Evoluţia bărbatului în societate: de la vânătoare la… cratiţă şi alte treburi femeieşti

Locul femeii e în bucătărie… picior peste picior, cu un pahar de vin roşu în mână, privindu-şi bărbatul cum găteşte cina. Ăsta e purul şi (poate) crudul adevăr: Emanciparea femeii a schimbat rolul bărbatului în societate. De la vânătoare la … cratiţă, asta e evoluţia bărbatului.

Bărbatul contemporan preia din ce în ce mai mult din îndatoririle casei, care pe vremuri erau ale femeilor. Acum, femeia nu mai e singura care spală, găteşte, face curat, are grijă de copii (şi toate astea după ce vine de la serviciu, practic la un al doilea serviciu sau tura de seară/noapte), şi bărbatul se implică în treburile casnice, poate la fel de mult ca femeia. Sunt bărbaţi care fac acest lucru cu drag, de plăcere sau din dorinţa de a-şi ajuta consoartele, alţii fac însă de nevoie, nu prea le convine, strâmbă din nas, dar n-au ce face şi se supun în cele din urmă. Din păcate, mai sunt încă bărbaţi care cred că femeia este inferioară bărbatului şi că locul ei e în bucătărie… specimene rare însă, şi pe cale de dispariţie. Sunt numiţi tradiţionalişti, eu îi numesc misogini. Sau fie, tradiţionalişti, dacă preferă “rolurile clasice” în gospodărie şi atâta timp cât respectă femeia şi la nevoie o ajută.

Egalitatea între sexe deşi e ceva firesc, nu e de când lumea, e un “curent” nou, să zic aşa. Bărbatul modern nu e misogin, crede în egalitatea între sexe şi e dispus să fie participant activ în chestiunile căminului. Mai sunt şi deviaţii de comportament, caracterizate prin confuzie. Adică, bărbatul nu prea ştie ce vrea şi ce să creadă, câteodată e de părere că femeia este cu gătitul şi curăţenia şi încearcă se se impună, iar alteori, din dorinţa de a face pe plac partenerei, de a nu o jigni şi de a evita un conflict, o ajută, simţindu-se uneori controlat. Se poate şi mai grav de atât, este cazul masculului dominant – masculul alfa crede că el trebuie să facă cumpărăturile, să planifice anumite cheltuieli, ba chiar să şi gătească.

Pe scurt, evoluţia bărbatului în societate: de la vânător, culegător şi protector al familiei, în perioada primordială, la cel care aduce bani în casă şi asigură disciplina în familie mai apoi, ca să ajungă în prezent la cratiţă şi alte treburi femeieşti, adică la statutul de bărbat modern. Şi când zic treburi femeieşti, nu mă refer doar la aşa-zisele îndatoriri casnice ale femeii de altădată, ci şi la atenţia acordată aspectului fizic. Pentru că da, bărbatul modern este foarte preocupat de felul în care arată. Din ce în ce mai mulţi bărbaţi devin clienţi ai spa-urilor, ai saloanelor de înfrumuseţare, frecventează mall-uri, cluburi şi săli de sport ca să se menţină în formă şi sunt interesaţi de cele mai bune produse de îngrijire personală.

Bărbatul vânător modern arată impecabil, este îmbrăcat cu stil şi are o grijă deosebită pentru aspectul fizic. Observaţi că tot un vânător a rămas bărbatul, numai că în vremurile noastre vânează altceva. Căprioara îi va cădea pradă uşor pentru că are farmec, atrage atenţia, remarcându-se uşor în peisajul urban. Chiar este înduioşată văzând cât de apropiat îi este acum bărbatul, cât de înţelegător şi atent la detalii este.

vanator

Şi acum, când noi femeile am reuşit să ajungem la egalitate cu bărbaţii atât pe plan profesional cât şi pe plan social, riscăm să fim întrecute la capitolul beauty & style. Bărbaţii ne ajung din urmă. Să le facem loc fetelor?

P.S: Acest articol nu este un atac la adresa bărbatului. Nu sunt feministă şi sunt conştientă de rolul bărbatului în societate. Aşa cum bărbaţii nu pot trăi fără femei, nici noi femeile nu putem trăi fără ei. Bine, sunt feministă, dar nu o feministă radicală.

Cu acest articol particip la SuperBlog 2014, proba I, al cărei sponsor este Farmec.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s