Haideţi să ajutăm şcolile să recicleze!

Ştiaţi că… România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor şi există obligaţii europene pe care dacă nu începem să le îndeplinim, suntem pasibili de amenzi, aşa cunoscuta “procedură

de infringement”? Sau că România reciclează doar 1% din total deşeurilor municipale, pe când Belgia – 94%, iar media UE este de 35%?

Să zicem că ştim ce-i cu reciclarea asta, că tot auzim în ultimul timp vorbindu-se despre ea, dar de câte ori am reciclat până acum? Suntem noi, oare, conştincioşi şi păstrăm ambalajele de mâncare sau recipientele de la băuturi până întâlnim un container care colectează selectiv…? Nu prea, din păcate. Şi se mai întâmplă ceva anapoda şi absurd la noi.. legea obligă companiile să strângă gunoiul selectiv, dar când vine firma care-l colectează, totul e băgat la grămadă. Cam aşa se întâmplă la mine la serviciu. Degeaba pun eu plastic la plastic, hârtie la hârtie etc, dacă vine firma X şi mi-l ia pe tot la grămadă. Şi acum bag fraza aia devenită lait-motiv: Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul!

Se pare că nu prea ne pasă de planeta asta care ne oferă toate condiţiile de existenţă şi n-o respectăm îndeajuns încât să facem ceea ce-i corect faţă de ea…

Pamantul

De ce e important să reciclăm?

Reciclând ne asigurăm un mediu propice pentru un trai sănătos, ne aducem astfel contribuţia (pozitivă) la mediul de viaţă. Aerul şi apa nu vor mai fi la fel de poluate pentru că nu vor mai fi arse aşa multe deşeuri. În felul acesta scade efectul de seră şi vom economisi resursele, pentru că reciclarea unui ambalaj presupune un consum mai mic de energie şi materie primă, decât în cazul producerii lui pentru prima dată.

Nu trebuie decât să vrem să facem asta, că de putut, putem! Nu e greu, ideea e că trebuie să facem din asta un obicei, să devină obişnuinţă, rutină şi să-i îndemnăm şi pe ceilalţi, pe cei din jurul nostru să facă acelaşi lucru, să-i ajutăm să înţeleagă importanţa acestui proces al reciclării. Vom arăta astfel, respect nu doar pentru mama-natură ci şi faţă de noi înşine şi faţă de semenii noştri.

Hands on a globe --- Image by © Royalty-Free/Corbis

O mare dramă a lumii în care trăim, pe lângă crizele economice repetitive şi teribile şi sărăcia care afectează populaţia, este faptul că planeta suferă. Şi cel mai trist este că lumea este nepăsătoare la ce se întâmplă cu mediul înconjurător şi nu mai există pic de respect pentru natură. Biodiversitatea este ameninţată, specii de animale şi plante dispar pe zi ce trece, hectare întregi de păduri sunt tăiate fără discernământ şi fără nici un fel de remuşcare, gheţarii se topesc în continuu, oceanele devin din ce în ce mai acide, îngrăşămintele chimice afectează solul, consumul de energie creşte şi lista continuă… Dacă nu facem ceva urgent pentru salvarea planetei, degradarea acesteia va deveni un proces care nu va mai putea fi stopat. Iar pentru a contracara acest fenomen, trebuiesc implementate strategii de dezvoltare durabilă, trebuiesc promovate energiile regenerabile pentru o economie verde şi inventat un model de industrie şi consum care să respecte mediul, precum şi un organism mondial care să lanseze proiecte ecologice, idei şi (r)evoluţii pentru protecţia mediului înconjurător.

Resursele planetei sunt limitate şi cu toţii cunoaştem acest lucru. Consumul acestora a cunoscut în ultimul timp o creştere accentuată, depăşind capacităţile pământului pe termen lung.

Noi, oamenii, suntem risipitori, consumăm prea mult, mai mult decât avem nevoie,  şi produse şi energie şi resurse naturale. Dar nu doar consumăm în exces, ci şi aruncăm foarte mult; cumpărăm foarte multe lucruri de care nu avem nevoie, când am putea să refolosim ce avem deja şi aruncăm tot ce nu ne mai trebuie când am putea să ne gândim că poate altcineva are nevoie.

saracie

Este important s-avem grijă de mediul în care trăim şi-atunci trebuie să reducem consumul şi să economisim resursele Terrei. Să refolosim, să reciclăm, să adoptăm o “atitudine verde” atât acasă cât şi la birou, toate astea să devină un mod de viaţă. Spre exemplu, putem folosi la birou produse reciclate, articole eco:  instrumente de scris green, post-it-uri reciclate, hârtie reciclată pentru xerox şi imprimantă; există şi perforatoare, capsatoare, caiete cu spiră eco sau chiar şi ştampile eco-printy, toate realizate din materii prime reciclate.

