Iar facem nopţi albe: Noaptea Caselor şi Noaptea Cercetătorilor (săptămâna asta)

Avem o Noapte a Muzeelor, a Galeriilor, a Institutelor Culturale, a filmelor, a bibliotecilor, a poeziei şi altele (dar nu-mi trec prin minte acum), trebuia avem şi Noaptea Caselor. Asta îmi aminteşte de un alt festival frumos la care am participat primăvară trecută – Homefest (festivalul de teatru de apartament) şi care a fost o experienţă inedită. Cum e te duci la o piesă de teatru în garsoniera nr. 13, de la etajul 4, de pe stradă Mărului, în cartierul Sălăjan? 😀 Cam aşa ceva a fost Homefest şi mi-a plăcut. Şi experienţa nu se rezuma doar la vizionat piesa. După ce se termina spectacolul, stăteam de vorba, socializam, gazdele ne serveau cu un pahar de ceva, cu ceva dulce sau cu ce aveau prin casă. Îmi amintesc de o ciorbă super bună, de sfeclă roşie, pe care am mâncat-o la o fată. Şi totul în casele gazdelor se desfăşura normal, ca într-o zi obişnuită, adică maşina de spălat mergea, pisica din casă avea chef de joacă, din bucătării veneau tot felul de mirosuri îmbietoare şi tot aşa. De aia cred şi Noaptea Caselor o fie foaaarte interesantă. Vedem. E pe 27 septembrie, de la 18.00 până dimineaţa a doua zi, la 7.

Nu prea se vede bine în imaginea de mai jos care sunt casele participante, dar le voi enumera apoi.

noaptea

             La Noaptea Caselor, casele se vor transforma încet-încet, din dormitoare în mici centre culturale. Programul complet poate fi găsit aici, iar harta interactivă aici.
             

              Casele participante sunt:

Aviatorilor IX (Aviatorilor, 9), un spaţiu neconvenţional pentru evenimente socio-culturale, centrat pe manifestări muzicale, artistice şi educative. Este şi galerie de artă şi instalaţii vizuale, mini cinematograf, ceainărie, cocktail-bar, meeting point şi workshop venue.

Artskul (Paris, 16): o şcoală de arte şi meserii lângă Guvern. Nu chiar şcoală, ci mai degrabă o comunitate de instructori şi elevi ce explorează împreună muzica, filosofie, vj-ing, sound design, poezie, turntablism, astrofizică, trompetă, jurnalism, video documentar/experimental, sampling audio.

The CAN (Povernei, 35): The Collective Art Neighbourhood este un proiect de artă contemporană care funcţionează ca platforma de dialog, studio open-space şi galerie de artă.

Artidava (Henri Coandă, 38): Casa a fost construită în 1938, în stil mediteranean, de Alexandru Popescu-Necsesti. A fost recondiţionată şi a ajuns dintr-o casă abandonată un spaţiu în care artişti de tot felul vin  creeze, se inspire unii pe alţii şi colaboreze.

Scrie despre tine (Budişteanu, 26) este un loc unde se întâmplă întâlniri între oameni care vor scrie despre prezent. “Scrie despre tine” este un proiect independent care produce texte noi pentru teatru şi film şi antrenează autori care vor şi povestească lumea, indiferent de experienta anterioară în domeniul artistic.

Casa Lupu (Dionisie Lupu, 31): un apartament de 150 mp care a fost închiriat de aproximativ 30 de persoane cu scopul de a fi un spaţiu comun de muncă şi joacă.

Grădina Viitorului (Viitorului, 153) este un spaţiu educaţional modular de artă, design şi tehnologie, ce funcţionează ca platforma Modulab destinată marelui public. Pentru participanţii la workshopuri, Grădina Viitorului este însă o şcoală secretă de iniţiere în secretele tehno-magiei şi unul dintre cele mai cool maker-space-uri din Bucureşti, dar şi hub cultural orientat către tehnologie.

Casa Jurnalistului (Viitorului, 154): o comunitate de reporteri independenţi care s-au adunat într-o casă şi pune la cale jurnalismul viitorului.

