Epilare cu ceară, aparat epilator sau epilare definitivă?

down to nature

Indiferent că-i vară sau iarnă, picioarele noastre trebuie să arate excelent. Chiar dacă nu mai e cald şi nu mai mergem la plajă, nu mai purtăm pantaloni scurţi sau rochiţe,  trebuie să ne îngrijim pielea şi să fim perfect epilate. Toate ne dorim o piele netedă, mătăsoasă, catifelată şi… fără par… şi dacă se poate fără niciun efort, cât mai repede şi să nu doară.

Din străvechi timpuri, femeia a fost preocupată de aspectul său fizic şi a căutat mereu metode de înfrumuseţare şi menţinere a tinereţii. Dacă pe timpuri, epilarea se făcea cu aţă, fiind un proces de durată şi neplăcut, cu rezultate ce-i drept dar nu uimitoare, astăzi tehnologia ne ajută să ne epilăm rapid, cât mai puţin dureros şi eficient. Lucrurile au evoluat cu timpul şi acum ne putem alege fiecare, metoda de epilat care ni se potriveşte: cu ceară, cu cremă depilatoare, cu epilator sau epilare definitivă.

Eu recunosc, folosesc de multe ori lama şi asta pentru că e cea mai rapidă metodă. Nu-mi irită pielea cum o face aparatul epilator sau ceara şi nu mă doare. La cremele de epilat am renunţat demult din cauza substanţelor toxice pe care le conţin. Iar când am timp şi chef şi sunt într-o stare de dispoziţie bună, mă epilez cu aparatul şi cu ceară tradiţională refolosibilă (ceară cu miere, cu aloe vera, cu titaniu (roz) etc., comercializată sub formă de discuri sau caserole).

Sunt şi un pic norocoasă pentru că pe gambe nu prea am par, am anumite zone în care nu-mi creşte deloc, iar în celelalte zone îmi creşte rar şi câteodată nici nu se vede deoarece e blond. Iar de la genunchi în sus, nici nu e nevoie să mă epilez. Rămân atunci de “rezolvat” axilele şi bikini, adică cele mai dureroase părţi ale corpului când vine vorba de îndepărtare a părului.

Conform sondajelor, cele mai folosite şi mai apreciate metode de epilare (după criteriul eficienţă şi rezultate)  sunt epilarea cu aparatul epilator şi ceară tradiţională. Sunt tehnici eficiente, sigure, economice şi moderne. Epilarea cu ceară nu este însă recomandată persoanelor cu tulburări vasculare semnificative, iar în zonele sensibile, e de preferat a se folosi ceară clasică şi nu ceară de unică folosinţă. Cât despre epilator, da, acesta este cel mai economic, dar este o alternativă dureroasă, iar în zonele sensibile nu trebuie folosit pentru că irită foarte tare pielea.

epilat

Lama rămâne cea mai simplă şi rapidă metodă, nedureroasă, dar cu inconvenientul că părul creşte mai repede. O folosim de obicei în cazuri urgente. Se spune că părul creşte mai des în urma rasului cu lama. Este un mit, părul nu creşte mai des, dar creşte mai repede şi poate mai gros. Acelaşi efect ca lama, îl are şi crema epilatoare. E mai blândă într-adevăr cu pielea, dar părul creşte tot atât de repede. Dacă lama ne poate tăia şi irită pielea, crema epilatoare conţine substanţe destul de toxice care topesc tija firului de par, de aceea nu este recomandată folosirea ei pe perioade îndelungate.

Toate aceste metode ne dau bătăi de cap imediat după epilare pentru că de cele mai multe ori ne irită pielea. Există însă remedii pentru această problemă: aloe vera, gheaţă aplicată pe piele sau un tonic. De evitat loţiunile hidratante pentru că astupă porii şi amplifică iritaţia!

Ar mai fi electroliza şi epilarea cu laser, considerate metode de epilare definitivă, efectele fiind măsurate în ani, dar sunt procedee laborioase ce implică poate zeci de şedinţe (după caz), rezultatele depinzând de aparatele folosite şi chiar de experienţa cosmeticienilor. Epilarea definiva presupune distrugerea rădăcinilor firelor de paraflate în derm prin intermediul căldurii (70 de grade Celsius). Dacă tratamentul este efectuat corect, nu ar trebui să se mai refacă. Termenul de “epilare definitivă” este oarecum impropriu, pentru că această tehnică este folosită de câţiva ani, aşa că nu putem ştii încă, dacă după o anumită perioadă (de n ani), rădăcinile părului se vor reface. De altfel, nicio clinică renumită din Europa sau SUA nu oferă garanţii că părul nu va mai creşte niciodată.

În concluzie, nu ne putem pronunţa care este metoda ideală de epilare. Fiecare are plusuri şi minusuri. Avantaje şi dezavantaje.

Şi pe final: Ştiaţi că...

  • Dacă vă epilaţi în timpul menstruaţiei sau înainte, doare mai tare, deoarece pielea este mult mai sensibilă?
  • Epilarea este mai puţin dureroasă între orele 15.00-17.00?
  • O aspirină luată cu o jumătate de ora înainte de epilare face minuni şi durerea este resimiţită mai puţin?
  • După epilare, pielea este extrem de sensibilă la căldură? (câteva zile după epilare este interzisă sauna şi expunerea la solar pentru a evita arsurile)
  • Cu cât te epilezi mai mult (cu ceară sau epilator), firul de par devine mai subţire şi creşte mai încet?

Articol inscris la SuperBlog 2014, proba nr.4, sponsor Total Pro Beauty.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s