma voastră va apărea pe harta verde a programului “Şcoală pentru o Românie Verde”, la sponsori şi susţinători.

Sunaţi la tel. 0741.942676 şi cereţi mai multe informaţii sau trimiteţi email la eco@zibo.ro şi întrebaţi cum puteţi susţine acest program ecologic!

urs

„Şcoală pentru o Românie Verde” este un program ecologic, desfăşurat la nivel naţional, în peste 1.100 de şcoli (125.000 de elevi activi), grădiniţe şi licee din toată ţară. Prin acest proiect început în octombrie 2012, s-au colectat încă din primii 2 ani şcolari de desfăşurare peste 350 tone hârtie (cam 10 stadioane de fotbal, acoperite cu un strat de 1 m de hârtie!) şi 2,5 tone de pet-uri.

Eşti ecologist? Demonstrează! Susţine şcolile din localitatea ta prin colectarea şi predarea de hârtie reciclabilă!

paduri

Aceasta este o campanie de promovare susţinută de S.C. ECOPIM RECYCLING S.A.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s