Certej = Roşia Montană. Cere-i lui Iohannis respectarea legii!

Peste 1500 de persoane au semnat, în mai puţin de 24 de ore, petiţia adresată preşedintelui ales Klaus Iohannis pentru respectarea legii la Certej. Semnează şi tu!

header_Certej_petitie

Domnule preşedinte ales Klaus Iohannis,

În ultimele săptămâni aţi declarat pregătiţi fiţi un preşedinte mediator şi integrator, un liant între stat şi societate. În scurtul timp rămas la dispoziţie până la asumarea de facto a acestui rol, poziţia dvs. de preşedinte al PNL va oferă ocazia începeţi puneţi în practică valorile şi principiile pentru care românii v-au acordat un vot de încredere.

Două dintre aceste principii – transparenţă şi responsabilitatea la nivelul autorităţilor centrale sau locale – pot fi aplicate în cazul Certej, chiar de astăzi, chiar de către membri ai partidului pe care (încă) îl conduceţi.

În această toamnă proiectul minier cu cianuri de la Certej a intrat în linie dreaptă, deşi:

– Este similar celui de la Roşia Montană, iar procedura de avizare a fost marcată de nenumărate controverse, abuzuri şi suspiciuni de ilegalităţi comise de instituţii ale statului începând cu anul 1995.
Autorităţile s-au comportat netransparent şi vădit servil intereselor companiei miniere Deva Gold SA, de la transferul de licenţă minieră, evaluarea impactului de mediu până la emiterea autorizaţiei de construire pentru organizarea de şantier.
Societatea românească în ansamblul ei se opune proiectelor de minerit cu cianuri în ţara noastră (vezi Scrisoarea Diasporei sau Declaraţia de la Cluj).

Petru Cimpian, primar în Certeju de Sus şi coleg al dvs. de partid, refuză respecte prevederile legale şi îngrădeşte accesul societăţii civile la documente deosebit de importante în avizarea şi demararea primului proiect cu cianuri din ţara noastră.

Atitudinea primarului Cimpian, de lipsă de transparenţă instituţională şi de muşamalizare a abuzurilor, se impune a fi sancţionată politic, fiind la fel de corozivă pentrustatul de drept ca şi faptele de corupţie şi conflictele de interese.  solicităm aşadar, domnule preşedinte ales, acţionaţi în acord cu valorile şi pricipiile asumate în campania electorală pentru respectarea legilor în cazul Certej.

Semnează acum petiţia!

Mai multe informaţii

Dacă doriţi susţineţi activităţile de monitorizare şi acţionare în judecată, va invităm donaţi aici .

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s