La job, am putea printa doar când este absolut necesar şi pe ambele feţe ale colii de hârtie, iar dacă e nevoie să testăm aspectul unui document sau să facem un simplu test al imprimantei, putem folosi ciorne mai vechi.

De asemenea, putem să optăm pentru plata facturilor online; reducem astfel consumul de hârtie necesar pentru emiterea chitanţei sau a facturii (o vom avea în format electronic), nu mai pierdem timp la cozi şi reducem şi emisiile de carbon pentru că trebuie să ne deplasăm la ghişee.

Ştiaţi că?

– în ultimii ani, consumul de hârtie a crescut teribil, în lume consumându-se sute de milioane de tone de hârtie pe zi?

– două hectare de pădure tăiată înseamnă circa 1500 de copaci tăiaţi şi folosiţi pentru a prelucra celuloza şi apoi hârtie, doar pentru o singură ediţie a unui ziar, spre exemplu? În condiţiile în care, pădurea este plămânul planetei, iar un copac are nevoie de zeci de ani pentru a se dezvolta. 

– dintr-o tonă de hârtie veche se poate fabrică o tonă de celuloză, adică 2.500 de caiete?

Nu aruncaţi deşeurile de hârtie! Reciclaţi-le prin programul naţional Şcoala pentru o Românie Verde, cel mai premiat program ecologic prin care şcolile se pot autofinanţa prin colectarea şi reciclarea de hârtie, PET-uri şi doze de aluminiu.

inverzeste

„Şcoala pentru o Românie Verde” este un proiect desfăşurat la nivel naţional, în peste 1.100 de şcoli, grădiniţe şi licee din toată ţară. Demarat în octombrie 2012, s-a reuşit încă din primii 2 ani de desfăşurare să se colecteze peste 350 tone hârtie (cam 10 stadioane de fotbal, acoperite cu un strat de 1 m de hârtie!).

În cadrul programului, şcolile, liceele şi grădiniţele colectează hârtie, PET-uri şi doze de aluminiu şi primesc bani şi premii în bani, iar profesorii, elevii primesc diplome de merit şi participare. Pentru fiecare 2 tone de hârtie predată, şcolile primesc câte 200 lei. La fiecare 2 tone de PET-uri colectate, şcoala va primi 300 lei. Pentru fiecare 500 de PET-uri de Aqua Carpatica colectate va primi 50 de caiete şi 50 de pixuri. Iar la fiecare 100 kg doze de alumniu colectate şi predate, şcolile vor primi câte 100 lei. Plus premii consistente din partea ALUCRO.

În acest program se poate înscrie orice şcoală, liceu sau grădiniţă din România printr-un email la eco@zibo.ro precizând: numele şcolii, localitatea, judeţul, numărul exact de copii din şcoala respectivă, precum şi numele profesorului coordonator şi numărul de telefon. NU există dată limită de înscriere!

copil

De asemenea, instituţiile de învăţământ pot fi susţinute în activitatea de reciclare de către firme, corporaţii, asociaţii, instituţii locale, ce pot preda hârtie, pet-uri şi doze de aluminiu în numele şcolilor locale. Acestea trebuie să colecteze minim 500 kg hârtie, să trimită un email pe eco@zibo.ro cu numele firmei, adresa, numărul de telefon şi cantitatea aproximativă de hârtie, pet-uri sau doze de aluminiu colectate, iar în câteva zile, reprezentanţii Asociaţiei Zibo Help vor prelua hârtia prin firmele partenere, urmând ca pe procesul verbal de predare-primire să se noteze şcoala pentru care se predă hârtia. Şcoala va primi banii aferenţi în funcţie de cantitatea de deşeuri donată.

De ce să arunci la gunoi resturile de hârtie şi plastic? Cu aceste resturi, şcolile îşi pot susţine o parte din activitatea şcolară!

Dă clic pe judeţul tău şi alege şcoala pe care vrei să o susţii:

 

Care au fost rezultatele obţinute în anul scoar 2013-2014?

​- 750 şcoli înscrise
– 125.000 elevi participanţi
– 163.225 kg hârtie şi carton colectate şi reciclate

Care au fost rezultatele obţinute în anul şcolar 2012-2013?​

– 425 şcoli înscrise
– 95.214 elevi participanţi
– 175.159 kg hârtie şi carton colectate şi reciclate
– 1320 kg PET-uri colectate şi reciclate

Înurma acestor rezultate Asociaţia Zibo Help a primit:

– Premiul I la Gala Societăţii Civile din 3 iunie 2013

– Premiul I la Gala Premiilor pentru un Mediu Curat din 12 decembrie 2013

– Premiul II la Gala Societăţii Civile din 10 iunie 2014, la categoria “Protecţia Mediului”

salvam

Această este o campanie de promovare susţinută de S.C. ECOPIM RECYCLING S.A.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s