Home Mătăsari (Mătăsari, 17): un spaţiu în care planurile şi ideile se aşează de la sine pe tărâmul niciodată explorat îndeajuns, cel al culturii şi al umanităţii.

Colivia (Pache Protopopescu, 9): Departe de a fi un spaţiu care îngrădeşte zborul, Colivia este un experiment locativ careşi deschide porţile, uneori, către publicul larg. Într-o casă boierească, construită la începutul secolului trecut, s-a conturat un spaţiu non-profit cu tot felul de îndeletniciri: dezbateri, stagiune teatrală, târguri etc. Salonul cu uşi mari din lemn alb şi geamuri de cristal, cu sobă veche şi biblioteca cu şemineu, a fost animat de evenimente culturale începând cu toamna lui 2013. Spaţiul impresionează prin acustică şi prin atmosfera de intimitate pe care o resimţi atunci când ocupi un loc în amfiteatrul improvizat din paleţi de lemn şi materiale reciclate. Dincolo de orice etichete mai mult sau mai puţin actuale – spaţiu cultural alternativ, hub cultural, Colivia este un loc generos, o intersecţie în care oamenii se pot întâlni pentru un schimb de idei.

Carol 53 (Carol, 53): este un mediu deschis ce stimulează, încurajează şi promovează iniţiativele persoanelor sau grupurilor de persoane. Este un spaţiu imparţial politic şi nondiscriminator. Imobilul de pe B-dul Carol I nr. 53, monument istoric de clasa B,este proiectat în 1912 de către arhitectul Radu Culcer, pentru avocatul Mihail Paşcanu.Naţionalizat şi transformat în “Sediul Sindicatelor raionul 1 Maiîn 1952, revine proprietarilor de drept, Ştefan şi Ioana Bortnowski în 2008. Sunt începute lucrări de renovare întrerupte în scurt timp, iar casa este vandalizată până în primăvară anului 2012, în pofida încercărilor repetate de oprire a distrugerilor.

Anthropo Art House (Calea Moşilor Vechi, 113C) este un catalizator profesional şi creativ. În prezent funcţionează ca studio de producţie pentru Anthropoesis – Centru de Inovare, Dezvoltare şi Film, ca spaţiu de cursuri pentru Academia Socio-Vizuală cu activităţi în domeniile: Film, Antropologie culturală, Arte, Ecologie Socială. Este un spaţiu-proiect destinat funcţionării în special ca mediu optim de lucru, deschis adesea, în măsura resurselor disponibile, unor noi colegi sau colaboratori. Ocazional este utilizat pentru organizarea de evenimente culturale sau educative (cursuri, ateliere, studio de film, teatru, dezbateri culturale) sau birou-rezidenţă creativă (în cadrul unor programe de schimb educaţional, profesional şi cultural).

Elisabeta: Elisabeta 37, ultimul etajspaţiu de coeziune culturală într-un apartament abandonat şi revitalizat de către un colectiv de artişti polivalenţi.

noaptea

             Cât despre Noaptea Cercetătorilor, acesta nu este la prima ediţie. Parcă anul trecut am fost sau acum 2 ani, nu mai ţin minte. Ţin minte doar atunci, a avut loc la Biblioteca Naţională, la Unirii, iar anul asta e în Parcul Tineretului, în Bucureşti. Noaptea Cercetătorilor se desfăşoară pe 26 septembrie, de la ora 17.00, în 16 oraşe din ţară. Programul de activităţi complet îl găsiţi la www.noapteacercetatorilor.eu și pe evenimentul de facebook al orașului vostru: https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor/events?key=events

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta, în România, va avea loc în Arad, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea. Vom porni într-o călătorie științifică, însoțiți de cercetători, exploratori, inventatori, oameni de știință și scriitori de gen si vom asista la experimente trăsnite, conferințe fascinante și concursuri, vom interacționa cu cele mai recente inovații tehnice și ne vom testa inspirația și creativitatea în universul științific.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s