România cultivă ilegal soia modificată genetic

greenpeace

Poate nu consumaţi soia, dar aflaţi că aceasta este prezentă în numeroase produse, inclusiv în cele din carne. Cel mai frecvent întâlnim lecitina din soia pe care cu siguranţă aţi văzut-o ca şi ingredient în dulciuri şi mai ales în ciocolată. Organismele modificate genetic se găsesc şi în alimentele neambalate sau în preparatele de la restaurant ori fast-food. În cazul în care cantitatea de OMG nu depăşeşte 0,9% din totalul ingredientelor, producătorii nu sunt obligaţi să menţioneze dacă alimentul conţine OMG.

Aşadar, atunci când cumpăraţi produse pe care scrie “garantăm că soia nu este modificată genetic”, nu mai fiţi aşa siguri de asta… În România, încă se cultivă soia modificată genetic, deşi este ILEGAL. Acest lucru este interzis în Uniunea Europeană, dar şi în România, odată cu aderarea ţării noastre în 2007.

În urmă unor investigaţii realizate de Greenpeace România, reiese faptul că în România există culturi de soia modificată genetic. În urmă unor sesizări locale, echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august – septembrie 2014, în Botoşani. 10 din 10 probe testate – provenind din judeţul Botoşani – au ieşit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat şi de un laborator acreditat din Viena, Austria. În alte judeţe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise.

teste

Greenpeace a contactat și autoritățile cu atribuții de verificare în domeniu – Comisariatele Județene ale Gărzii Naționale de Mediu și Direcțiile Agricole Județene, pentru a afla informații în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor și măsurile luate în aceste cazuri. In urma răspunsurilor primite de la autorități, reiese insa că până în prezent nu a fost realizată nicio monitorizare pentru a identifica eventualele cazuri de cultivare ilegală a OMG-urilor interzise sau cele de contaminare în urma cultivării porumbului modificat genetic MON810, ori în urma cultivării soiei modificate genetic în mod legal (pre-2007) și ilegal (post-2007). De asemenea, în doar câteva locuri s-au efectuat controale ca urmare a sesizărilor primite și s-au aplicat sancțiuni la identificarea unor cazuri de cultivare ilegală împreună cu dispoziții de a distruge culturile respective, dar nu întotdeauna a fost și verificată distrugerea lor. Din unele scrisori a reieșit chiar faptul că autoritățile cu responsabilități de monitorizare și control nu dispun de mijloacele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile, în speță de echipamente adecvate pentru testare și de laboratoare.

illegal soy

 Citeşte mai multe aici: Greenpeace: În România încă există culturi ilegale de soia modificată genetic

omg_eliminare_saraci1-250x222

OMG şi riscurile asupra sănătăţii şi mediului

Cele mai recente studii demonstrează că în urma consumului repetat, OMG produc efecte negative ireversibile pe termen mediu şi lung. Rezistenţa la antibiotice este un posibil risc şi asta pentru că producătorii de organisme modificate genetic folosesc uneori gene care cresc rezistenţa la anumite antibiotice, iar unii specialişti susţin că această rezistenţă poate fi transmisă bacteriilor din tubul digestiv al omului. Producătorii infirmă însă acest lucru şi spun că transferul acestor gene din alimente în bacteriile din intestine este puţin probabil.

Dar există un efect advers neconstestat de domeniul ştiinţific şi anume, riscul foarte mare de a dezvolta alergii. Proteinele cu care sunt îmbogăţite uneori cerealele pot provoca reacţii alergice. Un exemplu este soia îmbogăţită cu metionină, o proteină ce poate produce alergii.

În urma unor studii realizate pe cobai, în care au fost analizate soia şi porumb modificat genetic ale companiei Monsanto, au fost semnalate schimbări grave la organele interne (rinichi, ficat, testicole), la nivel celular precum şi scăderi în greutate. De asemenea, soia modificată genetic a cauzat mortalitate infantilă, creşterea agresivităţii şi pierderea instinctului matern. Acest tip de soia a fost autorizat pentru cultivare şi în România, până în 2007 când a fost interzis odată cu aderarea la UE.

Riscurile asupra mediului sunt următoarele:

Fie că sunt culturi de testare, fie comerciale, odată eliberate în mediu, plantele modificate genetic nu pot fi controlate pentru că acestea interacţionează în mod liber cu întregul ecosistem, iar culturile convenţionale sau ecologice din jur pot fi contaminate, impurificate genetic prin polenizare, din cauza vântului sau insectelor. Consecinţele sunt reducerea şi pierderea biodiversităţii care este ESENŢIALĂ pentru stabilitatea mediului înconjurător.

Atunci când au fost lansate în cultură, nu se cunoştea aproape nimic despre efectele OMG-urilor asupra sănătăţii mediului şi oamenilor. Ulterior s-au făcut studii şi s-au tras concluzii. În Europa, au fost semnalate cazuri grave de contaminare a culturilor cu porumb modificat genetic, agricultorii ecologici pierzându-şi certificatele (în Germania şi Spania). Şi cu siguranţă sunt multe astfel de cazuri care nu au fost depistate pentru că aşa cum am văzut şi la noi, autorităţile nu dispun de mijloacele necesare de monitorizare şi control. Imaginaţi-va că intreaga biosferă ar fi contaminată… atunci nu am mai putea face nimic. Da, ştiu, pare un scenariu apocaliptic, dar este posibil.

stop

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s