Uscătorul de mâini: Focar de infecţie

 Suntem generaţia care face totul pe fugă. Suntem dependenţi de tehnologie şi fără ea aproape nu mai putem face nimic… nici măcar la toaletă. Dacă n-avem şi acolo o maşinărie, un aparat, nu se poate. Aşa s-au inventat uscătoarele de mâini, pentru cei care n-au timp se şteargă pe mâini.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu prefer şterg pe mâini după ce m-am spălat, cu prosoape de hârtie. Maxim 10 secunde îmi ia şterg şi gata, mâinile sunt uscate. Folosind un uscător de mâini am observat durează mai mult şi tot rămân umedă pe mâini; nici nu am răbdare. Mai mult face zgomot decât usuce. Asta dacă nu e un aparat din acela cu aer rece cum e la Mc Donalds, care e atât de puternic încât ţi se face pielea valurivaluri şi care da, usucă mai repede. În medie, unui uscător de mâini îi ia 45 de secunde pentru a-şi îndeplini misiunea, iar majoritatea persoanelor nu aşteaptă atât de mult timp, plecând cu mâinile ude. Un studiu arată bărbaţii aşteaptă 17 secunde, în timp ce femeile doar 13,3 secunde pentru a se usca pe mâini.

Prosoape de hârtie versus uscătoare de mâini

microbi-in-casa

Ştiaţi aparatele cu jet de aer cald cresc riscul de contaminare cu microbi, iar zgomotul lor conduce la deficienţe de auz?

Un  studiu publicat de „Daily Mail” arată uscătoarele de mâini (mai ales cele cu aer cald) cresc numărul bacteriilor de pe mâini şi afectează auzul. Cele cu aer rece determină creşterea bacteriilor pe mâini cu 15%, iar cele cu aer cald cu 254%, în timp ce prosoapele de hârtie reduc numărul bacteriilor cu 40-60%. În ceea ce priveşte prosoapele textile, şi acestea cresc riscul de contaminare cu microbi.

Deşi uscătoarele de mâini au fost montate în toaletele publice pentru a preveni răspândirea microbilor, ultimele studii aţi văzut ce arată, exact inversul, adică cresc numărul bacteriilor, iar dacă sistemul imunitar este slăbit pot deveni periculoase. De aceea, cercetătorii recomandă folosirea prosoapelor de hârtie. De asemenea, în cazul în care alegem ne uscăm mâinile la un aparat, specialiştii ne sfătuiesc ţinem mâinile sub curenţii de aer cald timp de 20 de secunde şi apoi folosim un prosop de hârtie sau hârtie igienică.

uscator_29254800

În cadrul experimentului realizat de cercetători, s-au numărat bacteriile de pe vârfurile degetelor unor persoane care s-au uscat cu prosoape de hârtie şi ale celor careau folosit uscătoare de mâini cu aer cald. Experţii au mai descoperit în interiorul uscătoarelor de mâini se află numeroase bacterii care se dezvoltă foarte bine în mediul cald şi umed, mediul ideal pentru transmiterea lor, iar aerul poartă aceste bacterii pe mâinile ude ale oamenilor. Uscătoarele de mâini răspândesc microbii pe mâini, dar şi în atmosferă. Bacteriile frecvent răspândite în aer sunt salmonella şi E. coli.

Microbii se răspândesc cu uşurinţă atunci când mâinile sunt ude, acestea tranferând circa 1.000 de bacterii de pe o suprafaţă pe alta.

Şi pentru nu în toate toaletele găsim prosoape de hârtie sau uscătoare de mâini, cercetătorii ne mai recomandă găsim o altă modalitate de ştergere a mâinilor (pe haine, spre exemplu, sau trecem mâinile prin păr) pentru nici dacă lăsăm mâinile ude, nu e o idee bună, e ca şi când am fi rămas nespălaţi. Iarăşi nu e bine ne frecăm palmele pentru a grăbi procesul de uscare întrucât nu facem decât aducem microbii din piele la suprafaţă.
microbi
În afară de faptul răspândesc microbi, uscătoarele de mâini poluează fonic şi afectează oamenii în vârstă, pe cei care suferă de demenţă, hiperacuzie ori sensibilitate crescută la sunete şi copii, în special pe cei cu autism sau sindromul Asperger.

În concluzie, cea mai bună modalitate de a ne usca mâinile este cu ajutorul prosoapelor de hârtie care sunt mult mai igienice. Acestea au avantajul usucă mâinile mairepede şi previn transferul de germeni. În plus, nu fac zgomot ca uscătoarele. După 10 secunde, mâinile sunt uscate în proporţie de 96%, iar după 15 secunde, 99%, timp în care transferul de germeni nu se poate realiza.

Şi acasă e bine renunţăm la prosoapele textile purtătoare de microbi şi optăm pentru prosoape pliate, role prosop sau hârtia igienică clasică.

 

Vezi aici mai multe produse de igienă şi curăţenieproducători hârtie igienică.

PaperPlus-300x300

Articol înscris la SuperBlog 2014, proba nr. 8, sponsor Paper Plus.

 

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s